Varför har jag suddig syn? Här är några möjliga orsaker!

Tusentals personer lider dagligen av suddig eller förvrängd syn – en åkomma som kan ha många orsaker och som du inte bör ignorera. Framförallt om detta problem kommer med huvudvärk, yrsel, trötthet och illamående är det viktigt att du tar reda på orsaken och behandlar den.
Varför har jag suddig syn? Här är några möjliga orsaker!
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Du kan inte se föremål speciellt bra, du kan inte urskilja personer (speciellt deras ansikten), du har problem att läsa och du känner att bokstäverna flyttar runt på datorn eller sidorna i boken… Det är dags att tala med en specialist. I denna artikel kommer du upptäcka några fakta om suddig syn, varför det händer och hur man behandlar det.

Orsaker till suddig syn

Denna lista kommer hjälpa dig att fastslå orsaken till din suddiga syn och förklarar vilka de vanligaste symtomen är.

Astigmatism eller myopi

Den första orsaken är en åkomma som kortar ner ditt närseende, och den andra begränsar ditt långseende. Utöver att ge suddig syn förvränger åkomman hela synfältet.

Grå starr

Detta är vanligare hos personer över 60 år och har ibland inga symtom. I andra fall orsakar det hornhinnegrumling, suddig syn, ljuskänslighet, dubbelsyn och progressiv utsuddning av synen.

Tar reda på orsaken till suddig syn

Inte bara ögonsjukdomar kan ge suddig syn – även diabetes

Ett av de många symtomen på en obalans i blodsockernivåerna kan vara suddig syn. Du måste hålla bra koll om du lider av denna sjukdom eftersom utebliven vård kan resultera i allvarligare synproblem, inklusive att du blir blind.

Graves sjukdom

Viktnedgång och ökad aptit, hjärtklappning, högt blodtryck, skakningar och suddig syn är de mest ökända symtomen för denna sjukdom som drabbar sköldkörteln.

Multipel skleros

Denna neurodegenerativa åkomma ackompanjeras ofta av synproblem, inklusive suddig syn.

Hypoglykemi

När blodsockernivåerna plötsligt faller kan man drabbas av suddig syn, men även andra typer av synstörningar, förvirring, dubbelsyn, krampryckningar, koncentrationssvårigheter, ångest, hjärtklappning och skakningar.

Grå starr

Migrän är ökänt för att kunna ge suddig syn

När huvudet upplever för mycket smärta på grund av ett muskulärt problem eller nervproblem är suddig syn det vanligaste symtomet. Andra tecken är illamående, ljuskänslighet, smärta i ögonen, och kräkningar. Migrän kan ha samma symtom.

Högt blodtryck och glaukom

Både vid högt blodtryck och glaukom kan man drabbas av problem med att se. Båda åkommorna genererar dessutom ytterligare problem, som svimning, partiell eller total förlust av synen, takykardi med mera.

Hur du undviker suddig syn

Om du ofta drabbas av ovan nämnda symtom är det väldigt viktigt att uppsöka läkare på en gång. Om du endast upplever dem sporadiskt bör du uppmärksamma följande råd:

Minska stress för att förebygga suddig syn

Detta hjälper dig att sänka blodtrycket och nervositeten. Då blir du mer till freds och ser bättre. Hypertoni är en av de värsta fienderna för dina ögon eftersom det sliter ut dem.

Om du har okulära spänningar är det även bra att minska stressen. Jobba på att sänka din ilska och ångest så att du inte drabbas av ytterligare problem.

Drabbad av suddig syn

Låt ögonen slappna av

Om du har arbetat under en lång tid framför datorn kan dina ögon bli trötta och få din syn att bli suddig. Sitt kvar och stäng ögonen i en minut för att låta dem vila.

Ett annat alternativ är att ställa dig upp, placera pekfingret framför ansiktet och föra det framåt och bakåt långsamt samtidigt som du följer det med synen. Efteråt gör du samma sak igen, men för istället fingret åt höger och vänster som en pendel. Du bör bara följa fingret med ögonen, inte huvudet.

Fokusera och avfokusera

Välj ett föremål och stirra på det. Efteråt försöker du att avfokusera på föremålet och istället se det som finns omkring det. En av anledningarna till att vår syn blir suddig är att vi inte är vana vid att fokusera på ett specifikt föremål på grund av de hundratals stimulanser vi upplever dagligen.

Håll koll på kosten

Du vet säkert redan att vatten är din bästa bundsförvant för att hålla kroppen återfuktad, inklusive dina ögon. Det kan även hjälpa dig att minska gifterna som samlas i kroppen och skadar levern – ett organ som är direkt kopplat till ögonen.

Om din syn är suddig eller dimmig bör du försöka följa en fettfri diet och undvika stekt mat. Drick te gjort på boldo varje dag och följ en rensande diet bestående av ångade eller delvis kokta grönsaker (framförallt broccoli, spenat och mangold) med fullkornsris. Ät inte fett, kött eller mjölkprodukter.

Samtidigt bör du öka konsumtionen av vitamin A och C. Du hittar dessa i citrusfrukter, morötter, papaya och broccoli.

Bibehåll hälsosamma vanor – en viktig nyckel för att förebygga suddig syn

Öka storleken på din dators bokstäver så att du inte behöver flytta skärmen närmare dina ögon, läs inte där det inte finns tillräckligt med ljus (naturligt ljus är bättre än konstgjort ljus), håll ett avstånd på minst en meter från TV:n, och bär solglasögon när du har rast på jobbet eller när du kommer hem.

Det är även bra att spendera tid på landsbygden eller i naturen, till exempel på stranden. På så sätt får hela ditt synfält arbeta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.