Fem positiva vanor när man har psoriasis

För att leva med psoriasis är det viktigt att veta vad som utlöser den såväl som vilka vanor man kan anamma för att lindra symptomen. Idag ska vi berätta vad du kan göra för att optimera behandlingen av detta hudtillstånd.
Fem positiva vanor när man har psoriasis

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att följa vissa specifika vanor om man har psoriasis är bra för att minska risken för att den sprids till andra delar av kroppen. Man behöver dock inte oroa sig för att smitta andra, eftersom det är omöjligt.

Så hur kan man förebygga irriterande och obehagliga utbrott av psoriasis? Läs vidare för att lära dig.

Denna hudsjukdom är en väldigt vanlig autoimmun sjukdom vars exakta orsaker inte är kända.

Psoriasis involverar överdriven produktion och ansamling av hudceller. Detta ger upphov till röda, torra, tjocka och fjällande fläckar på vissa delar av kroppen, som armbågar, knän, skalp och till och med ögonen.

Symptomen på psoriasis kan vara lindriga eller allvarliga beroende på typen och hur man behandlar det. Därför är det viktigt att du lär dig vad som utlöser utbrott och hur du kan förbättra din livsstil.

Utbrott av psoriasis: hur inträffar de?

Klåda och rodnad

I dess vanligaste form visar sig psoriasis som tjocka, rödaktiga fläckar av hud som orsakar klåda och obehag.

Psoriasis visar sig på olika sätt för varje person. Allt beror på typen av psoriasis och den drabbade personens immunförsvar.

Plackpsoriasis är den vanligaste typen och dyker upp som tjocka, glänsande hudfläckar som vanligtvis kommer med torrhet, rodnad, klåda och ibland smärta.

Enligt National Psoriasis Foundation kan lindriga fall visa sig som fläckar som täcker upp till 3% av kroppen. I kontrast kan de allvarligaste fallen drabba upp till 10% av huden.

Även om de exakta orsakerna är okända så finns det två nyckelfaktorer i de flesta fallen: genetik och immunförsvaret.

Det finns även vissa miljömässiga och livsstilsmässiga komponenter som kan påverka uppkomsten eller förvärra utbrotten.

Även om vissa är svåra att undvika så kan andra lindras för att minska risken för komplikationer.

De vanligaste är:

  • Infektioner i alla delar av kroppen
  • Tobakskonsumtion
  • Skär- eller brännskador
  • Konstant exponering för stressiga situationer
  • Torr luft, antingen på grund av vädret eller för att man är i ett utrymme med konstgjord värme
  • Stort alkoholintag
  • Konsumtion av vissa läkemedel (såsom litium eller läkemedel mot högt blodtryck)
  • Brist på vitamin D
  • Övervikt eller fetma

Goda vanor när man har psoriasis

Av uppenbara anledningar ligger det i ditt intresse att ha goda vanor om du lider av psoriasis, framförallt så att tillståndet inte sprids till andra kroppsdelar.

En bättre livsstil kommer låta dig minska risken för utbrott och därmed komplettera den medicinska behandlingen.

1. Anamma en hälsosam kost

Ät en fullvärdig kost

Mat spelar en viktig roll i kontrollen av psoriasis.

Att bibehålla en hälsosam kost är en av de många viktiga vanor du bör anamma om du har psoriasis, för att på så sätt minska risken för utbrott.

Det är viktigt att personer som lider av denna sjukdom korrigerar sina matvanor i enlighet med vad som förvärrar tillståndet.

Alkohol är t.ex. en stor utlösare, så du bör antingen undvika den helt eller minimera konsumtionen. Minska även på gluten och andra livsmedel som kan orsaka irritation.

Öka istället konsumtionen av livsmedel som är rika i omega-3, vitamin D och antioxidanter. Grönsaker, frukt och fiskleverolja är bra alternativ.

Det är bäst att du sätter dig med din läkare för att ta fram en plan tillsammans, eftersom näringskraven skiljer sig från person till person.

2. Rökning är en av de vanor du måste sluta med om du har psoriasis

Tobak är lika skadligt som alkohol när det kommer till denna sjukdom. Dess konsumtion klassificeras faktiskt som en av de huvudsakliga orsakerna till utbrott.

Om du röker och vill börja må bättre så är det därför dags att sluta, eller åtminstone att dra ned rökningen till ett minimum. Det finns många strategier som kan hjälpa dig att sluta röka.

3. Skydda huden

Skydda huden: vanor för psoriasis

Hudvård spelar en viktig roll för att förebygga utbrott av psoriasis. Eftersom sjukdomen direkt påverkar din hälsa måste du använda vanor som kan motverka psoriasis och skydda kroppen mot miljömässiga faktorer.

Solbränna, föroreningar och skärsår kan förvärra dina symptom. Av denna anledning måste du komma ihåg:

  • Applicera solkräm varje dag. Använd varsamma varianter som inte orsakar allergier.
  • Håll huden väl återfuktad med en kräm för känslig hud. Vidare ska du bibehålla vätskebalansen genom att dricka gott om vätskor under dagen.
  • Var även medveten om skärsår och rivsår, och ge dem korrekt behandling. För detta syfte är 100% ren honung ett bra alternativ.
  • Om möjligt ska du installera en luftfuktare i ditt hem eller på ditt kontor. Det kommer minimera torrhet.
  • Undvik att använda parfymer eller starka kemikalier.
  • Avslutningsvis ska du inte ta väldigt varma duschar.

4. Goda vanor vid psoriasis: hantera din stress

Det är väldigt vanligt att psoriasis blir värre när man känner sig stressad. Det är även normalt att känna sig stressad när symptomen på psoriasis blir värre eller inte verkar bli bättre.

Men det är viktigt att du håller stressen under kontroll eftersom den kommer påverka tillståndet negativt.

Prova med följande för att minska din stress:

  • Ha ett flexibelt schema på jobbet.
  • Hänge tid åt njutbara aktiviteter.
  • Spendera tid med familj och vänner.
  • Håll kroppen frisk med kost och träning.
  • Avslutningsvis ska du anamma en avslappningsrutin som inkluderar andningsövningarYoga och meditation är bra för detta, men det finns många andra där ute.

5. Sov bra

Sov bra för immunförsvarets skull

Du bör sova minst 7-8 timmar om dygnet utan störningar. Detta kommer göra underverk för utbrott av psoriasis.

Att följa ett bra sömnschema kommer stärka immunförsvaret, lindra stress och hjälpa dig att bibehålla en optimal vikt. Allt detta kommer vara mycket positivt för att motverka psoriasis.

Vi kan dock inte ignorera att symptomen på psoriasis faktiskt kan leda till sömnstörningar. Anamma enkla strategier, som att bära rätt kläder på natten och att skapa en bekväm miljö i ditt sovrum.

Undvik distraktioner som mobiltelefoner och datorer när du är i sängen.

Att använda sig av goda vanor mot psoriasis är starkt rekommenderat för att komplettera regelbundna läkarundersökningar som utvärderar ditt tillstånd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Afifi, L., Danesh, M. J., Lee, K. M., Beroukhim, K., Farahnik, B., Ahn, R. S., … Liao, W. (2017). Dietary Behaviors in Psoriasis: Patient-Reported Outcomes from a U.S. National Survey. Dermatology and Therapy. https://doi.org/10.1007/s13555-017-0183-4
  • Armstrong, A. W., Harskamp, C. T., Dhillon, J. S., & Armstrong, E. J. (2014). Psoriasis and smoking: A systematic review and meta-analysis. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.12670
  • Chapman, A., & El Miedany, Y. (2017). Psoriasis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_4
  • Menter, A., Gottlieb, A., Feldman, S. R., Van Voorhees, A. S., Leonardi, C. L., Gordon, K. B., … Bhushan, R. (2008). Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Section 1. Overview of psoriasis and guidelines of care for the treatment of psoriasis with biologics. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.02.039
  • Basavaraj, K. H., Navya, M. A., & Rashmi, R. (2011). Stress and quality of life in psoriasis: An update. International Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-4632.2010.04844.x
  • Gupta, M. A., Simpson, F. C., & Gupta, A. K. (2016). Psoriasis and sleep disorders: A systematic review. Sleep Medicine Reviews. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2015.09.003

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.