Förhållandet mellan fysisk smärta och ångest

Flera studier indikerar att fysisk smärta och ångest ofta förekommer tillsammans. Detta är rimligt eftersom kroppen och sinnet inte är två separata enheter. Tvärtom arbetar de tillsammans och påverkar varandra. Således påverkar var och en av dessa dimensioner den andra även om denna korrelation ofta går obemärkt.
Förhållandet mellan fysisk smärta och ångest

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Fysisk smärta och ångest är symtom som ofta går hand i hand. Enligt en rapport från från American Psychiatric Association lider 60% av patienterna med ångest även av fysisk smärta. Dessutom förekommer också depression i 80% av dessa fall.

I en annan studie publicerad i Journal of Affective Disorders visar forskare att 78% av personer med psykologiska problem också utvecklar organiska symtom, som bland annat fysisk smärta.

Även om siffrorna är bevis i sig själva, uppskattar indikeringen att i 60% av konsultationerna lyckas läkare inte fastställa kopplingen mellan fysisk smärta och ångest. Detta beror på att det förekommer en delningsstrategi, där fysiska och psykiska symtom behandlas separat.

Ångest – ett utbrett problem

Ångest är ett vanligt problem

Ångest är idag ett mycket vanligt problem i samhället. Och även om det handlar om känslomässiga störningar har det också att göra med fysiska symtom.

Således är ångest ett obehagligt tillstånd som praktiskt taget alla människor upplever, åtminstone tillfälligt, någon gång i sina liv. Det beror på att det är ett svar på stimuli som uppfattas som hotande. Ibland är dessa stimuli verkliga risker och andra gånger motsvarar de upplevda eller imaginära risker.

Överdriven och samtidiga stimuli kan också skapa ångest. Vissa tycker att det är ångestframkallande att bo i storstäder. Dessa miljöer innebär successiva och alarmerande tillstånd som tillsammans ofta genererar stress och i slutändan ångest.

Det kan finnas en rädsla när det gäller ångest, vilket leder till att vi skapar defensiva beteenden. Under detta tillstånd finns det också organiska förändringar, såsom ökad hjärtfrekvens, svettning och upphetsad andning. Dessa fysiologiska förändringar leder till att förändra våra kroppars funktion över tid.

En studie om fysisk smärta och ångest

En studie som inkluderade 1 317 patienter på 80 hälsocentraler, publicerad av General Council of Psychology, visar att 981 av patienterna hade en viss ångestnivå.

Studien konstaterar att 59% av patienterna med ångest också hade fysisk smärta. Det är tydligt att det finns ett nära samband mellan ångest och fysisk smärta, men andelen ökade dessutom med 19% om det också förekom depression. Det mest oroande är att bara 17% fick någon typ av behandling för sina psykologiska problem.

Många patienter har fysisk smärta som läkare inte kan hitta en organisk förklaring till. Således blir smärta det sätt som vissa människor uttrycker sitt känslomässiga lidande. Men inte alla läkare erkänner denna korrelation.

Fysisk smärta och ångest

Ångest kan leda till muskelvärk
Ångest kan leda till muskelvärk, huvudvärk, magsymtom och andra fysiska besvär som en läkare bör utvärdera.

Vanligtvis lider personer med ångest av huvudvärk, muskelvärk, magsmärta och bröstsmärta. Detta kan bland annat bero på:

  • Muskelsmärta. Ångest gör att musklerna spänns. Om ångesten är mer eller mindre konstant, är det vanligt att det leder det till muskelsmärta, samt en känsla av överbelastning och muskelsammandragningar. Vanligtvis samlas smärtan i ryggen och nacken.
  • Huvudvärk. Denna smärta känns som en slags hjälm som täcker och pressar mot huvudet. Det är också vanligt att det förekommer en avdomnad eller stickande känsla som i skallen. Detta är spänningshuvudvärk som kommer av en sammandragning av hårbotten och nackmusklerna.
  • Magont. Upphetsad andning kan ge gaser och nervösa problem kan också förändra matsmältningen. Det är vanligt att många människor med ångest upplever magsmärta.
  • Bröstsmärtor. Många upplever också bröstsmärtor. Detta orsakar ofta stor osäkerhet och kan öka ångesten även om det bara är ett muskulärt, icke hjärtrelaterat problem.

Du kanske även vill läsa: Livsmedel för personer med ångest

Vad bör man göra?

Det viktigaste är att erkänna att vi alla till viss del utsätts för ångest. Av den anledningen bör vi anta livsstilar som gör att vi kan hitta platser för avkoppling och rekreation. Detta är än viktigare om vi upplever fysisk smärta och ångest.

Fysisk träning är ett av de mest effektiva sätten att återställa balansen mellan våra känslor. En liten träningsrutin, 15 minuter om dagen, räcker vanligtvis för att vi ska må bättre. Ännu bättre blir det om vi kombinerar det med vissa avkopplingsmetoder.

I de fall där ångesten är överdriven bör du rådfråga psykiatrisk vårdpersonal. Det finns många terapier och tekniker som kan hjälpa dig att hantera känslor på ett lämpligt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Queraltó, J. M. (2005). Análisis de los factores psicológicos moduladores del dolor crónico benigno. Anuario de psicología/The UB Journal of psychology, 36(1), 37-60.
  • Lumley MA, Cohen JL, Borszcz GS, et al. Pain and emotion: a biopsychosocial review of recent research. J Clin Psychol. 2011;67(9):942–968. doi:10.1002/jclp.20816
  • Anderson E, Shivakumar G. Effects of exercise and physical activity on anxiety. Front Psychiatry. 2013;4:27. Published 2013 Apr 23. doi:10.3389/fpsyt.2013.00027
  • Sheng J, Liu S, Wang Y, Cui R, Zhang X. The Link between Depression and Chronic Pain: Neural Mechanisms in the Brain. Neural Plast. 2017;2017:9724371. doi:10.1155/2017/9724371
  • de Heer EW, Gerrits MM, Beekman AT, et al. The association of depression and anxiety with pain: a study from NESDA [published correction appears in PLoS One. 2014;9(12):e115077]. PLoS One. 2014;9(10):e106907. Published 2014 Oct 15. doi:10.1371/journal.pone.0106907
  • Woo AK. Depression and Anxiety in Pain. Rev Pain. 2010;4(1):8–12. doi:10.1177/204946371000400103
  • Psicólogos, C. (2008). DOLOR FÍSICO ASOCIADO A TRASTORNOS COMO LA ANSIEDAD Y LA DEPRESIÓN – INFRADIAGNÓSTICO E INFRATRATAMIENTO EN ATENCIÓN PRIMARIA. Retrieved 9 August 2020, from http://www.infocop.es/view_article.asp?id=1897

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.