Kreativa sätt att inreda ditt hem med tofsar och fransar

Försöker du uppnå en fantastisk bohemisk inredningsstil i ditt hem? Tofsar och fransar är det bästa alternativet! Du kan sätta dem runt speglar, dukar, gardiner och mycket mer.
Kreativa sätt att inreda ditt hem med tofsar och fransar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du någonsin hört att trender alltid kommer tillbaka? Ett perfekt exempel på detta är trenden att inreda med tofsar. Det fanns en tid då tofsar och fransar var mycket populära, men de började tappa i popularitet och folk började glömma dem.

På 1600- och 1700-talen var det populärt att inreda med tofsar och fransar för att dekorera palats. Senare, på 1920-talet, kom de på modet igen. Och efter några år, på 1970-talet, återfick de sin popularitet igen. Idag, precis när folk börjat glömma tofsarna, är de tillbaka. Och de är en trevlig detalj som piffar upp dekoren hemma!

Men var ska du placera dem för att ge din plats lite extra stil?

Om du använder dig dem rätt, hjälper de dig att skapa en bohemisk atmosfär som kan förhöja stämningen i alla utrymmen. Nedan följer några inredningsidéer med tofsar som du kan använda för att inreda ditt hem!

Tofsar och fransar i inredning
För rum i bohemisk stil och hem med en vintage-atmosfär kan man använda tofsar och fransar för få rätt stämning.

Inred med extra stora tofsar för att avdela utrymmen

Extra stora tofsar är ett speciellt och elegant sätt att avdela utrymmen. I ditt hem kan du använda detta koncept för att separera rum och avdela utrymmen. Inredningsarkitekter använder ofta detta alternativ för att leka med de visuella effekter som extra stora tofsar kan ge.

Genom att hänga upp en stor tofsgardin kan du dela upp öppna ytor som om det vore en vägg, samtidigt som du behåller en öppen planlösning. Detta kan passa bra om du vill göra en avdelning så att din sovplats separeras från vardagsrummet. Även om det här är lite vågat, är det vissa som älskar det!

Dukar med tofsar och fransar

För en middag med goda vänner eller släkten kan en duk med tofsar eller fransar vara perfekt. Ni får en oförglömlig plats där du framhäver matsalen på ett elegant sätt! Se bara till att du väljer rätt färger och lämpliga accenter för att duka bordet.

En vas och några blommor som matchar duken kan vara ett bra alternativ. Har du en gäst som snart kommer på besök? Lägg bara till en touch av denna avslappnade stil och skapa en mysig stund för gemytlighet och vänskap.

Dekorera med tofsar och fransar på speglar

Om du har en rund spegel kan du använda den för att tillverka en fantastisk dekoration genom att sätta fast tofsar eller fransar på ramen. Locka gärna fram din kreativa sida med detta projekt och fäst tofsarna hur som helst som du tycker passar.

Speglar med tofsar är idealiska för att dekorera en vägg som du tycker behöver något för att ge lite glamour åt rummet. Tänk på att man vanligtvis använder speglar med tofsar på väggar med neutralare färger, så att de inte konkurrerar om uppmärksamheten.

Dekorationer med makramé för att pryda ditt hem

En makramédekoration kan också innehålla tofsar och fransar och kan framhäva ett utrymme på ett liknande sätt som en spegel med tofsar. Det kan se snyggt ut på en vägg som bara behöver något att vila ögonen på. Lek gärna med färgerna du använder för makramédekorationen och väggen.

Många använder slöjdhantverk och inredningsdetaljer med makramé för att sätta en unik touch och stil på sitt hem.

Dekorera med tofsar och fransar på möbler

Har du någonsin tänkt på det här? Om du bara kan lite om inredning kan du ge stil och atmosfär till ditt hem på enkla och ekonomiska sätt. Ett exempel är att använda tofsar av sammet för att ge en touch av stil till dina möbler, som fåtöljer och fotpallar. Låt inte konventionen begränsa dig! Använd din fantasi och lek med färger, olika material och lämpliga möbler!

Tofsar och fransar på matta
Ett klassiskt sätt att använda fransar i ditt hem är med mattor.

Upptäck mer i den här artikeln: Idéer för att skapa en avkopplande hörna hemma

Skapa en unik stil när du dekorerar med tofsar och fransar

Tofsar är det en inredningsdetalj som har en tendens att alltid komma igen. Med dessa detaljer kan du inreda ditt hem i en bohemisk och avslappnad stil. Om du vill lägga till ett vintageelement till ditt hem, kan tofsar vara din bästa vän!

Fäst dem på kanten av en duk, på ramen av en spegel eller på en möbel. Eller låt ett hantverk i makramé bli pricken över i i ditt rum. Låt din fantasi och kreativitet flyga fritt. Våga inreda ditt hem i en härligt personlig och bohemisk stil.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ching, Francis DK, and Corky Binggeli. Diseño de interiores: un manual. Gustavo Gili, 2015.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.