Vanliga biverkningar av preventivmedel

Hormonella preventivmedel kan ha allvarliga biverkningar hos vissa kvinnor. Ta reda på nio vanliga biverkningar av preventivmedel i den här artikeln.
Vanliga biverkningar av preventivmedel

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2022

Tack vare framsteg inom forskning och vetenskap har olika typer av preventivmedel utvecklats så att kvinnor kan välja den typ som passar dem bäst. Man kan dock fortfarande förvänta sig några biverkningar av ett preventivmedel när man använda det.

När du tänker på preventivmedel med hormoner, tänker du antagligen på dem som ett sätt att förhindra graviditet. Det är dock fortfarande läkemedel, och många kvinnor använder faktiskt preventivmedel av just den anledningen.

Majoriteten av preventivmedel frigör hormoner i blodomloppet. På grund av detta kan många kvinnor uppleva biverkningar som kan variera från kvinna till kvinna. I den här artikeln ska vi gå igenom nio av de vanligaste biverkningarna av preventivmedel och varför de uppstår.

Varför uppstår biverkningar av preventivmedel?

Idag är hormonella preventivmedel för kvinnor de mest effektiva sättet att förhindra graviditet. Dessutom är de de mest använda formerna av preventivmedel bland kvinnor, tillsammans med kondomer. I denna kategori hittar vi:

  • P-piller
  • Hormonspiral: Kopparspiralen är också en effektiv preventivmetod (de innehåller dock inte hormoner och har därför andra biverkningar)
  • P-ring
  • P-plåster
  • P-stav
  • Akuta p-piller, eller “dagen-efter-piller”

Frisättningen av hormoner är det som ger upphov till de biverkningar man kan få av preventivmedel. I allmänhet har detta också en koppling till kvinnans fertilitet, samt menstruationscykeln, och även hormonerna, östrogen och progesteron.

När exogena hormoner släpps ut i kroppen stör de den naturliga hormonsyntesen. På så sätt påverkas menstruationscykeln och ägglossningen och slutar upp att följa sina normala cykler, och det är detta som förhindrar graviditet.

Problemet är att dessa hormoner inte bara påverkar reproduktionssystemet. De förändrar också andra delar av kroppen, som brösten och fettvävnaden. Hormonella preventivmedel påverkar därför mer än bara fertiliteten. Effekterna av dem kan också märkas på andra sätt.

insättning av p-stav
P-staven består av ett implantat underhuden och är en form av preventivmedel som gradvis frigör hormoner.

1. Mellanblödningar

Fläckblödningar och mellanblödningar är en biverkning som innebär att du kan uppleva en oväntad mild eller måttlig blödning mellan två menstruationsperioder. Enligt studier är denna sekundära reaktion resultatet av att inte följa schemat för p-pillren och det är vanligt att det inträffar precis när man börjat använda p-piller.

När kroppen väl är van vid de hormonella förändringarna bör denna typ av blödning upphöra. Om blödningen är kraftig eller varar mer än fem dagar, så är det bäst att du talar med din läkare för att utesluta andra möjliga orsaker.

2. Yrsel, illamående och kräkningar

Många kvinnor rapporterar att de lider av yrsel, illamående och kräkningar när de börjar ta preventivmedel. Dessa symptom kan även bero på skäl som inte är relaterade till preventivmedel.

Det är viktigt att komma ihåg att vid orala preventivmedel kan kräkningar påverka läkemedlets effektivitet. Du måste därför känna till vad du ska göra ifall detta händer dig, och om det innebär att du behöver ta ett nytt piller. Som en allmän regel bör du ta ett nytt piller om du kräks inom tolv timmar efter att du har tagit ett.

3. Känsliga bröst är en av de vanligaste biverkningarna av preventivmedel

Som vi nämnde tidigare kan de aktiva hormonerna i preventivmedel påverka bröstvävnaden och få brösten att kännas svullna eller ömma. Många kvinnor kan också uppleva en smärtande känsla vid vidrörning, vilket man förklarar i Mexican Journal of Gynecology and Obstetrics.

4. Huvudvärk och migrän

Kvinnor rapporterar att de lider av huvudvärk som en av de vanligaste biverkningarna av preventivmedel. Om du regelbundet lider av migrän kommer din läkare troligen att undvika hormonella preventivmedel och rekommendera andra alternativ, eftersom det finns studier och bevis som kopplar samman de två.

Anledningen, som Mayo kliniken förklarar det, är att fluktuerande östrogennivåer kan vara en orsak till detta symptom. Du kan behöva ta huvudvärksmedicin i vissa skeden av din menstruationscykel, alternativt, om din menstruation är mycket smärtsam, kanske du tycker att det är bättre att helt undvika att ta hormoner.

Vi rekommenderar att du också läser den här artikeln: Tecken och symptom på höga östrogennivåer

5. Biverkningar av preventivmedel: Viktökning

Viktökning är en av de mest kända biverkningarna av hormonella preventivmedel, dock verkar det inte förekomma någon verklig ökning av kroppsmassan. Med andra ord innebär dessa läkemedel som regel att du inte lägger på dig något fett.

Istället är det mer sannolikt att du ökar vätskeretentionen. Detta är särskilt fallet när man precis har börjat ta p-piller, varför man kan anse detta som en bieffekt av att börja använda preventivmedel. Med tiden stabiliserar sig dock den inre balansen av elektrolyter, och kroppen bör inte längre hålla kvar vätska på samma sätt.

6. Humörsvängningar är vanliga biverkningar av preventivmedel

Som beskrivs i rapporter från kvinnor som tar orala preventivmedel, kan vissa av dem uppleva humörsvängningar. Med andra ord kan dessa kvinnor känna sig känslomässigt instabila och kan faktiskt ha högre risk för depression och andra humörsjukdomar.

Forskare studerar fortfarande förhållandet mellan preventivmedel och depression. Studierna som vi använt som källor är överens om att effekterna är minimala, och i de fall man kunnat verifiera detta samband, uppstod dessa tio år eller mer av användning av preventivmedlet.

Kanske kommer du också att vara intresserad av den här artikeln:  Graviditetsförebyggande efter sexuella övergrepp

7. Amenorré

Amenorré innebär frånvaron av menstruationsblödningar. Detta är, precis som mellanblödningar, en vanlig biverkning av preventivmedel med hormoner och är förknippad med en hormonell obalans.

Sanningen är att många faktorer kan påverka menstruationen, inte bara preventivmedel i sig. Stress, kost och motion är andra vanliga faktorer. Det är dock fortfarande viktigt att ta ett graviditetstest om mensen inte kommer när den ska, bara för att vara på den säkra sidan.

8. Förlust av libido

Många olika saker kan påverka ens lust att ha sex. Det är möjligt att preventivmedel med hormoner kan orsaka ett minskat libido, dock är de naturligtvis inte den enda faktorn ifall man skulle uppleva detta.

Enligt en artikel publicerad i Obstetrics and Gynecology , kommer minskning av sexuell lust oftare med p-plåster och p-stav, jämfört med andra preventivmetoder med hormoner. Det är dock extremt svårt att urskilja dessa från andra variabler som också kan orsaka en minskad sexlust.

karta med p-piller
Biverkningar av hormonella preventivmedel varierar från kvinna till kvinna. Vissa kvinnor upplever inte några biverkningar alls.

9. Biverkningar av preventivmedel: Förändringar i vaginala flytningar

En annan vanlig biverkning av hormonellt preventivmedel är en förändring i vaginala flytningar. Denna vätska reagerar på inre hormonella förändringar och kan påverka den vaginala floran.

Denna förändring är sällan ett tecken på sjukdom. I själva verket bör en kvinna förvänta sig att de vaginala flytningarna förändrar sig när hon börjar använda en ny typ av preventivmedel. Hon kan till och med förvänta sig att denna förändring kommer att vara så länge hon använder det valda preventivmedlet.

Trots biverkningarna av preventivmedel är de säkra att använda

Hormonella preventivmedel är ett säkert och effektivt sätt att förhindra graviditet. Detta betyder dock inte att de är helt fria från att ge biverkningar.

Du bör därför alltid prata med din läkare om du har några frågor om preventivmedel. Hälso- och sjukvårdspersonal kommer att kunna hjälpa dig att välja rätt preventivmetod för just dig och din situation. Varje kvinna har rätt att välja det preventivmedel som passar bäst för hennes livsstil och som kommer med minst risk för komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dolores de cabeza y hormonas: ¿Cuál es la relación? – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/chronic-daily-headaches/in-depth/headaches/art-20046729
  • PROSPECTO LEVONORGESTREL/ETINILESTRADIOL DURBAN 0,1 MG/0,02 MG COMPRIMIDOS RECUBIERTOS EFG. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from https://cima.aemps.es/cima/dochtml/p/82942/P_82942.html
  • Barrera Coello, Laura, et al. “Causas de desapego a los métodos anticonceptivos.” Ginecología y obstetricia de México, 2019, vol. 87, num. Suppl 1, p. S128-S135 (2019).
  • Consideraciones sobre planificación familiar: métodos anticonceptivos. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000400010
  • Caba, Alejandro A. Paradas, et al. “Preferencia de uso del método anticonceptivo hormonal combinado de autoadministración, previa y posterior a la consejería estructurada (Estudio PIENSA).” Revista de la Federación Centroamericana de Obstetricia y Ginecología 2014.19 (2018).
  • Carbajal-Ugarte, José Antonio, et al. “Eficacia y efectos adversos de anticonceptivos hormonales. Estudio comparativo.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 46.1 (2008): 83-87.
  • Pauta Barros, Paula Cristina, and Diana Nohely Suárez Condo. Efectos adversos y posibles causales de abandono del método anticonceptivo hormonal combinado Mesigyna en pacientes de la Clínica Humanitaria Fundación Pablo Jaramillo en la ciudad de Cuenca, en el periodo Abril–Agosto del 2017. BS thesis. Universidad del Azuay, 2018.
  • Palacios, Santiago, and Mariella Lilue. “Función sexual femenina y anticoncepción hormonal.” Ginecologia y Obstetricia de Mexico 88 (2020).
  • Ferllini Montealegre, Stephanie María, María Fernanda Miranda Muñoz, and Allan David Picado Álvarez. “Depresión: relación con la terapia anticonceptiva hormonal.” Revista Médica Sinergia 5.01 (2020): 233.
  • Amado, J. A., and J. Flórez. “Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.” Farmacologia humana (2003): 887-911.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.