Degeneration och uttorkning av diskar i ryggen

Smärta, stelhet och stickningar är de vanligaste symptomen på degeneration och uttorkning av diskar i ryggen. Lyckligtvis finns det flera behandlingar tillgängliga. Läs mer om detta här.
Degeneration och uttorkning av diskar i ryggen

Senaste uppdateringen: 26 november, 2021

Degeneration och uttorkning av diskar i ryggen är ett medicinskt tillstånd som drabbar mellankotdiskarna. Dessa utgör en mjuk och flexibel vävnad som ligger mellan kotorna, vilka är de benstrukturer som utgör ryggraden.

Vissa tillstånd kan göra att dessa diskar förlorar sin komposition och elasticitet, vilket orsakar symptom av varierande svårighetsgrad. Om man inte behandlar detta kan vissa patienter utveckla komplikationer, som diskbråck. Fortsätt läsa för att lära dig mer!

Vilka är symptomen på degeneration och uttorkning av diskar i ryggen?

De kliniska manifestationerna av detta tillstånd är varierande och ospecifika. Det betyder att dessa symptom kan förekomma i många sjukdomar, vilket är varför det kan ta lite tid att ställa diagnos.

Eftersom tillståndet drabbar mellankotdiskarna är de vanligaste symtomen stelhet i lederna, smärta i nedre delen av ryggen av mild till måttlig intensitet och att känslor såsom stickningar och domningar. Dessa kan dyka upp i episoder under en längre tidsperiod.

Om detta degenerativa tillstånd fortskrider kan ett diskbråck uppstå. Detta tillstånd kommer vanligen med  intensiv smärta med ursprung i ryggraden. Smärtan sträcker sig vanligtvis ner till de nedre extremiteterna, vilket kan göra det svårt att gå.

Man med uttorkning av diskar
Intensiv ländryggssmärta kan bero på diskbråck, särskilt om smärtan når de nedre extremiteterna.

Upptäck mer i den här artikeln: Behandla lumbago med salva på arnica och kokosolja

Huvudsakliga orsaker till degeneration och uttorkning av diskar i ryggen

Denna typ av uttorkning inträffar när den vätska som utgör en del av vävnaden i mellankotdiskarna inte kan hållas kvar. Det är en typ av vätska som hjälper till att ge den nödvändiga elasticiteten för ryggradens rörelser.

Hög ålder är den huvudsakliga egenskapen som utlöser denna degenerativa sjukdom. Det är då ett förväntat tillstånd som är relaterat till uppkomsten av artros, som är ett vanligt åldersrelaterat tillstånd.

Å andra sidan finns det riskfaktorer som ökar sannolikheten att man drabbas av degeneration och uttorkning av diskar i ryggen:

 • Att ha drabbats av flera trauman mot ryggraden – något som är vanligt hos idrottare.
 • Ständiga lyft av tunga föremål. Typiskt inom vissa yrken.

Hur diagnostiserar man degeneration och uttorkning av diskar i ryggen?

Läkaren använder sig av patientens medicinska historia och olika undersökningar för att ställa en diagnos. Den första aspekten inkluderar en undersökning av patientens personliga eller familjehistoria av ryggradsproblem, och därtill egenskaperna hos de upplevda symptomen.

Med avbildningsstudier kan man sedan fastställa den definitiva diagnosen. Några av de mest använda är följande:

 • Enkel ryggröntgen: Detta är en billig metod som avger lite strålning, men tekniken kan begränsa kvaliteten.
 • Datortomografi: Med detta får man flera bilder av ryggraden, dock blir uppskattningen av de mjuka vävnaderna (som mellankotdiskarna) inte lika bra.
 • Kärnmagnetisk resonans: Detta är den mest använda metoden för att visa tecken på uttorkning och diskbråck. Den har fördelarna av att erbjuda bättre bildkvalitet och inte avge strålning, trots att den är den dyraste på den här listan.

Ett multidisciplinärt team som kan inkludera radiologer, traumatologer och neurokirurger är de som kan ställa diagnosen beroende på fallet.

Tillgängliga behandlingar

Detta beror mycket på patientens kliniska svårighetsgrad och dennes specifika tillstånd. Inledningsvis rekommenderar läkare grundläggande åtgärder som syftar till att förhindra uppkomsten av symptom, som att förbättra hållningen och upprätthålla en hälsosam livsstil.

Läkaren kan ordinera läkemedel för att lindra smärta, särskilt icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som diklofenak eller ibuprofen. Om dessa inte fungerar finns det andra mediciner, som opioider, dock ordineras detta i huvudsak endast vid svåra fall.

Sjukgymnastik är ett effektivt och vanligt alternativ där patienten får hjälp av en  utbildad sjukgymnast, särskilt när det finns andra associerade funktionsnedsättningar. Slutligen finns det kirurgiska ingrepp, men detta alternativ blir inte aktuellt i alla fall på grund av den höga åldern hos många patienter med detta tillstånd.

Upptäck mer i den här artikeln: 8 naturliga smärtstillande medel utan bieffekter

Kan man förhindra degeneration och uttorkning av diskar i ryggen?

Att undvika direkta trauman och upprätthålla hälsosamma livsstilsvanor under ungdom och vuxen ålder är de bästa metoderna för att förhindra att man utvecklar detta tillstånd. De senare inkluderar följande:

 • Rök inte eller minska din tobakskonsumtionen. Enligt granskningsstudier är denna vana associerad till en högre förekomst av ryggradsproblem.
 • Träna regelbundet och var noga med att alltid stretcha ut dina muskler ordentligt.
 • Ät en hälsosam kost och se till att dricka tillräckligt med vatten. Glöm inte att övervikt och fetma ökar risken för att du drabbas av detta tillstånd.

Trots långvarig efterlevnad av ovanstående rekommendationer, kan vissa patienter sannolikt utveckla sjukdomen ändå. Du bör uppsöka läkare när de första symptomen visar sig.

läkare undersöker rygg
Sjukgymnastik är en del av behandlingen av ryggradsproblem.

När ska man kontakta sjukvården

Om symptom uppträder regelbundet är det viktigt att du bokar tid för en medicinsk konsultation så snart som möjligt. Den bästa specialisten är en neurokirurg, men även en utvärdering inom primärvården kan vara nödvändig.

Några saker att tänka på för att på bästa sätt dra nytta av läkarbesöket är följande:

 • Försök att komma ihåg så exakt som möjligt hur symptomen först uppstod.
 • Berätta för läkaren om du har allergier mot några läkemedel.
 • Ta reda på om någon person i den närmaste familjen har lidit av ryggradssjukdomar.
 • Och, slutligen, ta med laboratoriestudier eller medicinska rapporter som gjorts på dig.

Degeneration och uttorkning av diskar i ryggen: ett problem som kan förebyggas och behandlas

Även om det finns flera faktorer som kan orsaka uppkomsten av detta tillstånd, kan du hantera det på ett bra sätt om du får behandling i ett tidigt skede. Detta minskar sannolikheten för att utveckla komplikationer, som diskbråck.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Boleaga-Durán B. Conceptos básicos de la enfermedad lumbar degenerativa. Anales de Radiología de México 2007;1:51-56.
 • Morales V, et al. Lesión degenerativa en operados de patología discal. Estudio histológico. Rev Latinoamer Patol Clin 2012;59(1):8-15.
 • Hanley E. Lumbar arthrodesis for the treatment of back pain. JBJS 1999;81(5).
 • Vicente Vega, Carlos. “Revisión sistemática de la evidencia actual respecto al tratamiento fisioterápico en la discopatía cervical degenerativa.” (2020).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.