5 fördelaktiga kosttillskott för träning

Kosten spelar en viktig roll för våra atletiska prestationer. Men ibland är det viktigt att komplettera det med kosttillskott. Vi tittar närmare på de mest rekommenderade idag.
5 fördelaktiga kosttillskott för träning

Senaste uppdateringen: 11 april, 2022

Många av oss undrar vilka de bästa kosttillskotten för träning är. Även om det är sant att vår kost främst bör vara baserad på färsk, naturlig mat, kan det att ta dessa kosttillskott hjälpa till att kompensera för vissa näringsbrister som tenderar att påverka våra atletiska prestationer.

Men på grund av det breda utbudet av produkter på marknaden är det svårt att välja vilket tillskott som vi ska komplettera vår kost med. Sanningen är att varje sort har specifika funktioner och svarar på olika behov. I den här artikeln ska vi granska fem idealiska alternativ för att öka styrka, muskler och, naturligtvis, energi.

Varför är vissa kosttillskott fördelaktiga för träning?

Innan vi går in i detalj om typerna av kosttillskott för träning är det värt att komma ihåg varför de har blivit så populära bland idrottare. Till att börja med bör vi göra det klart att om du har en varierad och balanserad kost så är det inte något krav att ta dessa kosttillskott. De kan emellertid ge värdefulla fördelar. Men vilka fördelar egentligen? Det har visat sig att de kan:

  • Minska muskeltrötthet
  • Förbättra sportprestandan
  • Hjälpa till att bygga upp muskelmassa
  • Förbättra styrka och uthållighet
  • Öka proteinsyntesen
  • Höja fettförbränningen

De kan också förbättra upptaget av vissa näringsämnen.

Vilka är de bästa kosttillskotten för träning? 5 rekommendationer

Om du letar efter det bästa kosttillskotten för träning, kommer du att upptäcka att listan är ganska lång. Specialiserade butiker erbjuder dem i format som sträcker sig från pulverprodukter till ampuller, kapslar och injektioner.

Men innan du gör ditt val är det viktigt att du rådfrågar en nutritionist, personlig tränare eller läkare för att identifiera det bästa alternativet för just dina individuella behov. Låt oss ta en titt på de mest rekommenderade, baserat på deras egenskaper.

1. Proteiner

Ett av de mest populära kosttillskotten för träning är utan tvekan proteinpulver. Ingredienser i dessa hjälper dig att få de nödvändiga mängderna av detta makronäringsämne. De är idealiska för personer som vill gå ner i vikt, öka muskelmassan och förbättra prestanda. Man dricker dem vanligtvis i shakes före eller efter ett träningspass.

2. Kolhydrater

Huvudsyftet med kolhydrattillskott är att öka energinivåerna under dina träningspass. Om du inte konsumerar tillräckligt med kolhydrater tenderar kroppen att bli trött snabbare. Faktum är att kolhydrater är nyckeln till god muskelutveckling.

3. Beta-alanin

Beta-alanin är mycket populärt bland högpresterande idrottare. Mer specifikt är det en icke-essentiell aminosyra som hjälper till att öka nivåerna av karnosin i muskelvävnaden. Detta förbättrar uthållighet och styrka under träning. Man tar det vanligtvis under dagen eller precis innan ett träningspass. Den rekommenderade dosen är vanligtvis 4-6 gram per dag.

4. Kreatin

Idrottare tar ofta kreatintillskott för att förbättra sina fysiska prestationer, minska förekomsten av kramper och öka muskelmassan. Man rekommenderar intag av detta ämne för personer som utför styrketräning. Doserna kan variera från 3 till 5 gram per dag, beroende på individuella behov.

Vanligtvis tar man tillskotten i 3 månader. Efter detta rekommenderas ett uppehåll på en månad, och därefter återupptas behandlingen (vid behov).

5. Koffein

Under de senaste åren har många idrottare insett att koffeintillskott är ett effektivt alternativ för att öka energinivåerna. Faktum är att koffein har utmärkt sig som ett “ergogent hjälpmedel” som förbättrar den atletiska prestationen. Det minskar inte bara tröttheten, utan kan också förbättra koncentrationen och hjälpa till att öka antalet repetitioner.

Den föreslagna dosen är 200 mg koffein per dag. Denna dos tar man vanligtvis cirka 30 minuter innan man påbörjar ett träningspass. Experter rekommenderar att du tar detta tillskott med måtta, eftersom för mycket koffein kan orsaka skakningar, uttorkning och förhöjd puls.

Letar du efter ett bra kosttillskott för träning?

Det är viktigt att komma ihåg att kosttillskott inte är en ersättning för mat. För både sportprestanda och hälsa är det viktigt att äta en hälsosam, balanserad kost, som ger dig alla typer av makro- och mikronäringsämnen i optimala mängder.

Eftersom varje typ av kosttillskott har sin egen roll är det viktigt att veta vilket som är det bästa alternativet för dig, så att du kan uppnå dina mål. Du bör inte ta dem utan överinsyn av en läkare eller nutritionist, eftersom de ibland inte är det bästa alternativet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.