Principerna med japansk dekoration

Om du tycker om minimalism så kommer den här typen av dekoration vara intressant för dig.
Principerna med japansk dekoration

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Japansk dekoration är en reflektion av den japanska kulturen, som uppskattar enkelhet, heder och en kärlek för naturen. Den där respekten för naturliga saker appliceras även inom hemmet för att skapa en atmosfär av frid och lugn.

Inom den japanska dekorationen är det minimalismen som står ut som mest. Det finns väldigt lite möbler och inredningen är ganska enkel. Det finns inga extra dekorativa element: bara de nödvändiga möblerna.

Ordning är ett annat viktigt element. Detta är resultatet av en arbetskultur och hårt arbete, så någon oordning tillåts inte. Miljön kommer se ren ut och verka ha ett inslag av natur. Den bör vara enkel och ha raka linjer. Detta är en idealisk stil för att hålla lägenheten organiserad.

Japansk dekoration i hemmet

Japansk dekoration i sovrummet.

Om du följer dessa steg så kan du använda japansk dekoration i hemmet. Det första du bör komma ihåg är att ditt mål är en minimalistisk miljö med bara de nödvändigaste möblerna. Du kommer då att undvika en plottrig miljö.

Föremålsasymmetri

Inom den japanska kulturen innebär symmetri stagnering. Asymmetri innebär å andra sidan kreativitet. När det gäller denna typ av dekoration bör du därför försöka placera föremål och dekorativa ting på ett asymmetriskt sätt.

Låg säng

I den här kulturen kommer du alltid stöta på låga sängar. Madrasserna är generellt gjorda av halm och kallas “tatami-mattor”.

Detta element ger en varm och behaglig känsla. Den är också tillräckligt hård för att man ska kunna sova bekvämt.

Låga bord och stolar

Japanerna tenderar att sitta på golvet. Borden är korta och tjocka med bekväma kuddar istället för stolar. Du kommer märka att borden är väldigt små jämfört med de västerländska modellerna.

Naturliga element och japansk dekoration

Naturen är alltid förekommande i den japanska kulturen. Man använder olika slags träd, dekorerar med hjälp av växter och har alltid vatten som ett inslag. Man kan lägga till följande element i varje rum i hemmet:

  • Lägg till traditionella japanska växter som bambu och bonsaiträd. De kommer alltid se naturliga och gröna ut.
  • Försök också att använda stora fönster.
  • Dra nytta av små trädgårdar på specifika platser i rummet och använd trä och sten som dekoration.
  • Vattenkällor och fontäner skapar en fridfull miljö.

Japanska dörrar och fönster

Natur utanför japanskt hus.

Då man inte har mycket utrymme i Japan så är det populärt med skjutdörrar. Denna egenskap gör att varje yta känns användbar och speciell. De är ofta breda och klara, med en träram. De fungerar därför både som dörrar och väggar på samma gång.

Fönsterna är väldigt stora och man kan se all natur utanför. Dessa fönster fungerar ungefär likadant som dörrarna.

Man använder ofta avdelare när det gäller det inre utrymmet. De är mobila, genomskinliga och hjälper till att öppna upp eller dela av det inre utrymmet, snabbt och effektivt. Avdelare är en väldigt bra lösning om du har ett hem med väldigt lite utrymme.

Japanska badkar

Inom den japanska kulturen är badet en avslappnande och renande aktivitet.

Badkaren är därför rektangulära och djupa. De har ett säte som låter dig sjunka ned i vattnet helt. De görs traditionellt med ett speciellt trä som överför sin arom till vattnet för att skapa en avslappnande effekt.

Japansk dekoration: japanska blomarrangemang

Det är också vanligt att man stöter på ikebanas, små blomarrangemang, i japanska hus. De har lineära former och har stammar och grenar i ett naturligt tillstånd. Varje japansk högtid har sin egen typ av ikebana.

Den japanska dekorationen återspeglar en väldigt vacker kultur. Då du väljer att dekorera ditt hem i denna stil så kommer du skapa en ordningsam, respektfull och enkel miljö.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • LAZENBY, Gina. El Feng Shui en la decoración : un nuevo concepto en el diseño de interiores. Barcelona: Blume,
    1998. ISBN 8480762799.
  • HALE, Gill. Enciclopedia práctica del Feng Shui. Barcelona: Grijalbo Mondadori, 2000. ISBN 8425334535.
  • NOBORU, Kawazoe. La arquitectura de Japón. Tokyo : International Society for Educational Information, 1990. Serie de referencia 7.
  • TAUT, Bruno. La casa y la vida japonesas. Barcelona : Fundación Caja de Arquitectos, 2007. ISBN 9788493468873.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.