6 fantastiska tekniker för bättre hållning

6 fantastiska tekniker för bättre hållning
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 09 februari, 2023

Att spendera timmar varje dag på jobbet med att sitta vid datorn eller även att stå upp har konsekvenser för din kropp. En bra hållning är avgörande för din allmänna hälsa och för att undvika ryggsmärtor. I dagens artikel ska vi därför dela med oss av några tekniker för hur du får bättre hållning.

Hur påverkar din ryggrads position din hållning?

6 fantastiska tekniker för bättre hållning

I princip allt sitter i ryggraden. Ryggraden är ditt huvudsakliga stödsystem och det är viktigt att ta hand om den. Dålig hållning kan leda till allvarliga och till och med irreversibla problem. Enligt en studie från MAZ Hospital i Zaragoza är diskbråck en konsekvens av dålig hållning. Kronisk trötthet är en annan. Men att inte sitta, stå eller gå korrekt kan orsaka mer än bara obehag.

Kvinnor lider ofta av en snedställning av höften. Vad beror detta på? När kvinnor står stilla lägger de ofta hela sin vikt på ett av benen. Att bära höga klackar eller bära tunga axelväskor kan göra problemet ännu värre.

Dålig hållning blir allt vanligare tack vare den typ av arbete människor har nuförtiden. En annan naturlig orsak en ökning av fetma, fysisk inaktivitet och överdriven användning av teknik (telefoner, surfplattor, bärbara datorer etc).

När du lutar huvudet nedåt för att skriva ett meddelande på mobilen eller kollar e-post och sociala medier,  skapar detta en lutning i din ryggrad. Visste du att detta är en av huvudorsakerna till att människor lider av nacksmärtor?

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 3 yogapositioner som lindrar nackspänningar

Vilken är den ideala hållningen?

Vissa människor fokuserar bara på hur de håller ryggen och axlarna medan de tränar eller lyfter vikter. Men hållning är något du måste vara uppmärksam på hela tiden och överallt. Det spelar ingen roll om du är i mataffären, åker tunnelbana eller sitter hemma och tittar på TV.

Nedan tar vi upp några exempel på ögonblick under dagen där du förmodligen inte uppmärksammar din hållning:

När du sitter

Fotsulorna ska vara platt mot golvet, ryggen rak och axlarna nedåt och bakåt. Om du korsar benen (mycket vanligt hos kvinnor) kan det störa din cirkulation, vilket leder till svullnad och trötthet.

6 fantastiska tekniker för bättre hållning

När du står

Dina knän ska vara lätt böjda och bröstet öppet så att magmusklerna kan expandera när du andas. Detta hjälper också till att fördela din vikt mellan benen och bröstet.

När du går

Enligt denna studie från University of Costa Rica är promenader en fantastisk aktivitet, men du måste vara uppmärksam på din hållning när du går. Din nacke och ditt huvud ska vara i rak linje – titta inte ner, eftersom det kan orsaka nacksmärta. Se till att hälen landar först, följt av tårna.

När du sover

Den bästa sovställningen är på din sida med böjda knän. Detta hjälper till att hålla din ryggrad rak. Du måste också använda en högkvalitativ madrass och kuddar (det är också viktigt att byta dem då och då).

4 sovande

När du kör bil

En bra hållning gynnar din ryggrad och din säkerhet när du kör bil. När du håller kroppen upprätt är risken mindre att du blir skadad i händelse av en olycka. En bra körställning innebär att du inte lutar dig bakåt mot sätet eller vilar huvudet på nackstödet. Justera sätet så att du enkelt kan nå pedalerna utan att behöva luta dig framåt.

Vilka tekniker kan du göra för att få bättre hållning?

Det finns flera tekniker som kan hjälpa dig att hålla ryggen rak och få en bättre övergripande hållning. Till en början kan det vara lite svårt att komma ihåg att “sitta upprätt”, och din ryggrad eller muskler kan till och med bli ömma eftersom de inte är vana vid det. Men fördelarna kommer att uppväga det initiala obehaget. Här är några effektiva alternativ:

Föreställ dig att det finns ett rep som håller dig uppe

Detta lär man ofta ut i yoga eller pilates. Tänk dig att ett rep håller i dig i toppen av ditt huvud och går upp mot taket.

Sätt tejp på ryggen

Be en vän om hjälp med detta. Gör ett X på ryggen med maskeringstejp, börja på höger axel. Korsa tejpen till vänster höft, tvärs över midjans baksida och sedan från höger höft till vänster axel.

Denna teknik hjälper dig att få bättre hållning. Kom bara ihåg: det är viktigt att hålla axlarna bakåt när du sätter på tejpen.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 5 stretchövningar för att naturligt lindra ryggsmärtor

Balansera en bok på ditt huvud

Denna teknik användes i flera år för att lära unga flickor hur de skulle gå. Tanken är att du håller huvudet och nacken rakt, och inte tittar ner. Det hindrar dig också från att låta dina axlar hänga eller sjunka ner.

Var uppmärksam på dina vader

Hållning är inte bara något som påverkar ryggraden – det är en del av hela din kropp. Dina ben stödjer hela din kroppsvikt, och dina vader anstränger sig mest.

Sitt på golvet, sträck ut benen och luta dig framåt för att röra vid tårna. Detta är en utmärkt stretchövning för din rygg, axlar och nacke, samtidigt som den stärker musklerna i vaderna och magen.

5 stretching
Denna ställning hjälper dig att sträcka ut dina ryggmuskler.

Ta raster

Detta är en av de mest sunt förnuftiga teknikerna för bättre hållning. Om du sitter vid ett skrivbord hela dagen på jobbet, försök att stiga upp ibland och gå runt. När du reser dig, gå några varv runt skrivbordet, rör på armarna och rulla axlar och höfter. När du sitter, lägg upp benen och håll ryggen rak och axlarna avslappnade.

Titta dig i spegeln

Ett bra sätt att veta om du håller en bra hållning är genom att titta på dig själv. Titta dig i en spegel, sitt rakt upp och se hur du ser ut. Detta hjälper dig att se till att du gör det rätt.

Sammanfattningsvis: om du är mer uppmärksam på din hållning och tränar in några av dessa tekniker, kommer din kropp att tacka dig!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.