9 tips för att avgifta och förbereda kroppen för sommaren

Visste du att stretching kan hjälpa dig att snabba upp reningsprocessen? När man stretchar kommer blodet snabbare till kroppens alla hörn och det blir enklare att rensa ut gifter.
9 tips för att avgifta och förbereda kroppen för sommaren

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Våren är den där sköna tiden på året när dagarna blir längre och för med sig behagligare temperaturer… och det är då man speciellt längtar efter sommaren och semestern. Även om man egentligen ska ta hand om sig själv hela året, äter man ofta mer och motionerar mindre när det är kallare. I den här artikel tar vi därför upp hur du kan avgifta och förbereda kroppen för sommaren.

Rena kroppen för sommaren

Alla drar vi fördel av vårens ankomst för att städa våra hem och öppna våra fönster, men vad händer med våra kroppar? Under vintermånaderna har du samlat på dig mycket gifter och föroreningar genom huden, luften du andas, maten du äter, dåliga vanor och brist på motion, mm.

Det är dags att bli av med det som inte bidrar med något till din kropp: den extra vikten och de gifter som har ackumulerats under de kalla månaderna. Du behöver inte dö av hunger eller bara dricka citronvatten för att uppnå det.

Fin figur inför sommaren

Även om du inte tycker om att göra något “hälsosamt” finns det vanor du kan börja med för att avgifta kroppen och förbereda dig för sommaren. Har du provat baddräkten på senare tid? Vill du kunna använda kläderna från förra sommaren? Känner du dig trött? Då är det dags att du avgiftar din kropp!

Hur man rensar ut gifter som har ackumulerats under vintern

Under de närmaste veckorna bör du i så fall testa åtminstone två av följande tips:

Ät inte gluten eller bearbetade livsmedel

Skippa brödet

Bearbetade livsmedel har berövats näringsämnen och artificiella ämnen har istället lagts till. De flesta av dessa “livsmedel” innehåller smakämnen, konserveringsmedel, förtjockningsmedel och en massa andra dåliga saker.

Gluten får dessutom din metabolism att arbeta långsammare och gör att gifter ansamlas i kroppen. Om du slutar med det i åtminstone en veckas tid kommer du att må bättre.

Ät gröna druvor varje dag

Druvor har många avgiftande egenskaper. Därför är det en god idé att äta dem under våren för att rensa ut de gifter som har samlats i dina organ under vintern. Druvor är även rika på fibrer, vilket gör dem bra för att motverka förstoppning.

Utöver att äta druvor bör du även dricka mycket vatten för att hjälpa till med avgiftningsprocessen.

Drick grönt te varje dag

Teet kan vara varmt eller kallt, hur du än vill. Du kan även göra avkok på örter för att avgifta din kropp bättre, som till exempel med maskros. Du kan vidare använda gurkmeja, som används inom många indiska rätter.

Undvik raffinerat socker

Precis som med mjöl är vitt socker dåligt för hälsan av flera anledningar. Först och främst eftersom raffineringsprocessen har tagit bort alla näringsämnen. Men det är inte allt. Socker är väldigt svårt att smälta och påverkar ditt blodsocker. Det är svårt att sluta med vanan att äta socker, men försök att hålla dig borta från raffinerat socker och artificiella sötningsmedel.

Vad finns det då för alternativ? Du kan exempelvis använda dig av stevia eller honung.

Sked med socker

Övningar som yoga och tai chi är bra att göra under våren, speciellt om du inte gillar sport.

Andas djupt

Det är inte alltid vi förstår att det är bra för att avgifta kroppen, så de flesta av oss glömmer att andas djupt.

Ta några djupa andetag på morgonen, mellan 8 och 10 gånger med slutna ögon. Det är en uppfriskande och renande upplevelse, inte bara för kroppen utan även för sinnet och känslorna.

Andningsövningar

Se till att gå på toaletten

Om du inte rensar ut gifter och avfall från kroppen kommer dina ansträngningar att vara helt förgäves. I själva verket kan du göra mer skada än nytta. Gör dig av med avföring varje dag. Om du tycker att det är svårt kan du använda växtbaserade kosttillskott som grekisk yoghurt och mycket frukt. Och glöm inte att dricka mycket vatten!

Vatten med citron, peppar och vinäger

Genom att dricka ett stort glas vatten med citronsaft, en halv tesked äppelcidervinäger och en nypa cayennepeppar innan frukost får du mer energi och ökar din ämnesomsättning samt rensar ut gifter från dina vitala organ. Drick det en gång i veckan på tom mage.

Svettas

Jogga tills svetten rinner

Huden är det största och viktigaste organet när det gäller att ta bort gifter. Att basta är ett bra sätt att rensa ut gifter från kroppen, och du kan även kombinera det med daglig motion. Du bör även dricka mycket så att du inte blir uttorkad och trött!

Hoppas du gillade dessa tips för att förbereda kroppen inför sommaren.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.