Få hemmet att dofta fräscht – 6 effektiva tips

Blommor och hemgjorda luftfräschare är utmärkta alternativ för att få hemmet att dofta fräscht. Det är även viktigt att säkerställa att ventilationen är tillräcklig.
Få hemmet att dofta fräscht – 6 effektiva tips

Senaste uppdateringen: 01 oktober, 2020

Ibland när man städat hemmet, märker man i slutänden att det fortfarande inte luktar som man vill. Om det hänt dig ska du inte oroa dig. Idag ska vi dela med oss av några tips för att hjälpa dig att få hemmet att dofta fräscht.

1. Prova luktneutraliserare

Bikarbonat absorberar lukter

Det finns väldigt effektiva luktneutraliserare tillgängliga idag. Ett exempel är bikarbonat, som har en fantastisk förmåga att absorbera alla typer av lukter. Ställ bara en liten behållare med bikarbonat och några droppar citronsaft i olika hörn i hemmet. Du måste givetvis se till att inga barn eller djur kommer åt dem.

Kol är ett annat bra alternativ när du vill få hemmet att dofta fräscht. Det är väldigt effektivt för att neutralisera starka dofter, speciellt på fuktiga områden. För att vara effektivt måste du byta ut det med färskt kol då och då.

2. Vatten och vitvinsvinäger

För att bli av med matlagningslukt kan du blanda lika delar vatten och vitvinsvinäger i en skål. Lägg sedan till några aromatiska örter eller citrusskal. Låt stå i köket så att de absorberar lukter när du lagar mat.

Det är även ett utmärkt alternativ för att bli av med tobakslukt.

3. Få hemmet att dofta fräscht

Få hemmet att dofta fräscht med lavendel- och citronolja

Du borde prova att använda hemgjorda luftfräschare. Allt du behöver göra är att tillsätta 15 droppar lavendel- eller citronolja i en sprejflaska och fylla med vatten. Skaka tills ingredienserna blandats.

Du kan använda det för att fräscha upp olika hörn i hemmet. Hemgjorda luftfräschare är ett utmärkt alternativ att ställa nära fönster eftersom luften kommer få dem att cirkulera i hemmet.

4. Blommor – ett naturligt val

Gardenior, pelargoner och orkidéer är utmärkta alternativ om du vill få hemmet att dofta fräscht. Jasmin är också väldigt väldoftande. Ställ dem i en skål med vatten för att låta dem släppa ut sin starka doft.

5. Luftrenare för hemmet

En luftrenare är ett av de bästa alternativen för att ta bort lukter och föroreningar, såsom virus och bakterier. De är framförallt användbara om du har husdjur, eftersom de får hemmet att dofta fräscht.

Du kan prova naturlig vaniljdoft. Tillsätt bara några droppar vanilj på en bomullstuss nära filtret var sjätte timme.

  • En hemgjord luftfräschare är ytterligare ett alternativ. För att göra det kokar du tre barrkvistar, två lagerblad och en muskotnöt. Koka på låg värme för att bevara doften längre.
  • Luftfräschare med apelsin: för att göra en luftfräschare med apelsin skär du en apelsin på hälften, gröper ur den och fyller med grovsalt. Placera i en behållare med höga kanter för att få en fantastisk, hemgjord luftfräschare.
  • Luftfräschare med rosmarin: koka lite rosmarinblad och citronskivor i en timme. Tillsätt sedan några droppar vaniljextrakt för att få hemmet att dofta fräscht i några dagar.
  • Luftfräschare med torkade blommor: för att göra dem hackar du bara lite rosenblad, lagerblad, eukalyptus, timjan och salvia. Torka sedan allt och lägg i påsar. Om du märker att de förlorar sin doft behöver du bara tillsätta några droppar alkohol.

6. Glöm inte att ventilera hemmet

Något man inte får glömma är ventilering. Försök att vädra hemmet varje morgon. Det är ett viktigt och enkelt steg. Allt som krävs är tio minuter för att fräscha upp luften och ta bort dåliga lukter inomhus.

Se till att luften flödar bra för att få önskad effekt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.