Hur man tolkar hudens signaler

Hudproblem är inte bara skönhetsrelaterade. Det finns också hudproblem som har stor medicinsk betydelse. Det finns olika sjukdomar som din hud kan drabbas av och det är värt att uppmärksamma vad din hud säger dig. Lär dig mer om de naturliga tecknen och hur man tolkar hudens signaler i följande artikel.

Hudsjukdomar: Vad de är och vilka symptom de har

Dessa är de sjukdomar som har att göra med din hud. Det finns en hel del av dem, alltifrån akne till cancer (melanom), och de är också förknippade med naglar, talg, hår och svett. Hudläkare tar också hand om de tillstånd som kommer från sexuellt överförbara sjukdomar som har en direkt effekt på huden (såsom HIV och syfilis).

Symptomen varierar även om de har vissa gemensamma kriterier. I grund och botten kommer i synnerhet utseendet, färgen, texturen och/eller temperaturen hos hudytan förändras. Dessa sjukdomar kan manifesteras i mörka fläckar, akne, små utbuktningar, var, fjällning, nässelfeber, sår, klåda, smärta eller en brännande känsla.

Torr hud
Orsakerna till de flesta av dessa sjukdomar är okända, men det är känt att stress och överdriven exponering för sol har en mycket stark inverkan. Även faktorer som din kost, dåliga vanor, rengöringsprodukter och smog kan ha en effekt på din huds hälsa. Du måste ta signalerna på allvar och träffa en hudläkare så snart som möjligt.

När det gäller de psykologiska faktorerna kan ångest och rädsla också orsaka skador på din läderhud – det yttersta lagret av hud på din kropp. Om en person känner sig attackerad eller hotad av något kommer den att fungera som en naturlig barriär. När din hud är väldigt känslig kan det bero på att du som individ också är det. När den är hård är det på grund av att personen har det tufft. När den är röd är personen upprörd och när den svettas mycket är det ett tecken på osäkerhet.

Var uppmärksam på förändringar av hudens färg. Om den till exempel är mycket blek kan det påvisa trötthet eller anemi. Om den har en blå färg är det på grund av syrebrist i blodet. Om den är gulaktig är det på grund av ett överskott av bilirubin.
Hudcancer

Tecken att hålla i minnet

Du bör göra regelbundna läkarkontroller för att utesluta någon form av sjukdom och även hålla vissa symptom i minnet, såsom de som anges nedan.

Extremt djupa rynkor

Rynkor är inte bara dåliga av estetiska skäl. De kan relateras till en ökad risk att drabbas av benbrott. Postmenopausala kvinnor som har flera rynkor på halsen och i ansiktet kan ha lägre bentäthet i hälar, rygg och höfter. Detta beror på en brist på kollagen som inte bara finns i huden utan också i ditt skelett.

”Fjärilsutslag”

Detta är ett utbrott med formen av denna insekt som visas på ditt ansikte och är det första symptomet på systemisk lupus erythematosus (SLE). Du behöver inte ha bråttom för att få det utrett eftersom det också kan bero på dermatit, rosacea eller kontakt med någon produkt eller något klädesplagg. Du kan göra kliniska tester för att avgöra vad det är.

Hudallergi

Valkar på händerna

Detta är ett tillstånd där huden blir tjockare, läderaktig, vit till färgen och märkbart rynkig. Det kan vara på grund av en monoton arbetsuppgift, men även andra orsaker. Omkring 90% av fallen som involverar aktiviteter som kan orsaka dessa är associerade med cancer. Om valkarna sitter endast på handflatorna kan det vara ett tecken på lungcancer. Om du får Acanthosis nigricans kan det bero på magcancer.

Sammetslena märken

Sammetslena märken på halsen eller i armhålorna kan orsakas av diabetes. Detta tillstånd har det vetenskapliga namnet Acanthosis nigricans och det kan vara godartat eller på grund av fetma. Du kan ta reda på detta genom att genomföra ett test av din blodsockernivå.

Röda prickar på handlederna

Klåda och violetta eller röda fläckar på detta område kallas lichen ruber planus. De kan också visas sig på vrister, slemhinnorna i munnen, hals, ben, nedre delen av ryggen och könsorganen. Deras orsak är inte känd, men det är mycket möjligt att de beror på hepatit C.

Hudallergi 2

Ojämna vita fläckar

Dessa vitaktiga eller beigefärgade fläckar på ryggen är sjukliga förändringar med formen av apelsiner tack vare att de har oval form i ena änden och spetsig i den andra. De är tecken på en sällsynt genetisk sjukdom som kallas tuberös skleros, som orsakar godartade tumörer på olika vitala organ, såsom hjärnan.

Väldigt opak och torr hud

Detta kan innebära ett underskott på omega 3-fettsyror, som förbättrar din hjärnas funktioner och minskar inflammation och risken att drabbas av sjukdomar som artrit, arytmi och cancer. Denna sjukdom producerar också en fördröjning i det naturliga kretsloppet av hudens förnyelse, vilket kan leda till torrhet eller fjällning. Om det finns andra symptom, som till exempel oförklarlig viktminskning, andnöd, svullnad och smärta i lymfkörtlarna eller trötthet, kan det ha samband med cancer.

Torr hud 3

MER FÖR DIG