De stora fördelarna med svart vitlök

06 februari, 2019
För att dra mest nytta av fördelarna med svart vitlök bör du äta den på tom mage, även om du givetvis kan använda den i olika recept. Tack vare dess energigivande egenskaper är det inte rekommenderat att äta den innan du ska gå till sängs.
 

Om du har läst att vitlök på morgonen är väldigt bra för din hälsa men inte vill spendera en hel dag med den karaktäristiska smaken i munnen har vi goda nyheter för dig. Du kan dra nytta av fördelarna med svart vitlök! Den höjer inte bara dina försvar, utan gör även att du inte behöver borsta tänderna hela tiden.

Vad du behöver veta om svart vitlök

svart vitlök

Den är även känd som “lagrad” vitlök och görs med en process av långsam tillagning eller lagring. Resultatet blir en mörk ört med högre koncentration av näringsämnen än vanlig vitlök. Den är väldigt populär i Asien, speciellt Japan, där den används som en krydda för att smaksätta rätter.

Processen med att ta fram svart vitlök är enkel. Vitlökar blir jästa vid en specifik temperatur (runt 70°C) och fuktighet (mellan 85% och 90%). Varken jäst eller bakterier tillsätts. Det är en långsam process, men resultatet blir en allt populärare naturlig kur.

Smaken hos svart vitlök är något söt, men samtidigt syrlig. Storleken på vitlöken minskas avsevärt, men de läkande egenskaperna koncentreras. Den förlorar även den jobbiga lukten. Trots det brända utseendet är konsistensen mjuk och krämig, så den är perfekt för att bre, laga mat med eller äta på tom mage.

 

Den har blivit till stor hjälp för dieter, är ett bra tillbehör till maten och är ett superlivsmedel som din kropp inte borde berövas på. Även om den svarta vitlökens ursprung inte är helt tydlig tror man att den kommer från en japansk forskare som ville bli av med den starka lukten hos vanlig vitlök. För att göra det rökte han den i några timmar.

De olika användningarna för denna “nya ingrediens” demonstrerades därefter, varpå den spreds till andra platser.

Läs även: 3 smoothies som naturligt tar bort tarmbakterier

Vad är svart vitlök bra för?

Egenskaperna hos lagrad vitlök är otaliga. Vi kan till exempel ta upp de antibiotiska, vätskedrivande, antioxidativa och matsmältande krafterna, men det finns givetvis många fler.

  • Den innehåller svavelföreningar, linolsyra och polyfenoler.
  • Den tillhandahåller även 18 av de 20 aminosyrorna, inklusive de åtta essentiella aminosyror som finns i naturen.
  • Dess egenskaper är tio gånger starkare än de hos färsk vitlök.

Några av fördelarna med att äta den inkluderar:

Den förebygger kardiovaskulär sjukdom

Den är en utmärkt bundsförvant för hjärt- och cirkulationshälsan eftersom den är en antioxidant och minskar hypertoni (tack vare innehållet av allicin). Den förtunnar även blodet, minskar trombocytaggregation och minimerar risken för att drabbas av stroke och trombos.

Den är ett utmärkt diuretikum

Den tillhandahåller även en god dos kalium. Det är därför den svarta vitlöken är så bra för personer som lider av vätskeretention, ödem eller njurproblem. När du äter den på tom mage kan svart vitlök ta bort överflödigt vatten från kroppen.

 

Den gynnar huden

Personer med hudproblem (från dermatit och akne till psoriasis och rosacea) såväl som vissa ledproblem bör äta rå vitlök. Den innehåller svavelföreningar (tiosulfater) som främjar bildandet av kollagen. Vidare är den även rekommenderad för personer med artrit och muskelsmärtor.

Den förbättrar dina försvar

Vitlökar

Om du ofta blir sjuk för att ditt immunförsvar är svagt bör du äta svart vitlök. Det är en kraftfull huskur som förbättrar dina försvar mot virus och bakterier.

Den bekämpar trötthet

Lagrad vitlök är rekommenderad för atleter eller personer som vill förbättra sin fysiska motståndskraft. Vidare är den bra för att bekämpa kronisk trötthet eller utmattning på grund av för mycket arbete eller brist på regelbunden sömn.

Den är en utmärkt antioxidant

Utan tvivel är svart vitlök en utmärkt bundsförvant för att förebygga tidigt åldrande hos cellerna. Den eliminerar dessutom fria radikaler, som i överflöd kan orsaka många sjukdomar.

Behandlar andningsproblem

Lagrad vitlök är väldigt bra för att minska symptom på astma och allergier. Den hjälper dessutom till att lindra förkylning, faryngit, laryngit och andra vanliga andningsproblem.

 

Den lugnar dina nerver

Att äta svart vitlök kan fungera som en naturlig kur för att minska stress. Den verkar genom att lugna ångest, bekämpa sömnlöshet och minska irritabilitet såväl som dåligt humör.

Upptäck 6 trick för att stärka ditt nervsystem

Andra effekter från svart vitlök

Utöver ovan nämnda fördelar kan svart vitlök bekämpa förstoppning, minska kolesterol och ha anticancerogena egenskaper tack vare sitt innehåll av cystein. I grund och botten är den helt fantastisk!

Hur man äter svart vitlök

Svart vitlök på bord

Eftersom de är “i mode” är det lätt att få tag på svart vitlök i hälsokostbutiker och liknande. Vidare är det en populär ingrediens för många välrenommerade asiatiska, europeiska och amerikanska kockar.

  • Det är rekommenderat att äta mellan en och tre klyftor om dagen, alltid på tom mage.
  • Du kan även bre ut den på en skiva bröd eller rostat bröd som en del av din frukost.
  • Det är dock viktigt att notera att du inte ska äta den innan du ska vila eftersom den har en energigivande effekt som kan orsaka sömnlöshet för vissa.

Sportare kan välja att lägga till en klyfta svart vitlök till sina smoothies och måltider innan de tränar. Den förbättrar trots allt prestationsförmågan, även för elitsportare. Om du vill kan du lägga till den i dina måltider, såsom soppor, såser, pajer, ris eller pasta. Den är även perfekt tillsammans med kött, fisk eller grönsaker.

 

Du kan förvara svart vitlök i rumstemperatur i en plastpåse eller glasflaska i upp till ett år utan problem.

  • Kimura, S., Tung, Y. C., Pan, M. H., Su, N. W., Lai, Y. J., & Cheng, K. C. (2017). Black garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application. Journal of Food and Drug Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jfda.2016.11.003
  • Lee, Y.-M., Gweon, O.-C., Seo, Y.-J., Im, J., Kang, M.-J., Kim, M.-J., & Kim, J.-I. (2009). Antioxidant effect of garlic and aged black garlic in animal model of type 2 diabetes mellitus. Nutrition Research and Practice. https://doi.org/10.4162/nrp.2009.3.2.156