Fyra tips för att få din hud ren och len

Exfoliering, tvättning, toning och återfuktning av huden... Dessa rutiner är enkla att göra och kommer få din hud att bli ren och len.
Fyra tips för att få din hud ren och len

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att hålla huden ren och len kräver inte stora uppoffringar, men det kräver ihärdighet. Om du till exempel vet att man borde ta bort sminket innan man lägger sig varje kväll så är det lönlöst att bara göra det två eller tre gånger per vecka.

För att försäkra dig om att få ren och len hud måste du vårda den varje dag utan undantag. Många människor är för lata för att följa en hudvårdsrutin för att hålla huden i gott skick. Men detta skadar huden, och det är värt mödan att få in några hudvårdsrutiner.

I denna artikel ska vi ta en titt på några tips som hjälper dig att hålla dig till din hudvårdsrutin.

Fyra tips för att få ren och len hud

1. Exfoliera huden

Exfoliera bort orenheterna

Exfoliering är det första steget mot ren och len hud.

Du kanske tvättar ditt ansikte med en bra produkt men har inte exfoliering i rutinen – kanske för att du inte är van vid det eller för att du inte funnit den produkt som passar dina behov bäst. Man bör dock exfoliera minst varannan vecka eftersom man då blir av med döda hudceller och får ren och len hud.

Du behöver inte köpa en specifik produkt för att få en bra exfoliering för huden. Här är tre alternativ:

  • Exfolierande rengöringsämnen: Dessa kan du hitta i en välsorterad matbutik. De renar och exfolierar huden med små korn. Det finns exfolierande rengöringsämnen för varje hudtyp.
  • Hemmagjort exfolierande medel: Man kan laga eget exfolierande medel hemma med naturliga ingredienser såsom socker och honung.
  • Rengöringsborste för ansiktet: Dessa borstar rengör ansiktet och exfolierar samtidigt. Med borsten behöver du inte köpa någon särskild produkt, utan din egna ansiktsrengöring räcker.

2. Glöm inte att tvätta ansiktet

Vi rekommenderar att du tvättar ansiktet minst en gång per dag om du inte hinner eller orkar göra det både på morgonen och på kvällen. Använd en mjuk produkt, såsom rengöringsgel eller ansiktstvål. Du kan också använda micellärt vatten om du har känslig hy.

Du borde aldrig gå och lägga dig utan att rengöra ansiktet! Det är väldigt viktigt, speciellt om du har haft solkräm på huden, rört ansiktet mycket eller använt smink.

Detta kommer att ge dig ren och len hud.

3. Använd ansiktsvatten för att få ren och len hud

Kvinna med ren och len hud

Ansiktsvatten förbättrar hudens lyster. Trots att du kan tycka att användning av ansiktsvatten inte är viktigt är sanningen faktiskt motsatsen. Ansiktsvatten piggar upp huden på ansiktet och förbereder det för följande behandling.

Dessutom har ansiktsvatten den effekten att den stänger porerna vilket hindrar dem från att fyllas med smuts. Därför förebygger användning av ansiktsvatten utveckling av pormaskar.

Du kan använda ansiktsvatten som man kan köpa i butiken eller göra din egen.

4. Lägg alltid fuktgivande medel på huden

Att återfukta huden är väsentligt oberoende vilken hudtyp du har. Fuktgivande krämer ger lyster och strålande hud.

Du kan använda följande produkter för att återfukta huden:

  • Ansiktsoljor: Vissa människor applicerar ansiktsolja på huden innan sin återfuktning. Dessa oljor har ofta specifika syften (minska utveckling av fläckar, ta bort rynkor, få huden att se skinande ut etc.) och de gör inte huden oljig.
  • Fuktgivande krämer: håller huden återfuktad. Om du har oljig hud ska du aldrig använda en kräm som är menad för torr hud för att då kommer ditt ansikte att se smutsigt och oljigt ut.
  • Solkräm: Använd helst alltid solkräm, oberoende vilken tid på året det är. Det finns många bra solkrämer för ansiktet på marknaden som inte gör ansiktet oljigt.

Följer du redan dessa fyra huvudsakliga tips för ansiktsvård? Vilken av dem är svårast för dig?

Vi uppmuntrar dig till att hålla igång denna rutin i minst 20 dagar. På detta sätt kommer du att förankra hudvårdsrutinen i din vardag och njuta av underbart ren och len hud.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.