Fiskoljans fördelar från fem olika perspektiv

Fiskolja hjälper dig att förhindra kardiovaskulära sjukdomar och artrit. Den hjälper dig dessutom att förstärka barnens psykomotoriska förmågor.
Fiskoljans fördelar från fem olika perspektiv

Senaste uppdateringen: 19 mars, 2019

Fiskolja har blivit alltmer populärt under de senare åren. Den främsta anledningen är att det finns allt mer köpare av den här produkten med tanke på dess höga innehåll av omega-3 och dess positiva effekt för kroppen. Läs mer om fiskoljans fördelar.

Fettsyrorna hjälper dig att motverka sjukdomar och kolesterol och reducerar dessutom triglyceridnivåerna.

Enligt rekommendationerna på produkten bör man inte inta för mycket av den. Faktum är att tre gram per dag är normal dos. Om du tar för mycket fiskolja kan du bli yr och illamående.

Fiskoljan tas för det mesta som kapslar som innehåller det dagliga rekommenderade värdet.

Då det är en produkt som extraheras från djur så kan fiskolja också fås från en kost med mycket fisk om man inte har tillgång till kapslar. Bland dem hittar vi:

  • Lax
  • Ostron
  • Tonfisk
  • Sardiner

Bland fördelarna har vi följande:

Fiskoljans fördelar: Den är bra för hjärtat

Hjärta och puls.

Fiskolja hjälper dig att motverka hjärtsjukdom, artrit och vissa typer av cancer.

Det är viktigt att påpeka att det finns olika studier som har visat att även om kapslarna hjälper så får man bättre resultat genom att själva fisken. Oljan hjälper dock med att förhindra åkommor som påverkar artärerna och man minskar dessutom risken för hjärtattack.

Håller hjärnan i perfekt skick

Fiskoljans fördelar hjälper också sinnet. Den främjar hormonernas aktivitet, som serotonin och dopamin. Om de inte är tillräckligt aktiva så kan detta resultera i sjukdomar som mens och även schizofreni, samt Alzheimers.

Om man redan har fått en diagnos på dessa sjukdomar så bör man dock prata med en läkare rörande vilka förändringar man bör göra i kosten.

Genom att hålla neuronerna och artärerna i så bra skick som möjligt kan man hjälpa till med att undvika stroke.

Det är alltid bra för barn

Kapslar formade som fisk.

Det är en produkt som rekommenderas starkt för barn. De barn vars mammor intar fiskolja under graviditeten har bättre kognitiva funktioner än andra barn.

Det har visat sig att nyfödda som intar omega-3 tillskott har en bättre koordinationsförmåga i extremiteterna.

De kan också koncentrera sig bättre och hålla sig mer uppmärksamma, och detta är situationer som reflekterar barnets intelligens.

Vissa specialister rekommenderar att man ger för tidigt födda bebisar omega-3 för att hjälpa med hjärnans utveckling.

Man har också märkt att barn löper större risk för att utveckla adhd om de har ett begränsat intag av fiskolja.

Det finns många studier och forskning som visar att denna produkt är viktig för att hjärnan ska kunna fungera ordentligt.

Detsamma gäller vid fall med hyperaktivitet.

Fiskoljans fördelar hjälper dig att undvika hårförlust

Det är väldigt bra för att förhindra hårförlust eftersom det stimulerar hårsäckarna. Det ger håret mer lyster och ökar dess volym.

Det har också många fördelar för huden. Omega-3 motverkar torrhet, akne och allergier, samt andra hudproblem.

Optimalt för graviditeten

Kvinna som är gravid.

Då en kvinna är gravid kan det vara bra för barnet att använda sig av detta tillskott. Det finns också andra fördelar som har en direkt effekt på mamman.

Om kvinnan tidigare har drabbats av missfall så kan fiskolja hjälpa med att förhindra för tidig födsel och även spontana aborter.

Hjälper mot allergier

Fiskoljans fördelar rekommenderas mot allergier eftersom det förbättrar immunförsvaret.

Det kan tas som en form av behandling om man drabbas av allergier. Man bör dock vara medveten om att det bara är ett tillskott och inte en unik huskur mot sjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.