Fyra typer av livsmedel med lång hållbarhet

Det finns flera olika livsmedel med lång hållbarhet som du kan förvara i skåp och skafferier. Idag ska vi berätta om fyra som är nyttiga och hälsosamma.
Fyra typer av livsmedel med lång hållbarhet
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Folk undrar ofta över vilka livsmedel med lång hållbarhet som man kan köpa. Det är livsmedel som vi kan förvara länge utan att behöva oroa oss för att de ska bli dåliga, och som dessutom behåller sin goda smak, konsistens och näringsmässiga egenskaper.

Du är säkert medveten om att lång hållbarhet också innebär låg mikrobiologisk risk. Detta innebär att dessa produkter inte kommer att orsaka matförgiftning. Vet du vilka som är de mest populära?

Fortsätt läsa – vi ska berätta om fyra hälsosamma alternativ i den här artikeln!

Livsmedel med lång hållbarhet

Ett par burkar tonfisk.
Konserverad tonfisk är ett hållbart livsmedel som har god smak och värdefulla näringsmässiga egenskaper.

Tonfisk på burk

Detta är ett av våra mest välkända livsmedel med lång hållbarhet.

Denna feta fisk utmärker sig för sitt innehåll av omega-3-fettsyror. Vetenskapliga studier kopplar intaget av detta näringsämne till en minskning av risken att drabbas av kardiovaskulära problem.

Produkten finns att köpa förpackad både i vatten och i olja. På så sätt kan den stå länge i skafferiet utan att bli dålig eller förlora sina egenskaper.

Det är också en produkt som du enkelt kan inkludera i din dagliga kost på många olika sätt – vare sig det är med pasta, ris eller bara ångade grönsaker.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Sallad med broccoli och couscous: Ett lätt och hälsosamt recept

Råris

Detta är en av de bästa källorna till kolhydrater. Ris av den här sorten garanterar ett korrekt intag av fibrer. Faktum är att detta näringsämne är väsentligt för att förebygga sjukdomar relaterade till matsmältningskanalen.

Den här typen av ris kan du lagra länge i skåpet utan att det tappar smaken. Dessutom innehåller det endast en låg andel vatten i sin komposition, så risken för patogener är liten.

Brunt råris är också en bra källa till kolhydrater, särskilt för mycket aktiva människor. Sockret har ett lågt glykemiskt index, så det påverkar inte bukspottkörteln.

Nötter och torkad frukt är livsmedel med lång hållbarhet

Dessa livsmedel av vegetabiliskt ursprung kan hålla sig länge i skafferiet tack vare den låga mängden vatten de innehåller. Dessutom främjar deras sammansättning inte utvecklingen eller tillväxten av patogener.

Som du säkert känner till är de säkra att äta även månader efter att du köpt dem. Du måste dock förvara dem på rätt sätt så att konsistensen och smaken inte tar skada.

Nötter och frön är en bra källa till vitaminer och mineraler. Vissa av dem, som zink, säkerställer korrekt metabolism av testosteron. Dessutom har de ett högt proteininnehåll, men saknar vissa essentiella aminosyror.

Slutligen innehåller de antioxidanter som förhindrar oxidativ stress och skador på DNA. De innehåller också hälsosamma fetter som omega-3. Var trots detta måttlig i konsumtionen, eftersom de innehåller en relativt stor andel kalorier.

Ett hjärta gjord av nötter och frön.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Vad nötter bidrar med till din kost och hälsa

Chia- och sesamfrön

Frön har på senare tid fått ett uppsving i popularitet och är ett sunt och bra bidrag till hälsosamma kostvanor. Det beror dels på deras särskilda smak men även på att de innehåller nyttiga fetter och fytonäringsämnen som har antiinflammatoriska egenskaper. Det är av denna anledning som en regelbunden konsumtion av frön kan gynna vår hälsa på medellång och lång sikt.

De är fullpackade med energi och näringsämnen, så bara en tesked kan ge dig alla deras fördelar. Dessutom kan de överleva länge i dina köksskåp. Förvarar du dem korrekt kommer deras smak och konsistens inte att försämras över tid, och du behöver inte  oroa dig för utvecklingen av patogener.

Du kan tillsätta frön i krämiga soppor, shakes, sallader, juicer etc. De är nämligen väldigt mångsidiga, och krispigheten ger smak och textur till alla rätter.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Gröna mungbönor och deras egenskaper, användningsområden och fördelar

Hälsosamma livsmedel med lång hållbarhet

Det finns många olika typer av hälsosamma, tåliga livsmedel som du kan förvara i ditt skafferi och använda i din kost när som helst utan att oroa dig för att de ska bli dåliga.

De fyra livsmedel vi nämner här är bra exempel på detta, men det finns många fler. Rådfråga gärna en nutritionist för att lära dig mer om dem. Dessa specialister kan också hjälpa dig att utforma en hälsosam och balanserad kost just för dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Watanabe Y., Tatsuno I., Omega 3 polyunsaturated fatty acids for cardiovascular diseases: present, past and future. Expert Rev Clin Pharmacol, 2017. 10 (8): 865-873.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? a systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.