Fördelarna med durra i kosten och hur man använder det

I dagens artikel ska du få upptäcka näringsinnehållet i durra och fördelarna med durra i kosten. Lär dig mer om detta glutenfria spannmål som du kan laga många goda rätter med i artikeln nedan!
Fördelarna med durra i kosten och hur man använder det
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Idag ska vi berätta mer om näringsinnehållet i durra, även kallat sorghum, vilket liknar många andra sädesslag i mångt och mycket. Vi berättar också hur du inkluderar durra i kosten och fördelarna med detta!

Durra är ett spannmål som du kan äta som det är. Man använda det också  för att producera alkoholhaltiga drycker. Det är också populärt som foder till boskap, eftersom det har en anmärkningsvärt hög näringstäthet.

Det är viktigt att notera att durra är sällsynt i de flesta västländer när det gäller mänsklig kost. Men att införliva durra i kosten är en fördel, eftersom det är ett livsmedel som är rikt på komplexa kolhydrater och fibrer.

Näringsinnehållet i durra

Som vi nämner ovan så är durra mycket rikt på kolhydrater. Närmare bestämt 69,8 gram per 100 gram spannmål.

Vad det gäller energiinnehåll ger samma mängd 329 kilokalorier och proteininnehållet uppgår till 11 gram. Fetthalten är mindre signifikant eftersom det endast innehåller 3,3 gram lipider per 100 gram.

Bland mikronäringsämnen utmärker sig vitamin B6 med 0,75 milligram och vitamin B9 med 27 µg. Det innehåller bara 3 milligram natrium, så personer med högt blodtryck kan gärna äta detta. Durra innehåller också mineraler som bland annat kalcium, järn, kalium och fosfor.

durra i kosten
Durra innehåller fiber och en del mineraler, bl.a. kalium och kalcium som bidrar till starka ben och god kardiovaskulär hälsa.

Du kanske också är intresserad av den här artikeln: Vanliga tecken på vitaminbrist och vad du bör göra

Fördelarna med durra i kosten

Tack vare näringsinnehållet i durra är detta sädesslag väldigt hälsosamt för kroppen. Vi ska nu gå vidare med att berätta om dessa fördelar och vad vetenskapens säger om dem.

Fördelarna med durra i kosten: Minskad risk för förstoppning

Fiber har visat sig vara ett viktigt näringsämne för att upprätthålla matsmältningshälsan. Fiber minskar risken för förstoppning genom att öka avföringsstorleken och tarmens rörlighet, vilket främjar transithastigheten.

Detta sker genom att fiber stimulerar mekanoreceptorerna i mag-och tarmkanalen, som skickar en nervsignal som utlöser mer intensiva peristaltiska rörelser.

Fördelarna med durra i kosten: Kontroll av blodtrycket

Högt natriumintag är negativt för för personer med högt blodtryck. Egenskaperna hos kalium för att istället stabilisera blodtrycket är dock intressanta när det gäller kompensation.

Enligt forskning publicerad i International Journal of Cardiology, är detta mineral faktiskt ett blodtrycksreducerande medel. En positiv egenskap är att durra innehåller betydande mängder kalium. Av denna anledning kan det vara bra att inkludera det i menyn för personer med hjärtsjukdom och högt blodtryck.

För att lära dig mer kan du läsa den här artikeln: Bästa livsmedlen som innehåller mycket kalium

Fördelarna med durra: Ökad bentäthet

Kalcium är ett av elementen som skapar bentätheten i våra kroppar. Det finns vetenskapliga bevis för att assimilering på tarmnivå är mycket större när nivåerna av vitamin D är tillräckligt höga.

I vilket fall som helst minskar ett korrekt intag av mineralet i kosten avsevärt risken för att utveckla benskörhet. Durra innehåller kalcium i kärnämnet, vilket är varför närvaron av durra i kosten anses vara positiv för benhälsan.

Kontraindikationer av durra i kosten

Durra innehåller hydrocyansyra vilket är ett ämne som kan orsaka hälsoproblem om det konsumeras i överskott. För att undvika problem bör du undvika att äta blad och stjälkar av detta sädesslag, eftersom det är här den högsta koncentrationen av det giftiga ämnet finns.

Det är också en bra idé att tillaga durra i 45 minuter för att inaktivera resterna av detta ämne. Annars kan allmänna besvär, som exempelvis huvudvärk, uppstå.

Liknande bör vi ta hänsyn till att det finns personer som har utvecklat en allergi mot detta sädesslag. I det här fallet bör dessa personer utesluta det från kosten på grund av den reaktion det ger, vilket kan leda till allvarliga tillstånd, som anafylaktisk chock.

Hur använder man durra vid matlagning?

Durra använder man för matlagning på liknande sätt som andra spannmål. Det bästa sättet är att koka det i vatten, som vi nämner tidigare, i minst 45-60 minuter på medelhög värme.

Därefter kan du förbereda det som ett komplement till kött, som ett tillskott till en sås eller även som en del av en sallad. Det är viktigt att du inte kokar det för länge, detta kan nämligen ge det en tuggummiliknande konsistens som inte är särskilt tilltalande.

durra i kosten
Att inkludera durra i kosten kan vara något för personer med celiaki.

Durra är ett glutenfritt alternativ

Durra är ett spannmål som uppfyller samma funktion som många andra sädesslag som ingår i din vanliga kost.

Det har fördelen att det inte innehåller gluten. Därför är lämpligt för personer med celiaki och andra typer av glutenintolerans. Vissa försiktighetsåtgärder måste dock vidtas vid beredningen för att undvika toxicitet.

Det är ett utmärkt alternativ för att komplettera ditt fiberintag och ger dig därtill komplexa kolhydrater med lågt glykemiskt värde. Det är gott tillsammans med smakrika såser och passar fantastiskt bra till att toppa olika rätter med.

Så nu när du vet fördelarna med durra, vad väntar du på? Ge det ett försök!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16
  • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135.
  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13.
  • Quiroga, Patricia N., and Valentina Olmos. “Revisión de la toxicocinética y la toxicodinamia del ácido cianhídrico y los cianuros.” Acta toxicológica argentina 17.1 (2009): 20-32.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.