Lär dig allt du behöver veta om allvarliga leversjukdomar

Det finns många leversjukdomar, och vissa är mer kända än andra. I allmänhet bör alla tillstånd i detta organ tas på största allvar eftersom levern har många viktiga funktioner.
Lär dig allt du behöver veta om allvarliga leversjukdomar

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Alla leversjukdomar kräver läkarvård eftersom de påverkar ett viktigt organ. Levern har en roll i matsmältningen, den lagrar energi och avlägsnar gifter. Därför kan allvarliga leversjukdomar leda till döden.

Leversjukdomar kan vara orsakade av olika faktorer. Ibland är det virus som ligger bakom. Andra gånger beror de på intag av ett giftigt ämne. Det är sällsynt att de beror på ärftliga orsaker.

Sammantaget varierar symptomen på allvarliga leversjukdomar mycket beroende på vilket tillstånd patienten lider av. I vissa fall orsakar de emellertid inga symptom och kan endast detekteras genom laboratorietester.

I den här artikeln ska du få läsa om de viktigaste leversjukdomarna.

Icke-alkoholrelaterad fettlever (NAFLD) och icke-alkoholrelaterad steatohepatit

allvarliga leversjukdomar: en sjuk lever
Levern är ett mycket viktigt organ. Sjukdomarna som påverkar den kan vara mycket allvarliga.

Icke-alkoholrelaterad fettlever (NAFLD) kännetecknas av en ansamling av lipider i levern. Om det också förekommer inflammation och skador på levercellerna kallas det “icke-alkoholrelaterad steatohepatit”. Överviktiga personer med typ 2-diabetes och personer med något metaboliskt syndrom är mer benägna att utveckla dessa sjukdomar.

Vanligtvis manifesterar sig inte dessa sjukdomar med några symptom.

Skrumplever eller levercirros, en av de svåraste varianterna av allvarliga leversjukdomar

Skrumplever eller levercirros är en av de allvarligaste leversjukdomarna . Denna sjukdom orsakar ärrvävnad som ersätter den friska vävnaden. Således är innebär det permanent skada på levern, vilket betyder att den inte kan fungera som den ska längre.

Det finns ingen specifik behandling för skrumplever. Det finns dock några behandlingsalternativ för orsakerna som ligger bakom det. De vanligaste orsakerna till skrumplever är:

  • Alkoholism.
  • Icke-alkoholrelaterad fettlever
  • Kronisk hepatit C.
  • Kronisk hepatit B.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: 8 livsmedel som bör undvikas för att hålla levern frisk

Autoimmun hepatit

Autoimmun hepatit är en kronisk sjukdom som uppstår på grund av att immunsystemet attackerar levern. Följaktligen orsakar det inflammation och skador. Om patienter med denna sjukdom inte får korrekt behandling kan sjukdomen utvecklas och orsaka skrumplever.

Autoimmun hepatit är en av leversjukdomarna som ibland inte orsakar några symptom med en gång, dock gör det det med tiden. Vården diagnostiserar tillståndet baserat på patientens medicinska historia. De måste också ta vissa prover.

Hepatit A, B och C

allvarliga leversjukdomar: spruta på papper om hepatit B

Virus orsakar alla dessa tillstånd. Hepatit A orsakar inflammation. Detta leder i sin tur till att levern inte fungerar som den ska. Det sprider sig genom kontakt med fekalt material från en tidigare infekterad person.

I sin tur har hepatit B liknande egenskaper. I det här fallet sprider det sig dock genom kontakt med vissa kroppsvätskor hos en infekterad person. Det finns en akut och en kronisk form. Utan behandling kan den senare utvecklas till levercancer eller orsaka leversvikt.

Hepatit C har ett mönster som liknar de två föregående. Det sprider sig dock genom kontakt med en infekterad persons blod. Tidiga symtom kan manifestera sig upp till tio år efter infektion. Precis som typ B har den en akut och en kronisk form.

Hepatit D och E

Hepatit D-viruset är mycket sällsynt och drabbar endast de med hepatit B. När både hepatit B- och D-virus drabbar en person hänvisar läkare till detta som en “dubbelinfektion”. Om personen har kronisk hepatit B och sedan blir smittad med hepatit D, talar läkare om detta tillstånd som en “superinfektion.”

Hepatit E sprider sig genom dricksvatten som är förorenat med avföring från en smittad person. Det kan också vara orsakat av att en person äter undermåligt tillagat fläsk- eller viltkött. Det avtar vanligtvis efter några veckor utan behandling. På grund av okända orsaker har denna sjukdom en dödlighet på 20% hos gravida kvinnor.

Andra allvarliga leversjukdomar

Järnöverbelastning är inte en specifik leversjukdom, men det påverkar levern signifikant. Detta tillstånd är kännetecknat av överdriven järnuppbyggnad i kroppen. Det kan därför leda till leverfibros och 60% av patienterna utvecklar skrumplever. Totalt leder 5% av fallen till utvecklingen av maligna tumörer.

Å andra sidan är Wilsons sjukdom en sällsynt och ärftlig sjukdom som inte tillåter kroppen att göra sig av med metallen koppar som den inte behöver på ett naturligt sätt. Om koppar ackumuleras i levern kan det leda till skrumplever.

Hepatit B och C, liksom skrumplever, överbelastning av järn, överdrivet alkoholintag, fetma och diabetes, är riskfaktorer för att utveckla levercancer. För närvarande finns det flera behandlingar tillgängliga för att bekämpa det. För att sammanfatta vidare är det viktigt att du inte underskattar dina symptom och kontaktar din läkare så snart de uppenbarar sig för att förhindra komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Beltrán, M. D. L. L. M., Ruiz, L. H., Velázquez, A. L. L., & Cerda, A. P. (2005). Fitoterapia molecular como parte de la medicina alternativa complementaria en las enfermedades del hígado. Investigación en salud, 7(1), 64-70.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.