Får man mer baksmälla av att blanda alkohol och socker? Detta säger vetenskapen

Får man mer baksmälla av att blanda alkohol och socker? Detta säger vetenskapen
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 19 februari, 2023

Att blanda alkohol och socker kan vara skadlig på kort, medellång och lång sikt och bli ett dubbelt problem. Men kan man få mer baksmälla av att blanda alkohol och socker? Vad är egentligen sanningen?

Vi kan börja med att säga att trots att överdriven sockerkonsumtion har en liknande effekt som baksmälla, är det inte exakt detta som orsakar symtomen vi upplever när vi har druckit. Låt oss ta en detaljerad titt.

Varför får vi baksmälla?

Har du någonsin undrat varför du känner obehaget av den så kallade “baksmällan” dagen efter att du har druckit några drinkar? Anledningen är att alkohol torkar ut dig, minskar nivåerna av vitaminer och mineraler och skapar andra biprodukter som har en skadlig effekt.

Vi kan påpeka att när alkohol kommer in i kroppen blockerar det produktionen av det antidiuretiska hormonet (ADH) i hypotalamus. Njuren börjar sedan eliminera mer vatten.

Det är därför inte ovanligt att uppleva symtom på uttorkning:

  • Yrsel
  • Extrem törst
  • Dåsighet
  • Huvudvärk
  • Svaghet och trötthet
  • Förändrad hjärtrytm

Dessutom kan alkoholhaltiga drycker också påverka matsmältningssystemet. Sålunda ökar bukspottkörtelns utsöndring och tarmaktivitet och orsakar skador på magslemhinnan, vilket gör den mer mottaglig för effekterna av saltsyra.

Enligt forskning i ämnet beror andra symtom på baksmälla på ett tillstånd av hypoglykemi. Överdriven konsumtion av sprit sänker nämligen blodsockernivåerna, till den grad att det kan utarma reserverna i levern.

Som om det inte vore nog minskar alkohol produktionen av signalsubstanser (serotonin och prostaglandiner). Detta har i sin tur inverkan på både humör och kognitiva funktioner.

Eftersom det ofta är en vana för dem som dricker att hålla sig vakna på natten, stör alkohol också sömncyklerna. Vi upplever något som liknar jetlag.

Vad kan göra baksmällan värre?

Ibland kan symtomen som uppstår när du har druckit vara mer märkbara. Varför är det skillnad? Det finns flera faktorer som kan förvärra baksmällan:

  • Berusningsdrickande: Detta innebär att man dricker en stor mängd alkohol på kort tid (till exempel 5 eller fler drinkar på 2 till 3 timmar).
  • Att dricka utan att ha ätit: Om vi har ätit i förväg, särskilt mat rik på protein och fett, absorberas alkoholen långsammare.
  • Att inte dricka vatten: När vi är på fest kanske vi tror att vi får vätska genom de alkoholhaltiga dryckerna, men så är inte fallet. Vi kan, och bör, dricka vatten mellan varje drink för att motverka uttorkning.
  • Starka drycker: Drinkar med högre alkoholhalt ökar baksmällan. Om vi gör en jämförelse kan en del vodka innehålla upp till 80 % alkohol, medan öl ligger vid  5 %.
  • Drycker med tillsatser: Här menar vi element som ger färg, lukt och smak till drycker. De som är mörkare, som brännvin, kan ge större effekt.
  • Andra faktorer: Exempelvis för lite vila, dålig kost, att dricka flera dagar i rad, att lida av kroniska hälsoproblem (metaboliskt syndrom).
En fest.
Berusningsdrickande, en förkärlek för starkare drycker och konsumtion på varandra följande dagar kan leda till värre effekter.

Att blanda alkohol och socker: baksmälla eller myt?

Idag finns ett utbud av så kallad alkoläsk på marknaden. Dessa kombinerar starka alkoholhaltiga drycker (vodka, gin med mera) med läsk eller fruktjuicer.

Dessa drycker är mer attraktiva för ungdomar, även för minderåriga, som forskning visar. Därtill, på grund av deras behagliga smak, som döljer styrkan av alkoholen, tenderar konsumtionen av dessa att vara högre jämfört med andra drycker.

Liknande gäller alkoholbål, cocktails och andra hemgjorda blandningar som involverar läsk. I alla dessa fall konsumerar vi inte bara mer alkohol, utan också mycket mer socker än vi borde.

Det är dock inte sockret som gör baksmällan värre, utan det faktum att vi dricker mycket mer, på grund av den behagliga smaken. Det gör att vi inte längre har koll på hur mycket sprit som vi dricker.

En studie gjord vid University of Utrecht, Nederländerna undersökte sambandet mellan koffeinhaltiga drycker och alkohol och effekterna på baksmälla. Även om forskarna inte kunde fastställa någon korrelation, observerade det att de som blandade alkohol med coladrycker konsumerade mer sprit.

Detta innebär stora risker. Enligt forskning påverkas de motoriska funktionerna redan vid 0,5 gram alkohol per liter blod, vilket minskar reaktionshastigheten och de kognitiva funktionerna. Detta innebär svårigheter med tal, koordination och även bilkörning.

En alkoholhalt i blodet på 3 till 4 gram/liter innebär farliga nivåer, och kan göra att man gå in i ett tillstånd som kallas etylkoma, även känt som alkoholkoma. Detta tillstånd innebär en hög risk att dö av kvävning.

Så trots att blandningen av alkohol och socker inte orsakar baksmälla i sig, kan det innebära att vissa symtom förstärks eller förvärras, helt enkelt för att man dricker mer. Vi har med andra ord inte koll på hur mycket alkohol och socker vi konsumerar.

Ger socker baksmälla?

Det är värt att notera att även om alkoholhaltiga etiketter anger alkoholhalten är tillverkarna inte skyldiga att informera oss om andelen kolhydrater som finns i varje flaska. Detta kan vara mycket högt. Detta gäller även för hemgjorda drinkar.

Bara för att nämna ett exempel: en cuba libre (rom och cola) innehåller 200 milliliter cola, som innehåller nästan 20 gram socker. Med andra ord, om du dricker 2 cuba libres, har du konsumerat allt socker du behöver på en dag.

Så förutom de omedelbara hälsoeffekterna av alkoholhalten kan det finnas andra typer av problem med dessa typer av söta drycker. När sockret väl har absorberats i blodomloppet, skapar det en topp i blodsockernivån.

Detta skapar en obalans i epinefrin och noradrenalin. Som ett resultat uppträder olika symtom vanligen inom några timmar. Som en konsekvens kan du känna dig trött, och kan även uppleva huvudvärk.

Därefter kan reaktiv hypoglykemi inträffa, vilket sänker nivåerna under normala värden och får kroppen att frigöra adrenalin och kortisol. Detta leder i sin tur till irritabilitet, ångest, skakningar och svettning.

På lång sikt finns det även andra konsekvenser:

  • Socker ger energi till kroppen, men när vi konsumerar mer än vi förbrukar lagrar kroppen det som fett. Problemet är att när vi dricker, gör vi det som regel helt stillasittande.
  • Överdriven sockerkonsumtion är en orsak till karies, liksom leverproblem (fettlever).
  • Det är en av huvudorsakerna till fetma, både hos vuxna och barn.
Lite socker.
Det finns osynliga sockerarter i produkterna vi konsumerar, till exempel alkoholhaltiga drycker.

Alkohol och socker: en dålig kombination

Blandningen av alkohol och socker är ett dåligt val, för förutom det faktum att du kan överdriva ditt intag, kan konsekvenserna av att inta båda ämnena bli ett dubbelt problem.

Det är en dålig kombination, farlig för hälsan.

För mycket alkohol är skadligt. Och om vi konsumerar söta drycker är det relativt lätt att överdriva. Istället för att tänka på vad man ska göra för att minska effekterna av baksmälla, är den viktigaste rekommendationen att tänka på att minska eller till och med undvika konsumtionen av denna typ av söta alkoholhaltiga drycker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bienia A, Sodolski W, Luchowska E. The effect of chronic alcohol abuse on gastric and duodenal mucosa. Ann Univ Mariae Curie Sklodowska Med. 2002; 57(2): 570-82.
  • de La Fuente R, Fernández Angulo N, Román D. Nutrición en el hígado graso no alcohólico Nutr Clin Med 2019; XIII (2): 89-98 DOI: 10.7400/NCM.2019.13.2.5075
  • Hernández Fernando José, Recalde Victoria Eugenia, Erazo Ayda Marcela. Determinación de congéneres en alcohol extra neutro rectificado empleado en la elaboración de bebidas alcohólicas. Rev.Bio.Agro. 2015;  13(1): 28-37.
  • Kraus, C Metzner, D Piontek- Alcopops, alcohol consumption and alcohol-related problems in a sample of German adolescents: Is there an alcopop-specific effect? L  Drug and Alcohol Dependence. 2010; 110(1–2): 15-20.
  • Penning R, de Haan L, Verster J. The Open Neuropsychopharmacology Journal. 2011; 4(1): 36 – 39.
  • Repetto H. Hormona antidiurética. Arch Argent Pediatr. 2014; 112(2): 153-159. http://dx.doi.org/10.5546/aap.2014.153.
  • Roldán J, Frauca C, Dueñas A. Intoxicación por alcoholes. Anales Sis San Navarra. 2003;  26(Suppl 1): 129-139.
  • Stephens R, Ling J, Heffernan TM, Heather N, Jones K. A review of the literature on the cognitive effects of alcohol hangover. Alcohol Alcohol 2008; 43:163-70. Disponible en: https://www.aesed.com/upload/files/vol-34/n-1/v34n1_8.pdf.
  • Swift R, Davidson D. Alcohol Hangover. Mechanisms and Mediators. Alcohol Health & Research World. 1998; 22(1): 54-60.
  • Vicente-Herrero M, González A, et al. Parámetros de riesgo cardiovascular, síndrome metabólico y consumo de alcohol en población laboral. Endocrinología y Nutrición. 2015; 62(4): 161-167.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.