Vikten av att ha en bra soffa hemma

Planerar du att köpa en riktigt bra soffa? Var inte snål med tid och budget! I den här artikeln ger vi dig de bästa tipsen för att göra rätt val.
Vikten av att ha en bra soffa hemma

Senaste uppdateringen: 06 oktober, 2022

Att ha en bra soffa hemma är en av de bästa investeringarna du kommer att göra i ditt liv. Det är en möbel som gör att du kan ha en bekväm plats att dela med vänner och familj, sova, plugga, läsa, äta och titta på matcher eller en film.

Enligt boken “Illustrated History of Furniture: From the Early to the Present Time”, skriven av Frederick Litchfield, är de äldsta sofforna som hittats gjorda av trä och metall och tillverkade av assyrierna. Det var dock grekerna och romarna som verkligen kom att lyfta dessa möbler.

Vikten av en bra soffa hemma

Soffan är en viktig möbel i hemmet eftersom det är en stor möbel som utmärker sig från resten. Den står vanligtvis i ett gemensamt utrymme, till vilket gäster har konstant tillgång. Oavsett storlek drar den alltid till sig uppmärksamhet, var den än är placerad.

En soffa har många funktioner, som varierar beroende på livsstilen för varje familj eller person. De behöver inte begränsas till att bara stå i vardagsrummet. Man kan också ha dem i sovrum, arbetsrum och tv-rum.

Du kan också använda en soffa till att sitta och prata med besökare, spela tv-spel, ta en tupplur, läsa, äta, njuta av den öppna spisen, titta på sport och mycket annat. Du kan till och med förvandla vissa soffor till en extrasäng.

Inredning idag bygger inte bara på föremål som fyller en estetisk funktion – de måste också vara bekväma, användbara och av god kvalitet. Följaktligen bör en bra soffa hemma spegla din stil och bidra med komfort till ditt hem.

Upptäck dessa funktioner som du kanske inte har tänkt på tidigare:

 • Om du ofta har gäster hemma och inte har ett gästrum kommer en bra bäddsoffa vara till stor hjälp.
 • I ett tv-rum kommer en stor och bekväm soffa att vara avgörande för att få ut det mesta av detta utrymme.
 • Om du har barn kommer en bäddsoffa i barnrummet att ge dig en idealisk plats att amma på.
 • Om ett sovrum är väldigt stort kan en extra soffa ge många extra fördelar och vara en plats där man kan lägga ut kläder eller sitta och läsa.

Tips för att välja en bra soffa till ditt hem

Vi har redan påpekat vikten av att ha en bra soffa på grund av dess användbarhet. Från att välja de idealiska måtten till att välja matchande kuddar, finns det flera aspekter du måste tänka på.

Följaktligen är det inte lätt att köpa en bra soffa. Du måste överväga flera olika alternativ och välja den som bäst passar din stil, din budget och dina behov.

kvinna sover på soffa
En soffa är ofta en plats att sova och koppla av på, så den måste vara bekväm.

Välj rätt storlek

Tro det eller ej, många har köpt drömsoffan och då upptäckt att den inte går in genom dörren eller är för stor eller för liten för vardagsrummet. Därför är det viktigt att mäta utrymmet väl och jämföra dessa mått med möbelns.

Kom också ihåg att soffan kommer att åtföljas av andra element, som stolar, fåtöljer, bord och lampor. Därför måste du även vara medveten om dessa möblers dimensioner.

Bestäm vad soffan ska användas till

En soffa kan ha många funktioner. I detta avseende, innan du köper en, är det bäst att fundera ut vad du kommer att använda din soffa till.

Samtidigt, om du har husdjur och du vill låta dem vara i soffan, bör den helst vara motståndskraftig mot repor, inte bli smutsig lätt, och djurhår ska inte vara särskilt märkbara på den. Vill du att soffan ska fungera som gästsäng är det bäst att ha en rejäl bäddsoffa.

Men vill du ha en elegant och feminin soffa kan du skaffa en mer utsirad sådan som ger inredningen mycket stil även om den inte är bekväm att sova på. Ska ni titta på film tillsammans som familj så behöver ni en med skön stoppning.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Kreativa sätt att inreda ditt hem med tofsar och fransar

Välj den perfekta klädseln och färgerna för en bra soffa

Vilken klädsel du väljer beror på vilken användning och stil du vill ge denna möbel. Här är några av de vanligaste alternativen för en bra soffa hemma:

 • Läder: Detta anpassar sig mycket bra till olika typer av stilar, både klassisk och modern, industriell, samtida, brittisk eller bohemisk stil. Läder har bra hållbarhet och är lätt att rengöra.
 • Bomull: Detta är ett svalt material som passar väldigt bra i varma klimat och bidrar till en naturlig stil. Det tenderar dock att vara mer känsligt när det kommer till vård.
 • Chenille: Detta är ett starkt, tätt tyg som har en sammetslen finish. Det är mjukt och hållbart.
 • Mikrofiber: Detta är en idealisk materialtyp för möbler som kommer att användas mycket. Det är lätt att rengöra, står emot vätskor bra och är nästan skrynkelfritt.
 • Canvas: Detta är en ekonomisk och tålig typ av tyg.
 • Siden: Detta är ett lyxigt material som ger en sofistikerad och elegant stil. Det är dock den typ av tyg som behöver vårdas mest.

Vanligtvis får färgen all uppmärksamhet vid köptillfället. Det är dock också väldigt viktigt att välja designen på benen. Det ska matcha golvet i ditt hem, speciellt om det är träben på trägolv.

Tänk på komfort och hållbarhet

När du köper en soffa, var inte rädd för att sitta ner, ligga ner och testa om den känns bekväm och hållbar. Det bästa du kan göra är att utvärdera komforten genom att sitta på olika sätt. Vi ska dela med oss ​​av några tips om detta:

 • Du vill inte sjunka för djupt ner i soffan när du sitter ner, eftersom det kommer att göra det svårt att sitta upprätt.
 • I allmänhet bör sitsen vara fastare än ryggstödet.
 • Se till att soffans ben är fästa i dess huvudstruktur, speciellt om du ska använda den mycket. Om de är bultade tenderar de att lossna med tiden.
 • När du lutar dig tillbaka ska du känna dig bekväm och samtidigt att du har ordentligt stöd. Om du känner att soffan känns hård är det bäst att inte försöka fixa det med extra kuddar. En bra soffa ska vara tillräckligt bekväm i sig själv så att kuddarna är tillbehör.
 • Prova armstöden som ska vara bekväma och sitta i armbågshöjd.
kuddar
Soffkuddar är tillbehör och ska inte fungera som stöd. Det jobbet faller på soffan själv.

Välj bra stoppning för en bra soffa

Det finns olika typer av stoppning som erbjuder dämpning, mjukhet eller fastare egenskaper. Medan vissa föredrar mjuk, djup stoppning som inbjuder till att sova på, vill andra ha fasthet för att kunna sitta mer upprätt. Du hittar soffor med memory foam och polyesterfyllningar på marknaden.

Det finns också soffor med invändiga fjädrar, liknande de i madrasser. Även om de ger mycket fasthet kan man ibland känna av fjädrarna om de inte har en bra förstärkning  av skumfyllningen.

Var försiktig med onlineshopping

Att handla online ger många fördelar. Men när du köper en soffa är det bäst att vidta vissa försiktighetsåtgärder. När det kommer till stora inköp är det alltid bäst att kunna se den och prova den personligen.

Nu när du vet vikten av en bra soffa hemma och tipsen för att välja det bästa alternativet, är det troligt att du kommer att känna dig uppmuntrad att ge dig ut och shoppa.

Först och främst måste du se till att måtten, materialen och färgerna matchar dina krav. I detta avseende bör du också överväga returmöjligheterna och garantin. Sist men inte minst, läs slutligen också recensioner eller kommentarer från andra köpare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.