Hudens signaler - så tolkar du dem

Hudens signaler - så tolkar du dem

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Hudproblem är inte bara skönhetsrelaterade. Det finns också hudproblem som har stor medicinsk betydelse. Det finns olika sjukdomar som din hud kan drabbas av och det är värt att uppmärksamma vad din hud säger dig. Lär dig mer om de naturliga tecknen och hur man tolkar hudens signaler i denna artikel.

Hudsjukdomar: Vad de är och vilka symptom de har

Dessa är de sjukdomar som har att göra med din hud. Det finns en hel del av dem, alltifrån akne till cancer (melanom), och de är också förknippade med naglar, talg, hår och svett. Hudläkare tar också hand om de tillstånd som kommer från sexuellt överförbara sjukdomar som har en direkt effekt på huden (såsom HIV och syfilis).

Symptomen som kan utläsas av hudens signaler varierar även om de har vissa gemensamma kriterier. I grund och botten kommer i synnerhet utseendet, färgen, texturen och/eller temperaturen hos hudytan förändras. Dessa sjukdomar kan manifesteras i mörka fläckar, akne, små utbuktningar, var, fjällning, nässelfeber, sår, klåda, smärta eller en brännande känsla.

Lär dig tolka hudens signaler

Orsakerna till de flesta av dessa sjukdomar är okända, men det är känt att stress och överdriven exponering för sol har en mycket stark inverkan. Även faktorer som kost, dåliga vanor, rengöringsprodukter och smog kan ha en effekt på hudens hälsa. Det är viktigt att ta hudens signaler på allvar och träffa en hudläkare så snart som möjligt.

Det kan finnas psykologiska faktorer

När det gäller de psykologiska faktorerna kan ångest och rädsla också orsaka skador på din läderhud – det yttersta lagret av hud på din kropp. Om en person känner sig attackerad eller hotad av något kommer den att fungera som en naturlig barriär. När din hud är väldigt känslig kan det bero på att du som individ också är det. När den är hård är det på grund av att personen har det tufft. När den är röd är personen upprörd och när den svettas mycket är det ett tecken på osäkerhet.

Var uppmärksam på hudens signaler när den förändrar färg. Om den till exempel är mycket blek kan det påvisa trötthet eller anemi. Om den har en blå färg är det på grund av syrebrist i blodet. Om den är gulaktig är det på grund av ett överskott av bilirubin.

Var uppmärksam på din hud

Hur du tolkar hudens signaler

Du bör göra regelbundna läkarkontroller för att utesluta förekomsten av någon form av sjukdom och även hålla vissa symptom i minnet, såsom de som anges nedan.

Extremt djupa rynkor

Rynkor är inte bara något som är estetiskt. De kan relateras till en ökad risk att drabbas av benbrott. Postmenopausala kvinnor som har flera rynkor på halsen och i ansiktet kan ha lägre bentäthet i hälar, rygg och höfter. Detta beror på en brist på kollagen som inte bara finns i huden utan också i ditt skelett.

“Fjärilsutslag”

Detta är ett utslag med formen av en fjäril som uppkommer i ansiktet och är det första symptomet på systemisk lupus erythematosus (SLE). Du behöver dock inte vara alltför orolig när du får det undersökt eftersom det också kan bero på dermatit, rosacea eller kontakt med någon produkt eller något klädesplagg. Du kan göra en läkarundersökning för att avgöra vad det är.

Utslag an visa på olika underliggande sukdomar

Valkar på händerna

Detta är ett tillstånd där huden blir tjockare, läderaktig, vit till färgen och märkbart rynkig. Det kan vara på grund av en monoton arbetsuppgift, men även andra orsaker. Omkring 90% av fallen som involverar aktiviteter som kan orsaka dessa är associerade med cancer. Om valkarna sitter endast på handflatorna kan det vara ett tecken på lungcancer. Om du får Acanthosis nigricans på vissa ställen på kroppen kan det vara ett tecken på magcancer.

Sammetslena märken

Acanthosis nigricans är ett samlingsnamn för en viss typ av fläckar på kroppen, och de kan uppstå på olika ställen på kroppen. Sammetslena märken på halsen eller i armhålorna kan orsakas av diabetes och kan vara godartat eller uppkomma på grund av fetma. Du kan ta reda på den underliggande orsaken genom ett test av din blodsockernivå.

Röda prickar på handlederna

Klåda och violetta eller röda fläckar på detta område kallas lichen ruber planus. De kan också uppkomma på vrister, slemhinnorna i munnen, hals, ben, nedre delen av ryggen och könsorganen. Deras orsak är inte känd, men det är mycket möjligt att de beror på hepatit C.

Orsaken till dessa röda prickar på handlederna är inte känd.

Ojämna vita fläckar

Dessa vitaktiga eller beigefärgade fläckar på ryggen är sjukliga förändringar. De har formen av apelsiner med oval form i ena änden och spetsig i den andra. De är tecken på en sällsynt genetisk sjukdom som kallas tuberös skleros. Denna sjukdom orsakar godartade tumörer på olika vitala organ, såsom hjärnan.

Väldigt genomskinlig och torr hud

Detta kan innebära ett underskott på omega 3-fettsyror vilka förbättrar din hjärnas funktioner och minskar inflammation och risken att drabbas av sjukdomar som artrit, arytmi och cancer. Denna sjukdom producerar också en fördröjning i det naturliga kretsloppet av hudens förnyelse, vilket kan leda till torrhet eller fjällning. Om det finns andra symptom, som till exempel oförklarlig viktminskning, andnöd, svullnad och smärta i lymfkörtlarna eller trötthet, kan det ha samband med cancer.

Läs din hud

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.