Droger och erektil dysfunktion: finns det en koppling?

Erektil dysfunktion är ett problem som drabbar många. Finns det en koppling mellan droger och erektil dysfunktion? Upptäck svaret i denna artikel!
Droger och erektil dysfunktion: finns det en koppling?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Diverse åkommor kan påverka ens sexuella prestationsförmåga och förhindra njutning vid sex. En sådan åkomma är erektil dysfunktion. Men eftersom många olika faktorer kan påverka kroppen finns det de som undrar huruvida droger och erektil dysfunktion kan vara sammankopplade.

När en man går till läkaren eftersom han inte kan bibehålla full erektion vid sex så måste han genomgå både en fysisk och psykologisk undersökning för att utesluta möjligheten att det rör sig om temporär stress eller ångest.

Efter alla nödvändiga tester kan specialisten diagnostisera honom med erektil dysfunktion, och denne kommer göra det i enlighet med dess etiologi: neurogen, endokrinologisk, vaskulogen eller droginducerad, bland andra.

De negativa effekterna av droger

Rökande man

Även om du nu kanske tänker på kraftiga droger, så kan alkohol och tobak också påverka din sexuella hälsa. Alkohol och tobak är också droger som negativt påverkar din hälsa. Vidare kan antidepressiva medel, hormonläkemedel och hjärtmedicin också vara kopplade till erektil dysfunktion.

Droger och erektil dysfunktion

Nedan ska vi analysera kopplingen mellan droger och erektil dysfunktion i enlighet med de resultat som demonstrerades i artikeln “Droger och sexualitet: stora fiender” (på spanska). Vi ska även nämna vanliga droger som kan påverka den sexuella prestationsförmågan negativt:

  • Lugnande medel: de vanligaste läkemedlen för att behandla ångest och stress är bensodiazepiner som diazepam. De kan minska upphetsningen eller förebygga orgasm, speciellt när doserna är höga.
  • Syntetiska hormoner: de bör alltid ges under medicinsk uppsikt, annars kan de påverka erektioner.
  • Antidepressiva medel: i låga doser kan de hjälpa till att förbättra det sexuella svaret hos en person som lider av depression. Men i många fall kan högre doser påverka sexualiteten, vilket kan leda till minska upphetsning och erektil dysfunktion.

Droger och sex

Man med erektil dysfunktion

Att undvika dåliga vanor är den första åtgärden för att minska hälsoproblem, speciellt när det kommer till sexualitet.

Många av drogerna och läkemedlen vi nämnt ovan kan påverka den sexuella prestationsförmågan. Du kommer förmodligen ihåg filmer där ett par tänt en cigarett efter att ha haft sex. Även om det kan verka harmlöst så kan det leda till erektil dysfunktion.

  • Tobak: hos unga personer kan denna drog påverka erektionen. Att sluta med denna vana kan leda till förbättring.
  • Heroin: denna drog är ett depressivt medel för det centrala nervsystemet. Därför kan den leda till förlust av sexlust och beroende kan leda till total avsaknad av intresse för sex.
  • Marijuana: stor konsumtion av denna drog kan leda till brist av intresse för sex, precis som i det tidigare fallet. Dess effekter kan hindra dig från att utföra aktiviteter som kräver koncentration och koordination, vilket är varför det kan påverka den sexuella prestationsförmågan.
  • Steroider: utdraget bruk av steroider kan öka storleken hos prostatan, minska storleken hos testiklarna och orsaka erektionsproblem.

Slutsatser

Dessa är bara några exempel på hur droger och erektil dysfunktion är kopplade. De kan skada din hälsa och hindra dig från att njuta av din sexualitet till fullo. Att börja med hälsosamma vanor och gå i terapi för att ta hand om din mentala hälsa är nödvändigt för att undvika dessa droger och läkemedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cabello Santamaría, Francisco. (2010). Aspectos psicosociales del manejo de la disfunción eréctil: Hábitos tóxicos y estilo de vida. La pareja en la disfunción eréctil. Psicoterapia y terapia de pareja. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 693-702. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800016&lng=es&tlng=es.
  • Prieto Castro, Rafael, Campos Hernández, Pablo, Robles Casilda, Rafael, Ruíz García, Jesús, & Requena Tapia, María José. (2010). Epidemiología de la disfunción eréctil: Factores de riesgo. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 637-639. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800010&lng=es&tlng=es.
  • Santibáñez, Claudio, Anchique, Claudia, Herdy, Artur, Zeballos, Cecilia, González, Graciela, Fernández, Rosalía, Araya, Ma. Virginia, & Soto, Paula. (2016). Prevalencia de disfunción eréctil y factores asociados en pacientes con indicación de rehabilitación cardíaca. Revista chilena de cardiología35(3), 216-221. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602016000300002

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.