Farmakologiska behandlingar för erektil dysfunktion

Alternativen för att behandla impotens, eller erektil dysfunktion, beror på orsaken, svårighetsgraden och eventuella redan existerande hälsotillstånd. Du bör alltid konsultera en läkare för att få rätt medicin för ditt individuella fall.
Farmakologiska behandlingar för erektil dysfunktion
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 24 november, 2022

Oral medicinering för att behandla erektil dysfunktion är vanligtvis förstahandsvalet. Faktum är att dessa läkemedel fungerar bra och har få biverkningar.

Deras verkan sker genom att förstärka effekterna av kväveoxid, ett ämne som produceras av kroppen och som gör att penismusklerna slappnar av. Blodtillförseln ökar som en konsekvens av denna avslappning och inducerar en erektion som svar på närvaron av sexuell stimulering.

Behandlingar för erektil dysfunktion

Det finns olika behandlingsalternativ för erektil dysfunktion beroende på orsak, svårighetsgrad och redan existerande hälsotillstånd. Deras verkningsmekanismer liknar varandra, men det finns en viktig skillnad mellan dem, vilket är deras verkningshastighet.

 • Sildenafil är som effektivast när det tas mellan måltiderna och en timme före samlag. Dess effekt varar mellan fyra till fem timmar vid mild till måttlig dysfunktion.
 • Vardenafil tar patienten en timme före sex. Att äta i samband med att man tar medicinen förändrar inte effekten, men en fet måltid kan försena den avsevärt. Du kan hitta denna aktiva ingrediens i form av tuggtabletter, vilka verkar snabbare.
 • Tadalafil tas en till två timmar före sex. Dess effekt varar i upp till 36 timmar. Patienten tar detta dagligen i lägre eller högre doser strax före sex.
 • Avanafil tar man en halvtimme före sex och dess effekt kan vara upp till sex timmar beroende på dos.
En till synes upprörd man.
Män kan behandla erektil dysfunktion genom orala mediciner, men man måste konsultera en läkare för att bestämma vad som är bäst i varje enskilt fall.

Innan behandling av erektil dysfunktion

Den drabbade mannen måste ta hänsyn till vissa faktorer och vidta försiktighetsåtgärder eftersom medicineringen i vissa fall kan leda till allvarliga problem. För det första måste en läkare ordinera dem. I särskilda fall är det nödvändigt med speciella försiktighetsåtgärder:

 • Personer i dialys på grund av njursjukdom
 • De som även genomgår behandling med nitrater för angina pectoris
 • Personer med lågt eller högt blodtryck
 • De som har någon form av leversjukdom, eftersom leverns uppgift är att metabolisera dessa läkemedel
En man tar viagra.
Det är nödvändigt att överväga de negativa effekterna av dessa läkemedel för att inte förvärra redan existerande kliniska tillstånd.

Bieffekter

Män som tar dessa mediciner för att behandla erektil dysfunktion upplever vanligtvis inga biverkningar. Vissa kan dock förekomma. Bland dem:

 • Rodnad i ansiktet
 • Huvudvärk
 • Dålig matsmältning
 • Synstörningar
 • Nästäppa
 • Ryggont

Medicinen kan dessutom leda till plötslig förlust av syn och hörsel, men det är sällsynt. Det finns också en möjlighet att priapism uppstår. Det är en smärtsam erektion som inte avtar och kräver medicinsk intervention.

Andra mediciner för att behandla erektil dysfunktion

Det finns också mediciner för att behandla problemet som inte är för oral administrering. Bland dem finns:

 • Alprostadil för injicering, där man använder en tunn nål för att injicera läkemedlet i basen eller sidan av penis. Varje injektion innehåller den dos som är nödvändig för att framkalla en erektion som varar i ungefär en timme. Möjliga biverkningar inkluderar en långvarig erektion och, mer sällan, fibros på injektionsstället.
 • Alprostadil för införing består av att föra in ett litet piller av alprostadil i urinröret. Den innehåller en speciell applikator. Erektionen börjar vanligtvis 10 minuter efter insättningen och varar mellan 30 minuter till en timme. De möjliga biverkningarna inkluderar smärta och lätt blödning i urinröret.
 • Testosteronersättning är användbart även vid behandling av män med erektil dysfunktion till följd av låga testosteronnivåer.

Säker användning

Medicinering för att behandla erektil dysfunktion är relativt säkert, effektivt och ger goda resultat hos cirka fyra av fem män. Läkaren bör kunna välja den mest lämpliga behandlingen för patienten och även förklara riskerna och fördelarna med varje behandlingsform.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Castro, R. P., Hernández, P. C., Casilda, R. R., García, J. R., & Tapia, M. J. R. (2010). Epidemiología de la disfunción eréctil. Factores de riesgo. Archivos Espanoles de Urologia. https://doi.org/10.4321/s0004-06142010000800010
 • Rodríguez Vela, L., Gonzalvo Ibarra, A., Pascual Regueiro, D., & Rioja Sanz, L. A. (2002). Disfunción eréctil. Actas Urologicas Espanolas. https://doi.org/10.1016/s1761-3310(13)65466-3

 • Sell Lluveras, J. L., & Padrón Durán, R. (2001). Disfunción sexual eréctil. Rev. Cuba. Endocrinol.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.