Idéer för att skapa en avkopplande hörna hemma

Att skapa en avkopplande hörna hemma är det perfekta stället för dig att glömma vardagens problem. Idag ger vi dig några idéer som du kan använda för att göra detta snabbt och med en liten budget.
Idéer för att skapa en avkopplande hörna hemma

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Arbete, studier, ekonomiskt ansvar eller uppfostran av barn gör att du till slut måste ge dig själv en paus för att ägna några minuter åt dig själv. Att skapa en avkopplande hörna hemma är det bästa du kan göra för att råda bot på dina problem.

I motsats till vad många tror, ​​behöver du inte investera mycket i form av vare sig ansträngning eller pengar för att skapa ett. Idag ska vi visa hur du kan göra det! Vi kommer också att ta upp några inredningsidéer som du kan använda i ditt hus eller lägenhet.

Idéer för att skapa och inreda en avkopplande hörna hemma

Det är mycket vanligt att vi försummar att ta hand om vår fysiska och mentala hälsa. Att utöva sport, äta en balanserad kost och undvika dåliga vanor är bara några av de saker som hjälper till att motverka problemet.

Tillsammans med detta är det också viktigt att avsätta tid och hitta en bra plats för avkoppling. Att läsa, sticka, dricka te i lugn och ro eller ha ett trevligt samtal med någon du älskar är saker du inte får glömma. I alla fall inte om du är mån om din mentala hälsa.

Få ut det mesta av utrymmet

En av de första frågor som poppar upp när vi vill skapa en avkopplande hörna, är var vi kan få plats med det. Lyckligtvis behöver man inte många kvadratmeter för att skapa en plats tillägnad harmoni och lugn.

Se dig om i ditt hem. Var finns det en oanvänd vrå? Under en trappa eller på vinden är perfekta alternativ. Hitta gärna en vrå framför ett fönster. Det gör inget om du bara har en eller två kvadratmeter till ditt förfogande. Det är allt du behöver för att starta ditt projekt. Tänk till exempel på att många zen-inredningar görs på platser med lite utrymme.

Om du vill att din avkopplande hörna hemma ska vara bara för dig, har du allt till din fördel, eftersom du då bara behöver en liten yta. Men vill du att fler familjemedlemmar också ska få plats kan du behöva du överväga att möblera om lite för att lägga till några extra kvadratmeter.

avkopplande hörn hemma med gul filt
Det finns hörn av huset som du inte använder för någonting och de kan vara perfekta för att skapa en liten oas.

Välj var du vill sitta

Du har nu valt den plats där du vill skapa din nya oas i hemmet. Nu är det dags för dig att välja vad du vill använda för att sitta på. Det finns flera alternativ, men du bör alltid tänka på följande: Det ska vara bekvämt, mångsidigt och ge dig den sinnesro du behöver när du är trött.

Vi kan tipsa om att bland de bästa alternativen är gungstolar, puffar, dagbäddar och schäslonger. Om du känner att minimalism passar dig kan du istället använda några kuddar på golvet eller till och med installera en hängmatta.

När du väljer, kom ihåg att objektet måste låta dig sträcka ut benen, byta ställning och tillåta lättare rörelser. När allt kommer omkring, så när du sitter i din avkopplande hörna hemma vill du verkligen kunna slappna av. Det är här som du vill kunna släppa den spänning som har byggts upp efter en hektisk och stressig dag.

En avkopplande hörna: Omge dig med föremål som ger dig lugn

Vilka saker får dig att känna dig lycklig? Är det en liten bokhylla, en viss typ av växt, en viss doft? Tänk noga igenom denna fråga. Försök att komma på en eller två saker som kan att hjälpa just dig att uppnå harmoni och en inre frid.

Rökelse, doftljus, eteriska oljor, musik och vissa texturer är saker du kan använda för att komplettera dina favoritobjekt. Det är i detta läge som du börjar göra ditt avkopplande hörn till en plats som passar just din personlighet.

Undvik att överbelasta området med alltför många pinaler och pryttlar. Helst bör det finnas några diskreta föremål som, även om de inte är centrum för uppmärksamheten, lyckas förvandla din hörna till en plats där du kan finna ro i några minuter eller timmar.

Välj ljusa eller neutrala färger

Det finns ett nära samband mellan färger och känslomässiga tillstånd. Kort sagt, de nyanser och färger du väljer att dekorera din nya hörna med är vad som avgör hur ditt humör kommer att vara under de stunder då du använder det. För att vara på den säkra sidan bör du utgå från ljusa eller neutrala färger.

Om du använder textilier, gardiner, kuddar eller mattor i mycket mörka toner riskerar du bara att överbelasta området. Kom ihåg att detta är ett litet område, så allt ska kännas fritt och lätt. Gör ditt val baserat på din egen smak, så länge de matchar det föreslagna färgspektrumet.

Två av de mest rekommenderade tonerna är ljusblått och ljusgrönt. Den första påminner om havet eller himlen, så det utstrålar en känsla av rymd och lätthet. Den andra påminner dig omedelbart om naturen och dess lugnande och läkande effekt.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Principerna med japansk dekoration

Inkludera en skön matta i din avkopplande hörna

En av de första sakerna du gör i slutet av en lång dag är att ta av dig skorna när du kommer hem. Det betyder att din avkopplande hörna hemma inte får vara utan en matta. Helst en som är både mjuk och skön.

Om möjligt, se till att mattan du väljer matchar andra färger och mönster i utrymmet. Se också till att den är stor nog så att du kan sträcka ut benen.

Gör det till en vana att ta av dig skorna när du använder denna speciella plats. Det kommer att hjälpa dig att lindra stress och slappna av.

Inkorporera konst

Du behöver inte göra avkopplingsområdet till ett museum, men det är viktigt att ta med en liten målning eller skulptur.

Vi ger dig två tips: välj gärna ett verk som förmedlar en känsla av frihet, eller ett som försätter dig i ett tillstånd av stillhet.

En avkopplande hörna hemma: Det handlar om din personlighet

Som ett förslag bör du undvika klichéer när du väljer motiv, som exempelvis en galopperande häst eller en silhuett av en strand. Kom ihåg att vi letar efter den differentierande faktorn. Något som gör rummet till en unik plats att kanalisera spänningsmoment för just dig.

Ställ in ett litet avställningsbord i din avkopplande hörna

Slutligen bör du placera ett sidobord, helst ett litet, i din hörna. Gör det på ett sätt så att det inte stör harmonin med de andra föremålen. Det här är en plats där du kan lägga böcker eller ställa en kopp med te eller kaffe. Du kan även ställa dit en vas med nyplockade blommor, din mobil eller lägga en tidning på det.

Ett avställningsbord är till stor hjälp, eftersom du då inte behöver lägga dina saker på golvet eller ha dem på dig. Det behöver inte vara ett nytt bord och inte heller ha en speciellt attraktiv design. Du kan alltid lägga över en linne- eller bomullsduk om du vill förbättra eller matcha stilen med dina övriga inredningsdetaljer.

Tips för att harmonisera ditt nya utrymme

Nu när du vet hur man gör en avkopplande hörna hemma är det dags för oss att ta upp några tips som du kan använda när du utformar det. Dessa är mycket lätta att implementera och gör det lättare för dig att inreda och dekorera.

Återanvänd saker du redan har hemma i din avkopplande hörna

När du funderar på att skapa denna typ av hörna hemma kanske du tror att du kommer att vara tvungen investera mycket pengar. Detta behöver inte alls vara fallet. Faktum är att du kan använda saker du redan har för att hålla din budget nere till ett minimum.

Vi har ofta ett extra bord, en stol, en bokhylla eller olika dekorativa föremål hemma som vi inte har någon uppenbar användning för. Du kanske ställt undan dem för många år sedan eftersom de inte längre matchade den nya stil du valt för att inreda ditt hem. Det här är det perfekta tillfället att damma av dem och ge dem en ny funktion.

Välj alltid naturlig belysning i din avkopplande hörna

Som du vet ger naturlig belysning flera fördelar jämfört med konstgjorda ljuskällor. Vi pratar inte bara om energibesparingar eller miljömässig hållbarhet, utan också förhållandet till visuell hälsa, depression, stress och avkoppling.

När du kan bör du dra nytta av naturligt ljus när du skapar detta sköna och rofyllda utrymme. Att placera ljuskällan nära ett fönster eller takfönster är det bästa. Trots detta bör du ändå även ha någon form av konstgjord belysning som du kan tända när skymningen faller.

Tillämpa feng shui-principer i din avkopplande hörna

Oavsett om du är en förespråkare för denna praxis, med ursprung i Kina, eller inte, är de känslomässiga fördelarna med feng shui nära kopplade till målet du vill uppnå för detta avkopplande utrymme.

Stör därför inte området med hundratals föremål och undvik att använda idéer som inte passar din smak och personlighet. I själva verket är detta filosofiska system baserat på att uppnå harmoni med utrymmet där du bor.

Om du tillämpar principerna kommer du att se hur de passar perfekt för att uppnå den frid du behöver.

Ställ inte in för många föremål i detta utrymme för att undvika att det känns trångt och överbelastat.

Håll alltid utrymmet prydligt

Det är ingen mening att ha en avkopplande hörna hemma om det alltid är rörigt och stökigt där. Gör det till ett mål att lämna det i perfekt skick varje gång du använt det. Skaka av damm och torka upp smuts direkt för att hålla det rent och fint.

På så sätt undviker du obehagliga stunder i framtiden. Särskilt om du är trött en kväll och inte kan njuta av detta utrymme på ett sätt som du borde kunna, bara för att det är stökigt. Om andra familjemedlemmar också använder din hörna måste alla följa denna regel.

Välj naturliga strukturer och föremål

Som vi redan har förklarat kan vissa texturer och färger förmedla en association till naturen och en känsla av frihet, frid och lugn. Du kan uppnå detta med en växt eller varför inte en bit av en trädstam som ett dekorativt föremål i hörnet, men också med vissa andra strukturer.

Bordsskivan, ryggen på några böcker och de gardinerna du väljer är en bra start för att uppnå denna naturliga känsla. Vissa dofter, särskilt citrus, kan förstärka detta ytterligare.

Inte bara denna hörna kan vara för avkoppling

Slutligen, tänk gärna på att utöka några av dessa koncept till andra delar av ditt hem. Det är till exempel inte logiskt att du håller din avkopplande hörna snygg och prydlig om resten av ditt hem är en enda röra!

Vi hoppas att du gillade dessa tips!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Arora, R. Importance of Interior Decoration in Home. J. Civ. Eng. Environ. Technol. 2015; 2(3): 219-220.
  • Payne, R. A. Técnicas de relajación. Editorial Paidotribo. 2005.
  • Ventura, A. T., & González, S. C. Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú). 2006.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.