13 fantastiska planer för att fira din födelsedag

Att bestämma hur du ska fira din födelsedag handlar inte bara om att planera en stor fest, utan om att erkänna din rätt att existera.
13 fantastiska planer för att fira din födelsedag

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När du planerar för hur du ska fira dagen som är din födelsedag går det egentligen utöver att bara hålla en stor fest.

Vad vi vill säga är att denna dag är värd att fira för att fira ytterligare ett år och vara tacksam för din existens. Detta innebär att erkänna din rätt att existera och ditt syfte med livet. För varje dag du lever är en ny möjlighet att förverkliga dina drömmar.

Vissa människor tycker inte om att fira födelsedagar, men vi tror att idag är ett bra tillfälle att överväga att ändra på detta avstådstagande. En födelsedag är en speciell dag som påminner dig om att du är här, medan andra inte är det. Därför borde du hedra och fira ditt liv.

Så tänk på några av följande alternativ när din födelsedag närmar sig, och någon frågar om dina planer, innan du ger dem ett rungande “nej”. Följande idéer är originella och speciella.

1. Upp, upp och iväg!

Låt oss börja med ett lite mer okonventionellt alternativ som tar dig högt: en tur i luftballong. Ja, dina nära och kära, tårtan och ett par glas att skåla med kommer att vara allt du behöver för en oförglömlig dag. Korgarna varierar i storlek och rymmer mellan 8 till 24 personer.

fira din födelsedag med en ballongtur
Vad sägs om en födelsedag uppe i skyarna? Du kan ta med dig allt från tårta till nära och kära och flyga högt upp i en luftballong.

2. En tur på marken

Ta med vänner och familj till en gokartbana och få en fyrhjulsutflykt i hög hastighet. Det är upp till gästerna och deras vilja att trigga lite adrenalin.

Det finns oftast olika banor som varierar i längd och svårighetsgrad, så du och dina gäster kan välja den du gillar bäst.

3. Fira din födelsedag med färgglada bollar

Det här är som ett bollhav för barn, men mycket roligare och passar alla åldrar.

Dyk ner tillsammans med dina gäster i små pooler fulla av färgglada bollar. Det kommer att locka fram barnet som bor inne i dig. Dessa parker erbjuder vanligtvis också mat, karaoke och andra attraktioner.

4. Spela paintball för att fira din födelsedag

Detta blir allt mer populärt bland kompisgäng som vill ha kul och känna av lite adrenalin. Gillar du videospel som Call of Duty? Det här är din chans att omsätta några av kampstrategierna i handling.

5. Ta dina vänner till ett escape-rum!

På tal om videospel, de populära escape-rummen är en annan rolig plan för att fira din födelsedag. Mysterier, gåtor, söka efter ledtrådar och många andra utmaningar väntar dig och dina gäster när ni tillbringar en dag full av hemligheter att upptäcka och gåtor att lösa.

Det finns många tematiska förslag där ni kan ha på er typiska kostymer från en viss scen som ni bestämmer på förhand. Vissa scenarier är riktigt verkliga och rummen är fulla av mysterier som ska lösas.

6. Gå på spa för att fira din födelsedag

Är du mer intresserad av avkopplande aktiviteter? Då är en spadag är den bästa planen för att fira din födelsedag. Både skönhetssalonger och hotell erbjuder full service. Vissa platser erbjuder även helgkampanjer.

7. En cocktailbar

Vissa nattklubbar erbjuder speciella menyer med födelsedagscocktails. Vissa klubbar kan till och med dekorera sina utrymmen för att ge dig en privat och avslappnad stund med dina gäster.

Ett annat tips är ett kalas på en vingård! Vissa vingårdar erbjuder också ett urval av sina bästa viner, så att du kan ha en provsmakning med dina vänner. De bjuder vanligen också på snacks och ostbrickor för att komplettera festen.

8. Hemmabio

Bekväma säten, stora skålar med hemgjorda popcorn och dina favoritdrinkar kombineras för att ge er ett födelsedagsfilmmaraton. Kör en helkväll med Sagan om ringen-trilogin, hela Star Wars-sagan, Tillbaka till framtiden eller Matrix – bara för att nämna några av de senaste filmklassikerna som ni kan se tillsammans in på nattens småtimmar.

9. Ett poolparty

Att ha en sommarfödelsedag har många fördelar. Det bästa av dem är att du kan ha en härlig poolfest där det svala vattnet, solen och dina bästa vänner kommer att göra din födelsedag oförglömlig. Du kan hålla festen på dagen eller natten, grilla, dricka och dekorera med ljus när mörkret faller på. Det kommer att bli en hit!

10. Fira din födelsedag i en nöjespark

Varför inte spendera din födelsedag i en nöjespark? Berg- och dalbanor, labyrinter och många andra attraktioner kommer att göra din fest unik. En av fördelarna är att det passar alla, eftersom dessa platser har attraktioner för alla åldrar.

11. Temafester

En maskerad slår aldrig fel och är alltid välkommet för alla som älskar att klä ut sig i sin favoritkostym. Du kan ha tävlingar med priser för den bästa kostymen, den mest originella eller den mest excentriska eller… ja, du bestämmer!

12. Fira din födelsedag med en Tuppersex-fest

Denna trend har varit på modet under en tid, främst för möhippor och svensexor. Närmare bestämt är detta en fest för vuxna där en grupp människor anlitar en sexexpert för att prata om sex och som visar upp olika leksaker och apparater.

13. Friluftsaktiviteter

Du kan organisera en vandring, en cykeltur, fotboll, volleyboll eller boccia. På så vis kan ni njuta av några utomhusaktiviteter och fira din födelsedag på samma gång.

fira din födelsedag med en cykeltur
Att ge dig ut med dina vänner på en cykeltur är ett bra sätt att njuta av naturen, få lite träning och varför inte avsluta med en picknick!

Varför du ska fira din födelsedag

Det finns många anledningar att fira din födelsedag, och det här är bara några av dem vi ville dela med dig. Gör det till en prioritet att:

  • Fira ditt liv! Var tacksam för det du har uppnått och sätt upp nya mål.
  • Göra det i gott sällskap. Ett nytt år är en möjlighet att välja de personer du vill fira med. Du kanske inte vet det, men att vara selektiv i dina relationer är en sund vana.
  • Uppfyll ett nytt mål. Varje år som går är en möjlighet att nå ytterligare ett mål och sätta upp nya mål.

Fira din födelsedag!

Du har kommit så här långt, och det är ingen liten bedrift! Fira detta nya uppvaknande med dem du verkligen tycker om!

Kommer du inte överens med dina närstående?

Fira då detta år med dig själv! Det är ett fantastiskt tillfälle att växa på, och ännu en dag att vara tacksam för det du har uppnått.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Venter, D. (2014). Participating in Paintball: Adventure or extreme sport?. African Journal of Hospitality, Tourism and Leisure3(1), 1-8.
  • Igual Bustamanete, C. (2017). El globo aerostático como turismo sostenible en Mallorca.
  • Lemos Ratón, P. (2016). Circuito de karting y técnicas de conducción en Chantada.
  • Shakeri, H., Singhal, S., Pan, R., Neustaedter, C., & Tang, A. (2017, October). Escaping together: the design and evaluation of a distributed real-life escape room. In Proceedings of the Annual Symposium on Computer-Human Interaction in Play(pp. 115-128).
  • PÉREZ, V. Z., & VARGAS, A. R. B. LOS SERVICIOS DE SPA. UN ANÁLISIS DESDE LA OFERTA TURÍSTICA EN CIUDAD VALLES.
  • Moreno, F. (1965). Fiestas de disfraces.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.