Exfolierande hudvård för din hudtyp

Vår hudtyp bestämmer vilken typ av exfolierande hudvårdsprodukt vi borde använda. Vi bör även hålla oss borta från produkter med en massa kemikalier och istället välja naturliga alternativ.
Exfolierande hudvård för din hudtyp
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Att tillämpa den exfolierande hudvård som är bäst för din hudtyp och att använda den korrekt kan hjälpa din hy en hel del. Det är en enkel vana som förbättrar regenereringen av huden, och lämnar efter sig hy som är fast och strålande, medan det även får bort orenheter med mera.

I denna artikel kommer du få reda på vilken typ av exfolierande hudvård du ska använda för din hudtyp. Vidare visar vi hur du själv kan göra den hemma med naturliga ingredienser.

Exempel på bra exfolierande hudvård

Vi måste differentiera mellan två typer av exfolierande produkter:

 • Gommage: Dessa exfolierande medel karaktäriseras av deras granulerade textur som gynnar eliminering av döda celler då de masseras in i huden.
  • Man kan använda dem som de är eller blanda dem med andra mer krämiga ingredienser, som till exempel aloe vera-gel eller vegetabiliska oljor.
 • Kemiska: Kemiska exfolierande medel fungerar genom syror. I denna kategori finner vi de lenaste och mest naturliga produkterna som ofta är gjorda av frukt- eller grönsaksenzymer.
  • För att använda det applicerar man medlet på hyn, låter det torka och sköljer av med vatten.

Båda typerna är effektiva och erbjuder olika alternativ för olika hudtyper.

Vi rekommenderar att man undviker användning av onaturliga kemiska exfolierande medel som kan köpas i butiken.

Detta eftersom dessa produkter på sikt kan vara farliga för huden. De kan dessutom vara dåliga för miljön eftersom många av dem inte bryts ned.

Exfolierande hudvård som passar just din hudtyp

Här nedan kommer du upptäcka vilken typ av exfolierande hudvård som är bra för din hy. Man kan exfoliera varje vecka eller varannan vecka om hyn är torr och känslig.

Torr hy

Torr hud

Torr hy kräver djup återfuktning varje dag, på morgonen och kvällen, för att undvika att bli alltför torr och få tidiga rynkor. Det är oftast väldigt vacker hy men man måste ta hand om den för att den inte ska bli skadad.

Det är väldigt viktigt att välja rätt typ av exfolierande hudvårdsmedel om man har torr hudtyp eftersom många exfolierande medel får denna typ av hy att torka ut ännu mer.

Vi rekommenderar användning av ett enzymbaserat medel som inte är för aggressivt, till exempel ananas.

 • Man kan använda en skiva ananas eller inre delen av skalet då man har skalat ananasen.
 • Det kan hända att du känner en lite kittlande känsla om du har några sår eller öppna porer i huden.

Fet hy

För dem som har fet och oljig hy är det gynnsamt att använda exfolierande medel en gång i veckan, även om du direkt märker en förbättring efter en gång. Det kommer att få din hud att bli mjuk och du kommer att slippa onödigt glansig hy.

 • Det bästa exfolierande medlet för att eliminera fett från hyn är havssalt. När det kommer till hudvård rekommenderar vi att man använder finkornigt havssalt.
 • Salt rengör huden på djupet medan det även tillför mineralämnen och spårämnen.

Blandad hy

Blandad hudtyp

Blandad hy karaktäriseras av att det finns områden som är torra och områden som är feta. Denna hudtyp kräver ett neutralt exfolierande medel som hjälper dig att balansera talgen i huden utan att torka ut den.

 • Den bästa produkten för detta är socker. Man kan använda finkornigt rent sockerrörssocker, och om man vill kan man blanda det med några droppar jungfrukokosolja.

Känslig hy

Känslig hy är det samma som torr hy. Man behöver ett noga utvalt medel för att exfoliera huden och det bör inte användas alltför ofta för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

 • I detta fall föreslår vi ett alternativ till ett enzymbaserat medel; tomat. Tack vare dess otroliga egenskaper är tomat sensitiv och bra för huden.
 • Dessutom kan tomat hjälpa när man har bränt sig i solen.

Mogen hy

Exfolierande hudvård för mogen hy

Mogen hy kan ofta lida av uppkomsten av rynkor och mörka fläckar. Dessa kan bekämpas med exfolierande hudvård som gynnar regenereringen av de yttre lagren av hud.

Med det kan man få fastare, jämnare och mer lysande hy.

 • För att exfoliera mogen hy rekommenderar vi att mosa druvkärnor som är rika på resveratrolen av de kraftfullaste antioxidanterna som existerar.
 • Man kan till och med låta kärnorna vara kvar på huden i några minuter så att de får verka som en föryngrande exfolierande mask.

Hy med akne

Hy med akne kräver ett exfolierande medel som kan hjälpa huden att alkalisera sitt pH och bekämpa infektioner. Lösningen kan finnas i bikarbonat.

 • Man kan tillsätta några droppar eterisk teträdolja för att höja effekten och öka fördelarna.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.