Känner du till fördelarna med thalassoterapi?

Vill du lära dig mer om vad thalassoterapi går ut på? Det finns flera typer, och fördelarna är många. Detta är en teknik där man använder sig av element från den marina miljön (havsvatten, alger, sand, lera) för att förbättra hälsa. Teknikens effektivitet har bevisats.
Känner du till fördelarna med thalassoterapi?

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2022

Thalassoterapi består av terapeutisk användning av havsvatten och andra element från den marina miljön, som alger, sand, lera och till och med vinden. Ordet kommer från sammanslagning av det grekiska ordet thalassa, som betyder “hav”, och therapia, som betyder “bot”. Idag berättar vi om fördelarna med thalassoterapi, vilka olika typer det finns och hur man använder sig av terapin.

Ursprunget till thalassoterapi

Denna terapi har sina anor långt tillbaka i det antika Grekland, vilket vi kan läsa i Hippokrates skrifter. Denna läkare rekommenderade användning av havsvatten för att lindra vissa sjukdomar. Senare, under det romerska riket, var det populärt bland soldater att använda varma havsvattenbad för att återhämta sig efter sina strider.

Denna terapeutiska teknik spred sig över hela Europa, och den blev särskilt populär i Italien, England och Frankrike. I början av 1900-talet utfördes studier på dess användbarhet, och det första officiella thalassoterapicentret inrättades: Rochroum Marine Institute, som ligger i Frankrike.

Användning av thalassoterapi

Principen bakom thalassoterapi är att upprepad nedsänkning i varmt havsvatten och applicering av havslera och alger kan bidra till kroppens naturliga kemiska balans. Detta kan bero på att det låter huden att absorbera de mineraler den behöver (magnesium, kalium, kalcium, natrium och jod).

Denna behandling förutsätter också att havsvattnet innehåller ämnen som liknar blodplasma. I marint vatten finns det faktiskt en större mängd natriumklorid, magnesiumklorid, kalium och andra element. Med andra ord så kan denna likhet gynna absorptionen av ämnena i kroppen, som ett sätt att upprätthålla homeostas.

För att nå framgång med denna teknik måste terapicentrat upprätthålla nödvändiga rutiner för hygien och utbildad personal. För detta måste insamlingen av det terapeutiska materialet ske på öppet vatten, långt från kusten. Sedan måste materialet gå igenom en renings- och steriliseringsprocess.

Indikationer för thalassoterapi

Experter rekommenderar thalassoterapi för att behandla flera olika tillstånd, som bland annat smärta och hudsjukdomar som psoriasis, reumatism, osteoporos, tendinit och lumbago.

Det kan även vara till hjälp i fall av cirkulationsproblem, som vid hematom, åderbråck och återkommande näsblod. Det kan också vara fördelaktigt för personer med känslomässiga tillstånd som har att göra med stress och depression.

Å andra sidan rekommenderar man inte denna terapeutiska teknik i fall av cancer, svår hypertoni, feber och psykos.

kvinna med ont i ryggen
För muskel- och ledvärk används thalassoterapi i stor utsträckning i auktoriserade centra.

Olika typer av thalassoterapi

Thalassoterapi inkluderar en serie terapeutiska tekniker som utnyttjar egenskaperna hos marina element för att förbättra hälsan och det fysiska utseendet. Det finns flera applikationsmetoder som vi ska berätta om nedan.

Havsvattenhydroterapi

Detta inkluderar bad i badkar, antingen kalla eller varma (36,7 ° C), hydromassage, affusionssprayer och vattenstrålar under vattnet. Dessa tekniker syftar till att få patienten att slappna av i kroppen, stimulera cirkulationen, lindra andningsproblem och förbättra muskeltonus.

Algterapi

Detta består av användning av färsk eller torkad tång och sjögräs. Man lägger det vanligtvis i varma havsvattenbad eller applicerar det som tunna omslag på huden.

Tång är rik på mineraler, proteiner och näringsämnen. Den har en vitaliserande, antioxidativ och desinficerande effekt. Det hjälper också till att tona muskler, dränera vätskor och hjälpa till vid behandling av hudproblem.

Marin klimatterapi

Marin klimatterapi utnyttjar egenskaperna i den marina miljön, som är rik på jod, ozon och mineraler. Detta kan hjälpa andningsorganen och huden. Havsluft har också avslappnande effekter för att lugna och förbättra humörsjukdomar.

Hydrocysnoterapi

Hydrocynsnoterapi består av att utföra terapeutiska övningar i havsvatten, särskilt i en pool avsedd för detta ändamål. Det fokuserar vanligtvis på behandling av fysiska sjukdomar.

Psammoterapi

Detta består av att täcka kroppen med varm sand. Syftet är att lindra led- eller muskelbesvär och ge värme till det drabbade området på kroppen. Spårämnena och havssalterna i sanden gynnar också muskel- och skelettstrukturen.

Peloidoterapi

Detta innebär användning av peloider, som marin lera, alger, lera och kalksten. Dessa element är rika på mineraler, vitaminer och proteiner.

Denna behandling använder man vanligtvis för tillstånd i rörelsessystemet (artrit, artros) eller huden (akne, psoriasis, dermatit).

De största fördelarna med thalassoterapi

Hittills har vi tittat närmare på de olika egenskaperna och formerna för thalassoterapi. Men vad säger de vetenskapliga bevisen om dess fördelar? Låt oss se.

Fördelarna med thalassoterapi: Det lindrar muskeltrötthet, stelhet och smärta

Det finns bevis som tyder på att thalassoterapi har en positiv effekt på trötthet och återhämtning från muskelskador. Detta bidrar till att förbättra hälsan och livskvaliteten för dem som lider av dessa tillstånd.

I sin tur har forskning visat att aerobiska övningar i havsvatten ger fler fördelar än andra metoder. De orsakar en förbättring av patienternas emotionella tillstånd.

Det främjar cirkulationen

Havsvattenbehandling förbättrar blodcirkulationen, vilket i sin tur hjälper till att lindra muskelspasmer och fylla kroppen med syre och näringsämnen.

Samtidigt visade en studie att alger som används i thalassoterapi förbättrar cirkulationen när de tillsätts i kosmetika produkter.

Läs också den här artikeln: 5 huskurer som kommer behandla muskelutmattning

Fördelarna med thalassoterapi: Det lindrar ledvärk

En annan fördel är lindring av ledvärk och ökad rörlighet i lederna. Faktum är att det finns bevis för att vattenbehandling, som bland annat thalassoterapi, förbättrar funktionerna i lederna mellan benen. Det ökar också avkoppling och främjar ett positivt humör.

fördelarna med thalassoterapi: sjögräs
Alger är fördelaktigt att införliva i kosten på grund av deras goda näringsegenskaper. Thalassoterapi syftar till att överföra fördelarna genom direkt applikation.

Det förbättrar huden

Thalassoterapi bidrar också till att lindra flera hudåkommor. Faktum är att de mineraler och spårämnen som finns i den marina miljön ger nödvändiga ämnen för att lugna hudirritation (i fall av psoriasis och dermatit) och påskynda sårläkning.

Fördelarna med thalassoterapi: Det stimulerar känslomässiga processer

Det finns bevis för att thalassoterapi i kombination med sömnhanteringstekniker minskar trötthet på dagtid, förbättrar humör och kognitiv funktion, minskar nivåer av ilska, stress och depression. På natten ökar det sömnkvaliteten och lindrar ångest.

Rådfråga en professionell terapeut om fördelarna med thalassoterapi

Om du lider av något tillstånd och vill testa fördelarna med thalassoterapi själv är det bäst att först rådfråga en vårdspecialist. De kan ge dig råd om hur du bäst bör närma dig den här typen av terapi och göra dig uppmärksam på eventuella indikationer.

Kom ihåg att det finns kontraindikationer. Se också till att du går till specialiserade centra som garanterar hygien och kunskap.

Men om du inte lider av något allvarligt tillstånd och vill dra nytta av den marina miljön är allt du behöver göra att ta en tur till stranden, andas in luften och koppla av. Glöm inte att använda bra solskyddsmedel när du är där!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.