Har du inflammerad lever? Symptom och orsaker

Levern är organet som ansvarar för detoxifieringen av kroppen, det vill säga att att avlägsna alla gifter som kroppen inte klarar av att bearbeta.
Har du inflammerad lever? Symptom och orsaker
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skriven och verifierad av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Inflammerad lever, även kallat hepatomegali eller leverförstoring, är ett tillstånd som uppkommer när levern förstoras. Det uppträder tillsammans med en mängd olika symptom. Idag är detta en en vanlig sjukdom. För att veta hur man upptäcker den rekommenderar vi att läsa denna artikel.

Upptäcker du att du har symptom som visar på inflammerad lever kan det vara bra att kontakta sjukvården och få en diagnos och eventuell medicinsk behandling.

Vilka är leverns funktioner?

En inflammerad lever kan inte avgifta kroppen

Levern har hand om funktioner som renar kroppen, som följande:

Vad innebär det att ha inflammerad lever?

Leverinflammation, även kallat hepatomegali, innebär inte endast att levern blivit lite större. Det innebär även att levern har svällt upp över sin normala storlek, vilket kan leda till många olika komplikationer.

Det leder till att även omgivande organ slutar fungera normalt, vartefter som kroppen tappar sin funktionsförmåga på grund av den sjuka levern. Även om det inte är lätt att konstatera om levern är inflammerad eller inte, kan vi upptäcka de första faserna av sjukdomen genom att lära oss tolka vissa signaler som kroppen sänder ut innan problemen förvärras.

1. Buksmärta

Symptom på inflammerad lever är smärta i övre, högra delen av buken

Smärtan kan i början kan vara väldigt subtil, men den blir mer och mer intensiv för varje dag som går. Vad som karakteriserar smärtan är var den är placerad: det är alltid i övre, högra delen av buken.

Buken kan samtidigt uppvisa en svullnad som med tiden ökar i storlek.

2. Feber

Feber är ett tecken på en förändring i kroppens hälsa på grund av infektion, virus eller bakterier. 

Har du en feber som sitter i under en lång period, är detta ett tecken på att någonting inte står rätt till i kroppen. Har du inflammerad lever är det normalt att du har regelbundet återkommande feber.

3. Gulsot

Gulsot är ett tecken på att levern inte är frisk

Gulsot är kopplat till leverhälsan. Är din lever inte frisk kommer du att upptäcka att huden och ögonvitorna börjar gulna.

4. Illamående

Tänk på att levern är ansvarig för att eliminera gifter och ämnen som kroppen inte klarar av att bearbeta. Så när levern inte är frisk kommer mat som innehåller överflödigt fett, salt, mjöl och även starka kryddor att bli svår för kroppen att smälta. Som resultat kan du börja uppleva illamående och känna dig dålig i hela kroppen.

5. Avföring

Avföringen avslöjar hur din lever mår

Kroppens hälsostatus kan alltid avläsas genom att man undersöker urin och avföring. Även om det inte är trevligt att titta på, är det en bra idé att stanna upp och observera i några sekunder. När organen inte klarar av att sköta sina jobb, kan avföringen få en ljusare färgnyans, till och med vit.  På samma gång kan även urinen bli väldigt mörk och ha en sur lukt.

6. Dålig smak i munnen

Du kan uppleva en dålig smak i munnen när gifter och andra substanser som skulle ha avlägsnats börjar att ansamlas i kroppen. Dessa börjar att producera odörer som stiger uppåt mot munnen, vilket är varför du känner en dålig smak.

Vila är orsakerna till inflammerad lever?

Eftersom levern är ett organ som är kopplat till alla kroppens funktioner finns det en rad med olika orsaker till varför den kan bli inflammerad:

 • För mycket alkohol
 • Infektion från hepatit
 • Bakterieinfektion
 • Förgiftning på grund av mediciner
 • Fettlever
 • Övervikt

Hur behandlar man inflammerad lever?

Inflammerad lever är inte en obotlig sjukdom, och det finns behandling. Ha en nyttig kosthållning, träna regelbundet och undvik alkohol så hjälper du levern att återgå till sitt normala tillstånd.

Några naturliga huskurer som lugnar levern

1. Maskros

Te på maskrosor för levern

Maskros har renande egenskaper som hjälper till att avlägsna gifter från kroppen:

 • Lägg ner 50 gram maskros i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten.
 • Låt koka i minst 15 minuter.
 • Sänk värmen och låt det dra.
 • Sila bort maskrosen från vattnet och drick.

Du kan dricka detta te 3 till 4 gånger om dagen.

2. Tamarind

Tamarind är en bra växt för att rena kroppen:

 • Lägg 500 gram skalad tamarind i en kastrull tillsammans med en halv liter vatten.
 • Låt koka i minst 20 minuter.
 • Sila tamarinden från vattnet och låt svalna.

Detta te kan du dricka hela dagen och du kommer garanterat få en frisk lever.

3. Citronsaft

Pressade citroner

Citron innehåller goda egenskaper som gynnar matsmältningen och är urindrivande, vilket hjälper till att rena kroppen och lugna levern: 

 • Pressa saften ur 4 stora citroner.
 • Blanda citronsaften med en halv liter vatten i en tillbringare.
 • Drick på fastande mage.

Genom att följa dessa råd kan du återställa hälsan och levern. Men upplever du ingen förbättring bör du uppsöka en läkare för att genomgå en undersökning och de tester som behövs för att bestämma ditt tillstånd och vilken behandling du behöver.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.