Varför du bör använda persilja för att rensa njurarna

Persilja är full med näringsämnen som vi behöver för att bibehålla god hälsa. I denna artikel ska vi berätta om alla fantastiska effekter persilja kan ha för njurarna.
Varför du bör använda persilja för att rensa njurarna

Skriven av Óscar Dorado

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Persilja är en populär ört runt om i världen. Dess medicinska egenskaper är välkända av många, speciellt för vissa organ. Man kan till exempel använda persilja för att rensa njurarna.

Som om dess läkande egenskaper inte vore nog är denna ört även populär inom gastronomin tack vare dess utsökta, starka smak. Du vet säkert redan flera sätt att inkludera den i din kost.

Idag vill vi dock berätta lite mer om hur du kan använda persilja för att rensa njurarna.

Rollen som njurarna spelar

Njurarna är kroppens blodfiltrerare och jobbar 24/7. De bearbetar allt som kommer in i kroppen och separerar det bra från det dåliga. När de är klara skickar de ut det dåliga via urinen.

Dina dagliga vanor, som kanske inkluderar en näringsfattig kost och/eller en stillasittande livsstil, främjar ansamlingen av gifter i kroppen. Detta tvingar njurarna att jobba övertid.

Utöver att anamma en hälsosam livsstil är ett av sätten att optimera effektiviteten hos dessa organ att använda naturliga kurer.

Persilja får sina otroliga egenskaper från det faktum att den är en rik källa i vitamin K, A, C, folsyra och järn. Som du förmodligen kan gissa är alla dessa vitaminer ett måste för optimal njurhälsa.

Fördelarna med att använda persilja för att rensa njurarna

Njurarna i kroppen

1. Persilja förbättrar hälsan hos njurarna

Persilja är vätskedrivande och hjälper till att eliminera vätskor i kroppen. Dess effekt är viktig för denna process eftersom den eliminerar avfall och gifter.

Dessutom tillför denna växt vitaminer och mineraler. Vidare hjälper persilja till att förebygga njursten och gallsten.

2. Den har antiinflammatoriska egenskaper

Persilja innehåller aktiva ingredienser som apigenin – ett antiinflammatoriskt medel. Vidare innehåller denna ört stora mängder flavonoider, som är kraftfulla antioxidanter för kroppen.

Vidare är persilja rik i vitamin C och quercetin, som är andra antiinflammatoriska och naturliga antioxidanter.

3. Persilja främjar elimineringen av avfall

Färsk persilja i påse

Utöver dess fördelar för njurhälsan innehåller persilja även antioxidanter och har andra viktiga fördelar för matsmältningen.

Persilja stimulerar matsmältningen och njurfunktionen genom att vara en del av hela processen som eliminerar gifter. I grund och botten hjälper persilja till att förbättra matsmältningen och driva ut avfall.

Vidare bör du veta att persilja hjälper till att lindra flatulens genom att förebygga bildandet av gaser i mag-tarmkanalen. Detta minskar uppsvälldhet.

4. Persilja för att rensa njurarna och lösa upp njursten

Njursten är ansamlade mineraler inuti njurarna eller urinvägarna. De kan drabba vemsomhelst, men personer mellan 30 och 50 år löper högst risk.

Eftersom persilja innehåller låga mängder natrium stabiliserar den blodtrycket. Detta hjälper i sin tur till att förebygga njurproblem och kardiovaskulära sjukdomar.

Högt blodtryck kan skada och få blodkärlen att hårdna i njurarna, vilket leder till ansamling av oönskat avfall samt njursten.

Ur detta hänseende motverkar persilja ansamlingen av kalciumoxalat i njurarna – den vanligaste orsaken till att njursten bildas. Allt detta tack vare dess effekter på blodtrycket och njurfiltrering.

5. Den är naturligt vätskedrivande

Avslutningsvis är persilja en mycket effektiv naturlig vätskedrivare. Det innebär att den hjälper till att öka urineringen och minska vätskeretention i kroppen.

Detta har en rensande effekt på kroppen och njurarna genom att minska mängden ansamlat avfall och eliminera patogener.

Tro det eller ej, men persiljefrön är vätskedrivande. De främjar kroppens utdrivning av vatten och minskar därmed kvarhållningen av vätska.

Den vätskedrivande effekten kommer tack vare två ingredienser: apiol och myristicin. Bland andra funktioner kan de hjälpa till att eliminera gifter, överflödigt natrium och vatten som ansamlats.

Persilja är en ört som är full med näringsämnen som håller bakterier, svamp och parasiter borta.

Du bör definitivt inkludera den i din kost!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • S. Martínez-Flórez, J. González-Gallego, J. M. Culebras y M.a J. Tuñón. Los flavonoides: propiedades y acciones antioxidantes. Nutr. Hosp. 2002; XVII (6) 271-278
  • Vicente-Vicente A. Eficacia y seguridad de la quercetina como complemento alimenticio. Redalyc.org. 2018. http://www.redalyc.org/html/919/91931189008/
  • Kreydiyyeh, S. I., & Usta, J. (2002). Diuretic effect and mechanism of action of parsley. Journal of Ethnopharmacology, 79(3), 353–357. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11849841

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.