Ta bort repor från golvet snabbt och enkelt

För de som värnar om hemmets golv är repor det värsta. Men få inte panik! Vi delar några tips om hur du enkelt kan ta bort repor från golvet eller åtminstone dölja dem.
Ta bort repor från golvet snabbt och enkelt

Senaste uppdateringen: 29 september, 2020

Repor kan störa din sinnesro om du syftar till att hålla ditt hem prickfritt. Men det finns ändå ingen anledning att överreagera. Du kan enkelt ta bort repor från golvet genom att följa dessa steg. Testa själv!

5 sätt att ta bort repor från golvet

Repor på golvet har en tendens att ackumuleras med tiden. Vissa orsakas av specifika händelser, såsom flytt av möbler, medan andra uppstår utan att vi ens märker det. Som när du flyttar en stol, när dina husdjur kommer in efter utevistelse eller när en liten sten har fastnat under din sko…

När de uppmärksammas tror många att deras golv är permanent förstörda och att ingenting kan fixa det. Men oroa dig inte – vi visar dig några enkla sätt att ta bort repor från golvet.

1. Grunda repor i trägolv

Trägolv-i-vardagsrum

Trä- eller parkettgolv är bra kandidater för repor så snart de är lagda. För att bli av med ytliga repor behöver du ett reparationskit i samma färg som ditt golv. Du kan köpa det i bygghandeln. Sedan följer du stegen nedan:

 1. Ta bort damm och smuts genom att rengöra det repade området med en mjuk trasa som blötläggs i vatten.
 2. Testa kitet på en plats där det inte kan ses för att säkerställa att det är rätt färg.
 3. Måla repan med kitets spets tills den har samma färg som resten av golvet.

2. Grunda repor i laminatgolv

Laminatgolv är ett billigare alternativ till trägolv och kan lätt repas. Som sådant är det viktigt att ha en strategi för att hantera det. När olyckan är framme tar du till denna lösning:

 1. Efter att ha rengjort området med repan ordentligt, använd ett reparationskit för laminatgolv för att fylla repan.
 2. Ta bort eventuellt överskott av vax och släta ut området med en fuktad trasa.
 3. Låt torka i 24 timmar.
 4. Ta lite träspackel (det följer med kitet) och fyll i repan tills det är i nivå med golvytan.
 5. Ta bort eventuellt överskott av spackel med en trasa eller putsduk.

3. Djupa repor i trägolv

städning-av-trägolv

Djupa repor är lite värre, men det är fortfarande möjligt att åtminstone delvis förbättra situationen. För att göra det behöver du wood filler i samma färg som ditt golv. Följ sedan följande steg:

 1. Rengör det skadade området med en fuktad trasa. Skölj och upprepa processen för att få ytan helt ren.
 2. Om ditt golv har ett extra lager av polyuretan eller lack, torka området med ett lösningsmedel för att ta bort det. Torka sedan återigen med fuktad trasa och låt torka.
 3. Applicera lite wood filler med pekfingret och sprid det över det skadade området. Oroa dig inte om du har lagt på för mycket; du kan ta bort eventuellt överskott senare.
 4. Låt torka i minst en dag.

Om du inte känner för att använda den här metoden eller om du är rädd för att förstöra ditt golv kan du alltid anlita en hantverkare som gör det åt dig. Men oroa dig inte – proceduren är enkel.

4. Ta bort repor i granit

kvinna-rengör-golv

Granitgolv är en karakteristisk del av äldre hus. Dessa golv tillför, när de är korrekt lagda och underhållna, en obestridlig skönhet i alla atmosfärer.

Men deras motståndskraft och hållbarhet gör dem inte immuna mot repor. De kan skadas genom flytt av möbler eller när tunga föremål faller. Tyvärr måste du i dessa fall anlita ett proffs.

Däremot kan grunda repor eller fläckar, vilket är normalt på dessa golv, göras av med. Om du drabbas rekommenderar vi följande steg:

 1. Rengör alltid det skadade området med en våt trasa för att avlägsna smuts. Låt det torka.
 2. Applicera polermedel på repan. Följ anvisningarna på produktens behållare.
 3. Polera repan med fin stålull. Börja mycket försiktigt för att undvika att skada området ytterligare och fortsätt några minuter.
 4. Testa resultatet efter poleringen. Om du tillsätter några vattendroppar på ytan och märker att de sprider ut sig efter några minuter är det dags att återapplicera polermedel på graniten.

Det är ett hårt arbete att behålla vackra golv, för vilken olyckshändelse som helst kan skada dem. Som du kan se finns det ändå några enkla sätt att ta bort repor från golvet, oavsett vad det är gjort av.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.