Naturliga behandlingar för att reducera vätskeretention

När du sitter stilla i timmar, intar för mycket salt eller vissa mediciner, eller har lymfatiska problem kan det orsaka vätskeretention. Vi delar med oss av några naturliga behandlingar för att reducera det.
Naturliga behandlingar för att reducera vätskeretention

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2019

Vätskeretention sker när vätskor byggs upp i kroppens vävnader. Det är vanligast i benen, fotlederna och fötterna, även om det också kan förekomma i andra delar av kroppen. I dagens artikel kommer vi att berätta om några naturliga behandlingar för att reducera vätskeretention.

Vad är vätskeretention och varför uppstår det?

Vätskor byggs upp naturligt i dina vävnader för att underlätta för organen att fungera. Problem inträffar när du absorberar mer vätska än normalt. På grund av gravitationen blir denna överskottsvätska typiskt “kvarhållen” i dina nedre extremiteter. Detta tillstånd är typiskt känt som ödem.

De vanligaste orsakerna till vätskeretention innefattar följande:

  • Överdriven konsumtion av natrium eller vissa läkemedel (som orala preventivmedel)
  • Solbränna, eller att vara stillasittande under långa perioder
  • Hjärtsvikt eller lever- eller njursjukdom
  • Graviditet, klimakteriet eller din menstruation
  • Problem med lymfkörtlarna

Vätskeretention kan förekomma på grund av olika faktorer, såsom sänkt blodtryck, hinder i lymfsystemet eller förändring av vävnadens förmåga att bearbeta vätskor.

Det finns olika typer av vätskeretention. Området kan kännas kallt eller varmt vid beröring, och svullnaden kan vara generell (i alla vävnader och organ) eller lokaliserad (i ben eller anklar, till exempel).

Tips för att reducera vätskeretention

Det är viktigt att du ändrar några av dina vanor när du lider av vätskeretention. Som ett första steg bör du öka ditt vattenintag.

Att dricka minst två liter om dagen är inte ett godtyckligt belopp eller bara vad som är populärt – det är vad din kropp behöver för att bearbeta toxiner och hålla dina lymfkörtlar korrekt fungerande (bland annat).

När din kropp inte får den mängd vatten den behöver, lagras vad som finns tillgängligt i dina vävnader – speciellt i benen. Observera färgen på din urin för att ta reda på när du är välhydrerad. Om det är en klar färg betyder det att du har rengjort urinsystemet helt (för den dagen, eftersom systemet kommer att börja igen imorgon).

För det andra är det en bra idé att begränsa ditt natriumintag. Natrium är en av de främsta orsakerna till vätskeretention. Du kan ersätta den med andra kryddor och örter, och undvik att äta salt, bearbetad eller stekt mat. Det är ett steg i rätt riktning för att reducera vätskeretention.

Naturliga behandlingar för att reducera vätskeretention

Här är några metoder du kan utföra hemma som kan vara till hjälp när du lider av vätskeretention:

1. Linfrön

linfrö

Linfrön har många fördelaktiga egenskaper och ger din kropp massor av näringsämnen. Du kan använda den regelbundet för att behandla vätskeretention.

Det är väldigt enkelt: mal bara frön och strö dem på maten. Du kan också lägga till lite linfröolja på dina sallader.

2. Koriander

Denna aromatiska ört ska alltid finnas närvarande i ditt kök, eftersom den ger mycket smak till dina måltider. Men den har även några intressanta medicinska egenskaper. Koriander aktiverar njurfunktionen och hjälper till att rengöra kroppen, till exempel. Du kan lägga till färsk koriander till dina sallader eller grönsaker, eller göra ett te med frön från denna växt.

Ingredienser

  • 1/2 matsked korianderfrön (5 g)
  • 2 ½ dl vatten

Tillredning

  • Värm vattnet i en kastrull.
  • När kokar tillsätt korianderfrön.
  • Låt sjuda i 10 minuter och ta bort från plattan.
  • Låt stå i 10 minuter och sila sedan av vätskan.
  • Drick detta medan det är så varmt som möjligt (och helst på tom mage).

3. Senapsolja

senap

Du kan använda senapsolja för att massera de områden där du har vätskeretention. Sätt några droppar på dina händer och gnugga dem för att värma oljan. Applicera sedan på de drabbade områdena i cirkelrörelser.

Detta kommer att bidra till att stimulera cirkulationen och ditt lymfsystem, vilket reducerar överskottet av vätska som lagras i mjukvävnaden. Denna behandling är idealisk när du kommer hem från jobbet efter att ha spenderat timmar sittande framför datorn.

4. Vitlök

Denna dunderkur bör finnas i varje kök tack vare dess kulinariska och medicinska egenskaper. Vitlök är ett mycket effektivt diuretikum för att minska vätskeretentionen, särskilt i ben och fötter.

Vi rekommenderar att du äter en vitlöksklyfta varje morgon. Du behöver inte tugga det: du kan bryta den i bitar och dricka den med vatten som om den var ett piller. Ett annat alternativ är att lägga till vitlök i sallader, grytor, grönsaker och soppor.

5. Maskros

maskros

Detta är ett underbart, naturlig vätskedrivande ämne och rengöringsmedel. Det aktiverar cirkulationen och främjar eliminering av vätskor. Det bästa sättet att utnyttja dess egenskaper är genom att dricka ett te.

Ingredienser

  • 1 msk maskros (10 gram)
  • 2 ½ dl vatten

Tillredning

  • Värm vattnet i en gryta tills det kokar.
  • Tillsätt maskros och sjud i 10 minuter.
  • Ta bort från plattan och låt den stå i ca 15 minuter.
  • Filtrera vätskan och drick den. Du kan lägga till honung eller citron för att minska den bittra smaken av växten.

6. Äppelcidervinäger

Detta kan konsumeras som en daglig tonic för att förhindra eller minska ödem. Förutom som ett tillägg i sallader och andra beredningar applicerar vissa människor äppelcidervinäger direkt på de drabbade områdena. Du behöver bara låta en tygbit suga åt sig vinägern och applicera den mot det drabbade området. Rörelsen måste vara från botten uppåt (det vill säga mot gravitationen), för att se till så att vätskorna elimineras genom din urin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.