Är kreatin säkert för njurarna?

Det talas mycket om förekomsten av kreatin i njurarna, och det påpekas felaktigt att detta kosttillskott skadar dem. Detta är inte sant, men det betyder inte att man i vissa fall inte bör vidta vissa försiktighetsåtgärder.
Är kreatin säkert för njurarna?

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

I dessa dagar är det många som undrar om kreatin är säkert för njurarna eller inte. Detta beror på att det cirkulerar mycket information som påstår att ämnet orsakar skador på dessa organ. Detta är i grunden en myt, men det betyder inte att vi inte ska vidta vissa försiktighetsåtgärder. Så är kreatin säkert för njurarna? Ta reda på mer i den här artikeln!

Låt oss komma ihåg att kreatin anses vara ett av de mest effektiva kosttillskotten, och det kan bidra till ökad styrka och muskelmassa. Det främjar också prestation vid högintensiv träning. Trots detta har vissa även talat om de misstänkta skadliga effekterna av kreatin på njurarna.

Personer som tränar och motionerar mycket, kanske särskilt styrketränare, äter ofta en proteinrik kost och använder kreatin som ett tillskott till kosten. Vissa personer misstänker att detta kan belasta njurarna på ett överdrivet sätt. Så den viktigaste frågan är: Är kreatin säkert för njurarna? Läs vidare för att ta reda på det.

Vad är kreatin?

Kreatin är en molekyl som finns naturligt i kroppen. Den består av specifika aminosyror som finns inuti proteiner. Det är i denna form vi får i oss kreatin från livsmedel som fisk och kött.

Det mesta av kreatinet vi har lagrar vi i musklerna, och det är där det utför sina huvudsakliga funktioner. Kroppen producerar uppskattningsvis hälften av det kreatin vi behöver dagligen. Så resten måste vi få genom kosten.

Därför tar vissa kreatin i form av ett kosttillskott. Det är främst idrottare som använder dessa tillskott för att förbättra sin prestationsförmåga. Detta tillskott hjälper dem att förbättra sin styrka, kraft, uthållighet och återhämtningskapacitet. Det anses inte vara ett dopingmedel.

Kreatinpulver.
Kreatin är ett naturligt förekommande ämne, men många väljer att även ta det som ett artificiellt tillskott till kosten.

Användningar och biverkningar av kreatin på njurarna

Man har genomfört flera studier för att fastställa vilken effekt kreatin, som kosttillskott, har på kroppen. Dessa studier indikerar att den huvudsakliga effekten av detta läkemedel är följande:

  • Ökad fysisk prestation: Det ökar i grunden energinivåerna och är effektivt för sprinters och tyngdlyftare. Det finns mycket övertygande och väl genomförda studier som visar att tillskott med detta läkemedel ökar idrottares styrka.
  • Förbättring av sällsynta bristsyndrom: Vissa barn har sällsynta syndrom som bland annat medför en kreatinbrist i kroppen. Tillskottet hjälper till att minska vissa symptom.
  • Stoppa hudens åldrande: Studier tyder på att kreatin i krämer hjälper till att minska tecken på åldrande i huden, främst för män.

Rätt använt ger kreatintillskott inga skadliga effekter. Däremot kan det finnas negativa effekter av kreatin på njurarna hos dem som har tidigare njurproblem.

På samma sätt orsakar höga doser av detta tillägg i vissa fall biverkningar, som:

  • illamående och yrsel
  • kramper
  • uttorkning och vätskeretention
  • feber och värmeintolerans

Ta reda på mer i denna intressanta artikel: 5 fakta om livmoderfibroider som varje kvinna bör känna till

Är kreatin säkert för njurarna?

När vi återkommer till frågan om kreatin är säkert för njurarna finns det minst 12 studier som tar upp denna aspekt. Alla drar slutsatsen att detta tillskott inte har några negativa effekter på njurarna hos friska vuxna.

Det orsakar inte heller skadliga njureffekter hos personer som lider av ALS (amyotrofisk lateralskleros), typ 2-diabetes eller hos kvinnor i klimakteriet eller postmenopaus. Trots detta rekommenderar experter ändå försiktighet när det gäller konsumtion i vissa specifika fall.

Denna varning, som nämner ovan, gäller främst de som har njurproblem eller löper stor risk att utveckla dessa problem. Speciellt om de äter för mycket protein. Faktum är att det finns bevis för att överdrivet proteinintag, även utan kreatinintag, påskyndar skador hos personer med njurproblem.

En digital bild av ett par njurar i händerna på läkare.
Många använder kreatin som ett proteintillskott, och överskott av protein kan påverka njurarna hos personer som redan har en tidigare njursjukdom.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Varför du bör använda persilja för att rensa njurarna

Är kreatin säkert för njurarna eller inte? En myt som spridit sig

Det finns ett stort antal publikationer som säger att kreatin alltid är skadligt för njurarna. Dessa påståenden bygger dock på felaktig information som sprider sig utan egentliga bakomliggande bevis.

Att ta tillskott av kreatin ökar kreatininnivåerna i kroppen, men det gör det oavsett njurfunktion. Kreatininnivåerna är dock en indikator på njurskador och om någon ofta får i sig kreatin kommer man att kunna se förhöjda nivåer av detta i urinprover, utan att det nödvändigtvis är ett tecken på njurproblem.

Tillskottet genererar även vätskeretention, varför det är alltid viktigt att du ökar ditt vätskeintag när du tar kreatin. Men detta betyder inte att kreatin inte är säkert för njurarna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lanhers C., Pereira B., Naughton G., Trousselard M., et al., Creatine supplementation and upper limb strength performance: a systematic review and meta analysis. Sports Med, 2017. 47 (1): 163-173.
  • Silva AS., Pertille A., Barbosa CG., Silva JA., et al., Effects of creatine supplementation on renal function: a systematic review and meta analysis. Journal of Renal Nutrition, 2019. 29: 480-489.
  • Rendón Rogríguez R., Efectos de las dietas hiperproteicas sobre la función renal: una controversia actual. Nutrición Clínica en Medicina, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.