Effektiva och naturliga sätt att bekämpa högt blodtryck

Förutom att hålla en hälsosam vikt och vara aktiv kan naturläkemedel hjälpa till att hålla högt blodtryck under kontroll eller sänka det.
Effektiva och naturliga sätt att bekämpa högt blodtryck

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Många människor har högt blodtryck och även om de flesta är äldre kan unga människor också ha det. Om du vill bekämpa högt blodtryck, läs och lär dig vilken sorts mat du bör äta och vilka vanor som också är viktiga.

Vad är högt blodtryck?

Med varje hjärtslag skickas blod ut i dina artärer. När trycket från ditt pumpande hjärta är högre än normalt kallar vi det högt blodtryck eller hypertoni.

Det finns två siffror som spelar in om blodtrycket är högt:

 • Ett är ditt systoliska blodtryck, vilket är blodtrycket när hjärtat pumpar blod.
 • Det andra är ditt diastoliska blodtryck, vilket är blodtrycket när ditt hjärta vilar mellan varje slag.

Normalt blodtryck är mellan 120/80mm Hg. Det första numret är ditt systoliska och det andra ditt diastoliska tryck. Dessutom ger högt blodtryck oftast inga symtom, vilket innebär att en blodtrycksmätare är det enda pålitliga sättet att mäta det.

Konsekvenserna av högt blodtryck

Blodtrycksmätare på persons arm

Det är viktigt att ditt blodtryck håller sig på normala värden. När det går upp känner din kropp av det. Risker inkluderar skador på hjärtat, njurar och hjärnan. Det kan även bli livshotande om ditt höga blodtryck är kroniskt.

Orsaker till högt blodtryck

Vissa faktorer spelar in i en ökning av blodtrycket. Några av dem är nära kopplade till dåliga vanor som du tack och lov kan ändra och förbättra:

 • Fetma
 • Överdrivet alkoholintag
 • En kost med mycket natrium
 • Vissa mediciner, som p-piller eller influensamedicin
 • En stillasittande livsstil

Dessutom spelar generna in. Enligt vissa studier är högt blodtryck ärftligt.

Men oberoende av orsak kan naturläkemedel och ändrade vanor hjälpa till att bekämpa högt blodtryck.

Naturliga sätt att bekämpa högt blodtryck

Vitlök

Vitlök hel och i klyftor

Vitlök: den blodtrycksbekämpande kryddan. Vissa människor äter en klyfta vitlök per dag och det är allt som krävs. Det kan också användas som krydda i mat. Du kan också hitta pulveriserad vitlök i tablettform om du inte gillar smaken.

Olivolja

Olivolja gör en massa bra saker för din kropp, och en är att det hjälper ditt cirkulationssystem att fungera ordentligt. Det har till exempel påvisats att det hjälper till att sänka det dåliga kolesterolet. Och olivolja är en naturlig källa till enkelomättade fettsyror, vilket är väldigt bra för din hälsa.

Mörk choklad

Mörk choklad i kopp

Ju högre procent av kakao, desto bättre är chokladen för dig. Och om du vill bekämpa högt blodtryck rekommenderar vi åtminstone 70% kakao utan tillsatt socker. Det är för att kakao innehåller flavonoider eller naturliga antioxidanter som tacklar högt blodtryck.

Havre

Havre är välkänt för att sänka kolesterolet i ditt blod, och högt kolesterol är direkt relaterat till högt blodtryck.

Havregrynsgröt är bra till frukost, och i allvarliga fall av högt blodtryck kan du också äta det så här:

 • Blötlägg först havre över natten.
 • Nästa morgon, tillsätt mjölk eller vatten och drick därefter.

Äpplen

Äpplen med skal.

Visste du att skalet på äpplen innehåller flavonoider, precis som mörk choklad? Det är därför vi rekommenderar att du äter dem utan att skala dem om du har högt blodtryck; du vill ta vara på allt det goda de har att erbjuda. I de flesta fall är det i skalet på frukten som det finns mest vitaminer.

Smoothie med persilja och citron

Persilja är kraftigt vätskedrivande, och glöm inte att om du binder vatten i kroppen kan det också öka blodtrycket. Därför rekommenderar vi den här smoothien för att bekämpa högt blodtryck. Den kommer också hjälpa din kropp att göra sig av med natrium genom urinen.

Ingredienser

 • 1 citron
 • 250 ml vatten
 • 2 matskedar persilja (30 gram)

Instruktion

 • Skär citronen och utan att skala den, lägg i en mixer tillsammans med vattnet och persiljan.
 • Kör därefter mixern i några minuter.
 • Sila slutligen och drick på tom mage.

Ananas

De vätskedrivande egenskaperna hos ananas gör den till ett av de bästa alternativen när du vill bekämpa högt blodtryck.

 • Ananas är gott sbåde om juice och i skivor.
 • Vi rekommenderar att inte tillsätta socker eftersom det kan leda till viktuppgång, vilket är en av riskfaktorerna för högt blodtryck.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.