Fem tips för att rengöra huden ordentligt

För att rengöra huden ordentligt måste du göra mer än att bara ta bort rester med tvål och vatten. Även om många förbiser det så är det även viktigt att exfoliera, använda toners samt ägna sig åt annan grundläggande skötsel.
Fem tips för att rengöra huden ordentligt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du måste inte köpa de dyraste produkterna på marknaden för att rengöra huden ordentligt. Vi kan inte förneka att de kan vara användbara, men det finns grundläggande vård som inte kostar skjortan.

Huden samlar på sig rester som inte alltid är märkbara med blotta ögat. Svett, exponering för kontaminerade miljöer, damm och många andra faktorer kan leda till imperfektioner. Som tur är finns det prisvärda metoder som du kan använda för att rengöra huden utan att behöva gå till span eller skönhetscenter. I denna artikel vill vi dela med oss av fem tips som du bör inkludera i din skönhetsrutin.

Varför är det så viktigt att rengöra huden?

Utöver den estetiska aspekten så är ordentlig rengöring av huden viktigt för din hälsa. Även om det inte alltid märks på en gång så samlas rester på hudytan. Fett- och smuts kan faktiskt leda till problem som akne.

Å andra sidan skapar dessa rester en välkomnande miljö för bakterier, vilket kan leda till infektioner. Utöver detta kommer här ytterligare några fördelar med att rengöra huden ordentligt:

  • Förebygger att huden åldras i förtid.
  • Mindre oljeproduktion.
  • Tar bort döda hudceller och orenheter.
  • Vävnadsregenerering och ökad syresättning.
  • Ökad återfuktning och fräschhet.
  • Lenare hud som ser yngre ut.

Fem tips för att hjälpa dig rengöra huden ordentligt

Det är väldigt viktigt att notera att du inte behöver speciella tvålar eller specifika produkter för att rengöra huden. Dessa alternativ må i vissa fall vara mer effektiva på att ta bort rester och orenheter, men de är inte alltid helt bra för din hud.

Detta eftersom många av dem innehåller kemikalier som ändrar hudens pH och tar bort naturliga oljor som håller vävnaderna återfuktade och elastiska. Att använda sig av grundläggande vård med naturliga produkter räcker gott och väl.

1. Använd en mild tvål

Milda tvålar för ansiktet

Tvålen du använder bör vara i linje med din hudtyp. Under många år har studier visat att användning av konventionella tvålar kan påverka hudhälsan. På grund av deras beståndsdelar kan de ändra hudens pH-värde och ta bort naturliga oljor såväl som hälsosamma bakterier.

Därför är det bäst att använda milda tvålar, helst sådana som är gjorda av naturliga ingredienser. Deras sammansättning är mycket skonsammare än parfymerade tvålar, och de ändrar inte hudens något sura pH-värde.

Glöm inte att skölja med kallt vatten.

2. Applicera en exfoliant

Exfolianter har blivit väldigt populära på senare år. De har faktiskt blivit till en oersättlig del av många personers skönhetsrutin, eftersom de lämnar huden fri från orenheter.

Tack vare deras gryniga konsistens kan de hjälpa till att bli av med jobbiga rester som vanliga tvålar inte klarar av att ta bort. De har även en sammandragande effekt, vilket innebär att de kommer minimera mängden talg. Därför är de perfekta för att motverka akne och pormaskar.

Men tänk om man inte har någon exfoliant hemma? Då kan du tillreda en med naturliga ingredienser:

  • Kombinera en grynig ingrediens, som socker eller kaffesump, med en återfuktande ingrediens, som kokosolja eller honung.
  • När du fått en tjock smet så applicerar du den på huden med varsamma cirkelrörelser, och lämnar den sedan att verka i 3-5 minuter.
  • Skölj därefter med kallt vatten.

3. Använd oljebaserade rengöringsprodukter

Olja som sminkborttagare

Oljebaserade rengöringsprodukter är perfekta för att rengöra huden och ta bort smink. Dessa produkter kommer med många fördelar för detta ändamål, och tack vare deras sammansättning kan de ta bort rester och döda hudceller som ansamlats på huden. De ändrar dessutom inte hudens naturliga oljebarriärer eller pH-nivåer.

Kommersiella sminkborttagare tenderar faktiskt att innehålla oljor eftersom de hjälper till att ta bort sminkpartiklar som fastnat i områden som ögon, kinder och ögonfransar.

Men vilka är då de bästa naturliga oljorna?

Om du föredrar att använda naturliga oljor för att rengöra huden, kan du välja oliv-, sötmandel- eller kokosolja. Du kan även prova på olja från druvkärnor, avokado eller argan.

4. Använd micellärt vatten för att rengöra huden

Micellärt vatten är en produkt som tagits fram för alla hudtyper. Den har blivit väldigt populär på senare år, eftersom den innehåller molekyler som kan dra till sig rester och oljor, vilket främjar deras borttagning.

Det mest intressanta med den är att den kan vara ett alternativ till vanliga toners. Regelbunden användning hjälper till att stänga porerna och tona vävnader. Något annat bra är att den är fri från alkohol, paraben och andra substanser som kan ändra huden.

5. Applicera ansiktsmasker regelbundet

En mask per vecka

Till skillnad från den dagliga rengöringen bör du applicera masker en gång i veckan.

Att applicera masker är ytterligare ett utmärkt sätt att rengöra huden ordentligt. Vare sig du använder kommersiella eller naturliga varianter, kan du använda dem för att bli av med smuts och talg som blockerar porerna. Något annat som är bra med dem är att de återfuktar vävnader och hjälper till att korrigera imperfektioner.

Slutsats

Du kan rengöra huden ordentligt med väldigt vanliga produkter. Det viktigaste är att du gör det på regelbunden basis för att motverka talk, smink och smuts, som annars kan ansamlas på hudens yta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.