7 komplikationer vid högt blodtryck

Vissa har kallat det 'den tysta mördaren'. Hypertoni eller högt blodtryck är en farlig sjukdom som kan leda till många livshotande komplikationer. Läs mer om dem i den här artikeln.
7 komplikationer vid högt blodtryck

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Högt blodtryck, eller hypertoni, är en hjärt-kärlsjukdom. Den utvecklas när det råder svårigheter med att transportera blod genom kroppen. Det kan antingen bero på att dina artärer har smalnat av eller någon form av blockering. Detta är dåligt i sig självt, men det finns många andra komplikationer vid högt blodtryck.

Om problemet kvarstår måste ditt hjärta arbeta dubbelt så hårt för att pumpa ditt blod. Ditt hjärta förflyttar ditt blod genom smalare kärl, vilket gör att ditt blodtryck stiger. Vissa har kallat det den “tysta mördaren”. Det beror på att det i sina första etapper inte har några symptom och att de flesta ignorerar symptomen de upplever; det vill säga tills de drabbas av något mycket värre.

Först orsakar det inte någon större skada. Men med tiden påverkar det andra kroppssystem. Det kan även leda till livshotande sjukdomar.

I den här artikeln vill vi lära dig mer om den här “tysta mördaren”. Vi delar med oss av 7 komplikationer vid högt blodtryck som du kan drabbas av om du inte behandlar det i tid.

1. Hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt är en av de värsta sjukdomarna förknippade med okontrollerat högt blodtryck. Naturligtvis kan det vara dödligt. Hjärtinfarkter inträffar eftersom artärerna härdar och smalnar av, och det påverkar ditt blodflöde.

2. Stroke – en av flera komplikationer vid högt blodtryck

Stroke kan inträffa när blodflödet hindras i ett kärl som transporterar blod till din hjärna. Blodtrycket påverkar direkt blodflödet till detta viktiga organ. Därför löper de med högt blodtryck en större risk att drabbas.

3. Hjärtsvikt

Hjärtsjukdom

Hjärtsvikt beror på överbelastning av ditt hjärta. Det inträffar för att ditt hjärta tvingas pumpa blod genom hårda, smala artärer. Faktum är att tillståndet är en av de främsta dödsorsakerna för folk med högt blodtryck. Det beror på att det direkt påverkar din hjärtmuskulatur.

Symptomen som vanligen uppträder är:

  • Andningssvårigheter
  • Inflammation i extremiteterna
  • Utspänd buk
  • Sömnsvårigheter
  • Urininkontinens
  • Trötthet eller svaghetskänsla

4. Diabetes

Diabetes är annorlunda än andra sjukdomar som orsakas av högt blodtryck, då på att det antingen kan vara orsaken till eller resultatet av okontrollerat högt blodtryckFörlust av kontrollen över ditt blodsocker kan påverka ditt blodflöde. Det kan också påverka din artärhälsa och hindra korrekt blodflöde till ditt hjärta.

Men högt blodtryck som beror på andra faktorer kan påverka blodet på samma sätt. Det minskar din förmåga att använda socker som energikälla. Ibland kan diabetes bli värre hos folk med högt blodtryck. Det beror på att blodtrycket påverkar din ämnesomsättning samt din bukspottkörtels och dina njurars funktion.

5. Ateroskleros

Arteriell ateroskleros

Ateroskleros är ett tillstånd som uppstår när du har konstant högt blodtryck. Det finns ingen riktig behandling för det. Ateroskleros för med sig en härdning av dina artärer. Det kan orsaka blockeringar och farliga sjukdomar som kranskärlssjukdom.

Lyckligtvis har forskningen på senare år lyckats peka ut inflammation som en viktig aktör för detta tillstånd. Detta kan förhoppningsvis leda till bättre behandlingar.

6. Njursjukdomar

Njurarna är utformade för att filtrera avfallsprodukter från ditt blod. De reglerar också elektrolyter och tar bort överflödiga vätskor genom urinen. Högt blodtryck påverkar deras funktioner direkt. Det begränsar blodflödet, vilket försvårar deras arbete.

Med tiden leder det till en kraftig försämring av njursystemet. Framförallt beror det på att det minskar syresättningen av och transporten av näringsämnen till dessa organ. Även artärerna som ligger runt dem kan smalna. Det begränsar deras förmåga att eliminera avfall. Det genererar också irreversibla skador.

7. Ögonsjukdomar

Ögonhälsan kan påverkas

De flesta kan inte ens börja föreställa sig hur mycket högt blodtryck skadar deras ögonhälsa. Det kan verka som att det inte är relaterat, men begränsat blodflöde i någon del av din kropp kan ge skador på blodkärlen i din näthinna.

Patienter som diagnostiseras med högt blodtryck utvecklar vanligtvis ögonsjukdomar på sikt. Dessa sjukdomar börjar med vanliga symtom. Till exempel inkluderar vissa inflammation, suddig syn och förlust av klarhet.

Det finns dock några behandlingsformer till hands. Vissa läkemedel som används för att behandla högt blodtryck kan märkbart minska symptomen på sjukdomar som hypertensiv retinopati.

Behandling av högt blodtryck

Regelbundna besök hos din läkare och att du gör rätt test är viktigt. Det kan avslöja oegentligheter i ditt blodtryck tidigt. Det är viktigt att vara uppmärksam. Det är särskilt sant när det börjar dyka upp tillsammans med problem i andra delar av kroppen.

Var uppmärksam på dessa komplikationer vid högt blodtryck och ta hand om dig själv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.