Lär dig några för- och nackdelar med trägolv

Dagens artikel handlar om trägolv. Som du säkert vet är det viktigt att välja ett lämpligt material på grund av det underhåll det kan medföra. Därför ska vi idag berätta om några fördelar och nackdelar med olika trämaterial.
Lär dig några för- och nackdelar med trägolv

Senaste uppdateringen: 20 maj, 2021

Parkett och trägolv har lika många anhängare som motståndare. Mycket beror på att man behöver sköta om dessa golv med särskild omsorg. Något som kan ställas i kontrast till den värme och skönhet de kan ge till ett rum. Är denna typ av golv rätt för dig?  Lär dig om  alla för- och nackdelar med trägolv för att ta reda på om detta är något för dig.

Nedan berör vi bland annat ekologiska och estetiska argument, vi tittar på installation, underhåll, hållbarhet och prisläge. Detta för att du sedan ska kunna fatta ett välgrundat beslut om denna typ av golv.

Fördelar med trägolv

Trä är ett material som många tycker om, eftersom det passar bra med de flesta inredningar och ger skönhet till utrymmet. Men det finns även andra fördelar som fortfarande gör att dessa golv sticker ut och har gjort det i många, många decennier. Fortsätt läsa för att ta reda på vilka de är!

1. Värmeisolering

Trägolv är bra i kallare klimat med tanke på dess överlägsna värmeisoleringskoefficient. Vad detta betyder är att det behåller hemmets värme även när det är kallt ute.

2. Hållbarhet

Livslängden är lång och dessa golv kan hållas intakta i generationer när de behandlas på rätt sätt. Det tillkommer att golvtjockleken är proportionell mot livslängden.

3. Allergivänlighet

Trägolv orsakar inte allergier på grund av att de inte binder damm, pollen och andra ämnen som ofta orsakar allergiska besvär. Med andra ord absorberar de inte smutskomponenter och underlättar en effektiv städning.

allergisk kvinna
Trägolv minskar risken för dammallergier.

4. Luftkvaliteten

Luftkvaliteten i hem med trägolv är jämförelsevis bättre. Detta kan ha fördelaktiga mentala och fysiska effekter – kanske särskilt om du håller på att återhämta dig från en sjukdom.

5. Estetik

Denna typ av golv är en slående estetisk faktor för alla rum. Det kan förstärka inredningen och skapar en gynnsam estetisk miljö för de övriga föremålen som finns i rummet. Dessutom finns det ett exceptionellt utbud av mönster och finishar att välja mellan.

Läs också den här artikeln: 5 naturliga produkter för att putsa trägolv

Nackdelar med trägolv

Nackdelar med trägolv bör också tas hänsyn till när du ska bestämma hur användbara de kan vara för just ditt hem. Följaktligen har vi samlat de huvudsakliga nackdelarna i detta avsnitt.

1. Installation

Du bör lägga detta golv med omsorg eftersom alla små defekter kan leda till olika problem med avseende på trägolvets hållbarhet genom åren. Av denna anledning är det bäst att använda dig av en specialist inom området som kan garantera en optimal finish.

2. Nackdelar med trägolv: Ökat underhåll

Detta material kräver ett större underhåll än de flesta andra golvmaterial. Anledningen är att det är känsligt för faktorer som fukt, för mycket solljus och repor som kommer av kontakt med andra föremål. Du kan räkna med att behöva underhålla ditt trägolv regelbundet för att hålla det vackert och i gott skick.

3. Färgförändringar över tid

Denna typ av golv skiftar färg genom åren, särskilt om ett område är mer utsatt för solen än ett annat. Tyvärr kan det leda till oönskade och ojämna färgförändringar som strider mot känslan av perfektion.

4. Nackdelar med trägolv: Priset

Detta är en av de största begränsningarna när du väljer trägolv, eftersom genomsnittspriset vanligtvis överstiger andra alternativ som finns på marknaden. Det finns dock olika typer att välja mellan, vilket utökar prisintervallet. Många specialister ser det som en långsiktig fastighetsinvestering att lägga in trägolv.

5. Buller

Trä har inte de bästa ljudisoleringsvärdena och buller fortplantar sig ofta på ett oönskat sätt. Det finns en lösning för detta med ett extra isoleringsskikt, men i slutändan utgör det en extra kostnad.

för- och nackdelar med trägolv: barn ritar på golv
Barn kan repa och skada ett trägolv, vilket man bör beakta när man väljer golv.

Vi tror att du kommer att tycka att den här artikeln är intressant: Prova denna naturliga golvtvätt med citrus

Ekologiska fördelar med trägolv

Även om avverkning av träd är en destruktiv handling, är sanningen att det finns regler som tvingar timmerbolag att nyplantera ett större antal träd än vad de skördar från skogarna. Samtidigt är energikostnaderna för bearbetning av trä mycket lägre än för andra material, som till exempel betong eller plast.

Trägolv minskar också koldioxid i luften, vilket minimerar växthuseffekten med hjälp av koldioxidsänkor. Dessutom kan alla delar som kastas bort av en eller annan anledning återvinnas för ett nytt syfte.

Valet av trägolv kan ha stor inverkan

Detta är ett utmärkt alternativ för de som är villiga att göra en stor investering, utföra regelbundet underhåll och vidta förebyggande åtgärder så att golvet inte påverkas av fukt eller solljus.

Nu när du känner till några för- och nackdelar med trägolv, är är nästa steg att undersöka det rum där du vill lägga golvet och tror att det kommer att passa in i ert hem.

Kort sagt, ta inte lätt på valet av golv i ditt hem, för det ska hålla livet ut. För att göra det är den främsta rekommendationen att du är säker på vad du vill ha innan du låter installera det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.