Hur du förbättrar huden under klimakteriet

Hur du förbättrar huden under klimakteriet

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Under klimakteriet tvingas kvinnor inte bara handskas med interna utan även externa förändringar. Huden är ett av de områden som kan lida mest, och som vidare försvagas av vädret och klimatet. Vi kommer här berätta hur du återfuktar och förbättrar huden under klimakteriet.

Vad händer med huden under klimakteriet?

Äldre kvinna på fält

Kvinnans hud är faktiskt 25% tunnare än mannens.

Med tiden åldras den och de grundläggande funktionerna ändras, som regleringen av kroppstemperaturen, skyddet från bakterier och hur kroppen lagrar vatten och näringsämnen.

Även om det beror på din genetik och allmänna livsstil kommer du generellt från 50 och framåt se de första tecknen på hudens åldrande:

  • Torrhet
  • Slapp hud
  • Hård textur
  • Rynkor

Du kommer även märka pigmentförändringar och vaskulära problem.

  • Huden blir torrare, vilket minskar förmågan att reparera vävnader och läka sår.
  • Eftersom huden även innehåller mindre kollagen blir den mindre elastisk.
  • När kroppen producerar mindre östrogen minskar mängden celler som är ansvariga för att bibehålla hudens ton och det kan leda till uppkomsten av märken.
  • Huden på händerna och fötterna blir dessutom tjockare och det kan uppstå sprickor.

Vanor som förbättrar huden under klimakteriet

Förändringar på hormonnivå kan regleras med medicinsk behandling. Det finns dock vissa vanor man kan modifiera eller förbättra om man vill få friskare hy.

Skydda dig från solen

UV-strålningar kan vara skadliga i alla åldrar, men under klimakteriet blir det svårare för huden att hantera dem. Du borde alltid använda en bra solkräm, speciellt mitt på dagen och under sommaren.

Det rekommenderas även att man får 15 minuter solljus under dagen för att man ska kunna syntetisera vitamin D. Det förbättrar benhälsan genom absorption av exempelvis kalcium.

Håll dig hydrerad

Kvinna med vattenflaska

Det är viktigt att du dricker två liter vatten per dag så att du kan återfukta dig från insidan.

Om du inte tycker om det eller om det blir tråkigt att dricka vatten kan du byta ut det mot naturliga juicer, fruktsmoothies och örtteer. Kaffe, läsk och alkohol gäller inte eftersom de har motsatt effekt.

Det är också en bra idé att använda speciellt fuktgivande krämer för ansikte och kropp. Det finns mängder av kommersiella produkter för kvinnor i klimakteriet. Applicera dem morgon och kväll.

Tvätta ansiktet

Att ha bra hudhygien är viktigt för att se yngre och friskare ut.

Tvätta ansiktet med en naturlig tvål som bibehåller pH-värdet och inte påverkar hydrolipidbarriären.

När du är klar applicerar du en kräm för att skydda din hud.

Var alltid försiktig när du torkar för att undvika irritation.

Få i dig näring

Utöver att använda hälsosamma krämer för huden rekommenderar vi även en balanserad kost med vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Frukter och grönsaker är bra eftersom de inte bara är naturliga utan även fulla av vatten och näringsämnen.

Lägg fett, mjöl och socker åt sidan. Säg nej till bearbetad mat eller snabbmat. Välj istället hemgjorda, hälsosamma ingredienser för att ge din kropp allt den behöver för att skydda sig från fria radikaler som kan skada huden.

Exfoliera huden

Kvinna exfolierar huden

Det rekommenderas att man utför en djup exfoliering en gång per vecka för att ta bort orenheter och stimulera cellernas förnyelse.

Du kan använda hemgjorda masker med socker och honung för att sakta ner tidens tand på huden i nacken och ansiktet.

Träna

För att förbättra huden under klimakteriet är fysisk aktivitet väldigt viktigt. Det rensar bort gifter genom dina porer och förbättrar hudens elasticitet.

Du kan även motverka osteoporos, förbättra din hjärthälsa, minska stress och få mer vitalitet.

Det är därför viktigt att man får någon form av träning, även om övningarna är lågintensiva. Om du vanligtvis inte tränar mycket kan du börja med lite yoga, pilates eller simning.

Sluta med ohälsosamma vanor

Vi pratar förstås om rökning, stress och alkohol. Alla dessa kan påverka din hälsa och hud.

Rökning bjuder exempelvis inte bara in skadliga gifter i kroppen utan motverkar även att huden regenererar och håller sig återfuktad.

Stress går hand i hand med andra problem som insomnia, som leder till mörkar ringar under ögonen och hudfläckar.

Alkohol kan ha samma dåliga konsekvenser som rökning eftersom du får in gifter i kroppen som är svåra att bli av med.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.