Riskerna, bieffekterna och fördelarna med sarsaparill

Sarsaparill är en växt som är känd för sina diverse medicinska användningsområden. Men liksom andra naturläkemedel kan den också ha en del bieffekter. Läs artikeln för att ta reda på mera!
Riskerna, bieffekterna och fördelarna med sarsaparill

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2021

Sarsaparill är en växt som är känd för sina hälsofördelar. Det är en klätterväxt av släktet Smilax och den kan bli upp till 15 meter hög. Det finns olika arter, men de som man oftast använder för olika behandlingar är de amerikanska sorterna som inkluderar smilax ornata, smilax officinalis, smilax medica, smilax siphilitica med flera. Fördelarna med sarsaparill täcker flera hälsoområden.

Enligt en studie publicerad i tidskriften Pharmacological Research, så har extrakt av växten visat sig innehålla anti-inflammatoriska och immunmodulerande egenskaper. Man studerar fortfarande växtens effekter, men den används idag i många kosttillskott. Känner du till fördelarna med sarsaparill?

Fördelarna med sarsaparill för hälsan

Forskarna studerar som bäst fördelarna med sarsaparill. Men enligt en del publikationer såsom the Pharmacopoeia of the United States of America, så är mycket av nyttan man tillskriver växten ett resultat av dess vegetabiliska kemiska koncentration. Här hittar vi bland annat triterpener, sarsaparillosid, parillin, smitilbin och fenolföreningar.

Det är dock viktigt att känna till att forskningen om vilken effekt sarsaparill har på människor inte är tillräckligt omfattande för att bekräfta fördelarna. Oavsett så är en måttlig användning säker för majoriteten av alla friska vuxna, och konsumtion är vanligtvis inte något problem.

Det är också viktigt att veta att detta inte är en primär behandlingen mot sjukdomar, och därför bör du alltid i första hand uppsöka en läkare. Dessutom är det bäst att använda sarsaparill med försiktighet, eftersom det finns brist på bevis för att den är fullt säker och effektiv.

Låt oss titta närmare på vad du kan använda denna växt till.

1. Psoriasis

Man har i flera decennier använt roten av sarsaparill som hjälp mot psoriasis. Faktum är att detta är en av de få effekter av växten som också har stöd i forskningen, vilket du kan se i denna studie som publicerats i International Immunopharmacology.

Enligt forskningen är det en av steroiderna i växten, sarsoponin, som har förmågan att ansluta sig till endotoxinerna som orsakar sår i huden hos psoriasispatienter. Tack vare detta kan växten lindra symptomen.

Sarsaparill kan användas mot sår på händerna.
Du kan använda sarsaparillrot för att lindra psoriasis.

Läs också: Hur man tar hand om barn med psoriasis

2. Artros

I sarsaparillrotens struktur finns en flavonoidförening som vi kallar astilbin. Faktiskt så har denna vegetabiliska förening visat sig ha potential att minska inflammationer hos djur med framkallad artros. Detta enligt en studie publicerad i Evidence-based Complementary and Alternative Medicin.

Även om vi behöver fler studier för att testa denna effekt på människor så är fynden lovande. Dessutom finns det anekdotiska bevis som antyder att detta tillskott i pulverform eller extrakt kan hjälpa mot ledinflammation

3. Syfilis

Sarsaparill verkar ha effekt på vissa sexuellt överförbara sjukdomarsom syfilis. Även om det inte kan ersätta behandling med antibiotika och andra mediciner, kan det hjälpa till att minska bakterietillväxten.

I en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Molecules,  motverkade denna växt sex olika sorters bakterier och en svamp. Effekten beror på dess fenolföreningar.

4. Fördelarna med sarsaparill för leverhälsan

I en studie publicerad i the Journal of Membrane Biology  upptäckte man att denna växt har en skyddande effekt på levern. Tack vare flavonoidföreningarna kan den hjälpa dig optimera leverfunktionerna, om du tar den som ett kosttillskott. Dessutom så minimerar den de negativa effekterna som fria radikaler orsakar.

Sarsaparill kan hjälpa en kvinna med leversjukdom.
Sarsaparill har en skyddande effekt på levern.

Du kanske är intresserad av: Lär dig allt du behöver veta om allvarliga leversjukdomar

Risker och bieffekter av sarsaparill

Trots bristen på bevis så är sarsaparill känt för de fördelar vi räknat upp. Men det är viktigt att veta att det i vissa fall kan förekomma risker och bieffekter. Generellt sett borde friska vuxna inte ha några problem med att ta kosttillskott i måttliga mängder.

Ändå rekommenderar vi extra försiktighet för:

  • Gravida och ammande kvinnor.
  • Kroniska sjukdomar – du bör alltid konsultera din läkare.
  • Om du tar andra mediciner: Även om det inte finns någon information om att sarsaparill kan interagera med andra mediciner, kan vi inte utesluta risken. Därför är det bäst att konsultera en läkare om du tar andra mediciner.

Till dags dato har man inte fastställt en dos som är säker att inta av detta kosttillskott. Tillskotten kan innehålla mellan 100 och 1000 mg. Det är viktigt att inte överskrida den rekommenderade doseringen. Även om det inte finns någon information om allvarliga bieffekter, vet vi att överdrivet intag kan irritera magen.

Slutligen är det viktigt att notera att USA:s läkemedelsmyndighet (Food and Drug Administration) inte har godkänt behandling med denna växt vilket beror på bristen på bevis angående hur säker och effektiv den är. Därför bör du använda den måttligt, och bara som ett komplement till andra behandlingar rekommenderade av din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jiang, J., Wu, F., Lu, J., Lu, Z., & Xu, Q. (1997). Anti-inflammatory activity of the aqueous extract from Rhizoma smilacis glabrae. Pharmacological Research36(4), 309–314. https://doi.org/10.1006/phrs.1997.0234
  • Di, T. T., Ruan, Z. T., Zhao, J. X., Wang, Y., Liu, X., Wang, Y., & Li, P. (2016). Astilbin inhibits Th17 cell differentiation and ameliorates imiquimod-induced psoriasis-like skin lesions in BALB/c mice via Jak3/Stat3 signaling pathway. International Immunopharmacology32, 32–38. https://doi.org/10.1016/j.intimp.2015.12.035
  • Kim, J. H., Kismali, G., & Gupta, S. C. (2018). Natural Products for the Prevention and Treatment of Chronic Inflammatory Diseases: Integrating Traditional Medicine into Modern Chronic Diseases Care. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2018/9837863
  • She T, Zhao C, Feng J, et al. Sarsaparilla (Smilax Glabra Rhizome) extract inhibits migration and invasion of cancer cells by suppressing TGF-β1 pathway. PLoS One. 2015;10(3):e0118287. Published 2015 Mar 5. doi:10.1371/journal.pone.0118287
  • Xu, S., Shang, M. Y., Liu, G. X., Xu, F., Wang, X., Shou, C. C., & Cai, S. Q. (2013). Chemical constituents from the rhizomes of Smilax glabra and their antimicrobial activity. Molecules18(5), 5265–5287. https://doi.org/10.3390/molecules18055265
  • Xia, D., Fan, Y., Zhang, P., Fu, Y., Ju, M., & Zhang, X. (2013). Protective effects of the flavonoid-rich fraction from rhizomes of smilax glabra roxb. on carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity in rats. Journal of Membrane Biology246(6), 479–485. https://doi.org/10.1007/s00232-013-9560-9

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.