Skapa ett hem fullt med feng shui-harmoni

Att ha speglar i sovrummet kan störa din sömn, så håll dem täckta, till exempel bakom garderobsdörrar.
Skapa ett hem fullt med feng shui-harmoni

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vårt hem är en väldigt viktig plats. Det är där vi känner oss bekväma och säkra och delar de bästa stunderna med våra familjer. Det är dock viktigt att vårt hem är rent och har god harmoni. För att uppnå detta ska vi erbjuda flera idéer som kan vara hjälpsamma. I denna artikel ska vi berätta hur du skapar Feng Shui och upprätthåller harmoni i ditt hem.

Det vi ska tala om är feng shui . Det är en pseudovetenskap som kommer från Kina och baseras på taoismen, med målet att förbättra folks dagliga liv. Dess ursprung är uråldrigt men anses än idag vara ett av de bästa sätten att dekorera och organisera hemmet för att vi ska må bra.

Feng shui: Ha bra skydd

En rekommendation från feng shui är att ett hem bör ha en beskyddare. Det kan röra sig om allt från en kulle eller berg till ett hus eller en liten byggnad bakom ditt hus som gör att du känner dig skyddad och säker.

Skapa ett utrymme framför huset

kvinna vattnar i trädgård

Det är även viktigt att ha en öppen yta framför hemmet. Det bästa alternativet är en trädgård eller gårdsplan mittemot huvudingången, men en lekplats eller altan kan även fungera. Hur som helst borde du enligt feng shui skapa ett utrymme med en känsla av öppenhet.

Uppmärksamma sidorna

Utöver att ha bra skydd bakom hemmet och ett utrymme framför bör du även vårda ditt hems sidor. För att göra detta bör du ha en byggnad eller ett grannhus vid sidan för att skapa en stabil balans och harmoni. Precis som en fåtölj måste du ha stöd på sidorna.

Feng shui och hemmets placering

På grund av ovan nämnda anledningar är det inte så bra att bygga ditt hem på toppen av ett berg eller hyra toppvåningen i en lägenhetsbyggnad. Detta eftersom dessa platser inte har något skydd på några sidor. Enligt feng shui bör ditt hem alltid vara avgränsat och säkert.

Se dig omkring utomhus

Feng shui i vardagsrum

Var alltid medveten om dina omgivningar bortom de omedelbara utrymmena eftersom det finns andra saker som kan ha negativa effekter på harmonin i ditt hus. Fokusera på saker som elstolpar, antenner, kablar, mm. som kan producera negativ energi. Ta även hand om träden framför ditt hus. Låt dem inte blockera vägar eller ingångar, och se till att grenarna inte hotar ditt hem.

Din ytterdörr

Ta väl hand om din ytterdörr eftersom det är en av de viktigaste aspekterna i hemmet. Försök att hålla den i gott skick, alltid målad och lackad, synbar från vägen med några växter vid sidorna för estetikens skull. Kom ihåg att ytterdörren är ditt hems “ansikte”, så den bör alltid se välkomnande och välvårdad ut.

Inomhusmiljön är också viktig enligt feng shui

Enligt feng shui bör den inre vägen genom vårt hem vara kurvig eller vindlande snarare än rak. Den bör vara fri från hinder, som växter, eftersom de annars kan skapa negativ energi.

Akta dig för speglar

Trots att du kan ha speglar i huset är det bäst att hålla dem täckta. Om du till exempel har en spegel i ett rum rekommenderar feng shui att du ställer den i en garderob eller ett skåp så att den bara syns när du behöver den. Undvik att se spegeln när den inte används.

Se till att hålla saker rena och organiserade

Färg

Feng shuis sista och viktigaste råd är att alltid hålla ditt hem rent och propert. Låt inte smuts eller odörer kontaminera huset och undvik oreda eller att saker ligger utspridda. Varje sak har sin plats och du bör städa ofta.

Du behöver självklart inte överdriva med städningen, men se till att hålla husets innandöme i gott skick. Alla dessa tips är meningen att göra dig mer bekväm, glad och säker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bruun, O. (2003). Fengshui in China: Geomantic Divination Between State Orthodoxy and Popular Religion. Honolulu: University of Hawaii Press.
  • Bruun, O. (2008). An Introduction to Feng Shui. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Dreyer, B. C., Coulombe, S., Whitney, S., Riemer, M., & Labbé, D. (2018). Beyond Exposure to Outdoor Nature: Exploration of the Benefits of a Green Building’s Indoor Environment on Wellbeing. Frontiers in Psychology, 9, 1583. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.01583
  • Hale, K., Østbye, T., Perera, B., Bradley, R., & Maselko, J. (2019). A Novel Adaptation of the HOME Inventory for Elders: The Importance of the Home Environment Across the Life Course. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(16), 2826. https://doi.org/10.3390/ijerph16162826
  • Kryžanowski, Š. (2015). Use of Environmental Psychology and Feng Shui for a More Supportive Living Environment. South East European Journal of Architecture and Design, 2015, 1–7. https://doi.org/10.3889/seejad.2015.10009
  • Schmeer, K. K., & Yoon, A. J. (2016). Home sweet home? Home physical environment and inflammation in children. Social Science Research, 60, 236–248. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2016.04.001
  • Wu, W.-Y., Yau, O. H. M., & Lu, H.-Y. (2012). Feng Shui Principles in Residential Housing Selection. Psychology and Marketing, 29(7), 502–518. https://doi.org/10.1002/mar.20538

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.