7 utmärkta skäl att äta druvkärnor regelbundet

Eftersom det är rikt på antioxidanter kan vindruvskärnextrakt hjälpa till att stoppa skador på celler och förebygga utvecklingen av bröst-, hud- och prostatacancer.
7 utmärkta skäl att äta druvkärnor regelbundet

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många som regelbundet äter vindruvor gör misstaget att kasta ut de sina druvkärnor, men idag vet vi att det är ett stort misstag att gå miste om frönas stora mängder näringsämnen.

Många företag i kosmetika- och läkemedelsindustrin använder dessa små frön för att producera naturliga behandlingar för olika sjukdomar. Men det är också klokt att äta dem i deras råa form, för trots den bittra smaken kan de ge din kropp viktiga fördelar.

För dig som fortfarande spottar ut denna viktiga del av dina druvor vill vi i dagens artikel dela 7 anledningar till varför du ska börja äta druvkärnor redan idag.

1. Druvkärnor är rika på antioxidanter

Druvkärnor är rika på föreningar som är kända som fenoler, proantocyanidiner och alfatokoferol, vars antioxidativa effekt kan skydda kroppen från skador orsakade av fria radikaler. De innehåller även en betydande mängd C-vitamin och betakaroten, som är kända för att motverka många av de miljöfaktorer som direkt kan påverka din hälsa.

2. De bidrar till att rena blodet

Blodkroppar

Tack vare frönas näringsämnen och antioxidantinnehåll kan de också rengöra blodet genom att ta bort restprodukter från läkemedel och andra skadliga element som ansamlas i blodet. Därför är de en lämplig lösning för de som är i riskzonen för hjärtsjukdom, då de bland annat stimulerar god cirkulation och förebygger blodproppar.

3. De förebygger cancer

Tack vare det höga antioxidantinnehållet är det ingen överraskning att dessa frön rekommenderas för att bekämpa bröst-, hud- och prostatacancer. Deras effekt mot fria radikaler bidrar till att stoppa cellskador som ökar risken för att utveckla dessa sjukdomar.

4. De minskar effekterna av tobaksbruk

Rökande skelett

Både rökare och passiva rökare drar nytta av näringsämnena i druvkärnor för att bekämpa de skadliga effekterna från inandning av giftiga föreningar. Tack vare kärnornas förmåga att rena blodet elimineras en stor del av det skadliga avfallet och det bidrar till att skydda kroppen.

5. De är antibakteriella och antiinflammatoriska

De antibakteriella egenskaperna kan hämma mikrobiell tillväxt och förhindra och behandla olika typer av infektioner.

De har också antiinflammatoriska effekter som kan bidra till att minska svårighetsgraden av sjukdomar och tillstånd som:

6. De förebygger för tidigt åldrande

Öga och rynkor

En av de viktigaste fördelarna med druvkärnor kommer från deras innehåll av OPC-antioxidanter, som hämmar aktiviteten hos maligna celler. Det förebygger för tidigt åldrande av huden, organ, vävnader och celler. Så när du äter druvkärnor regelbundet håller du kroppen ung, samt undviker rynkor och för tidigt åldrande av huden.

7. De skyddar lungorna

De antibakteriella och antihistaminverkande effekterna av druvkärnor bekämpar allergier samt stärker och skyddar dina lungor för att förebygga infektion och andra sjukdomar som kan försämra deras funktion. Eftersom de också stärker immunförsvaret minskas risken att få influensa, förkylningar och andra tillstånd som är förknippade med andningsorganen.

Hur ska du äta druvkärnor?

Druvkärnor

Du kan äta druvkärnor tillsammans med resten av druvan om du så vill. Men det finns också vindruvskärnextrakt eller kapslar i hälsokostbutiker. Dessa är avsedda att regelbundet ingå i din kost. Det högsta rekommenderade intaget är 300 mg per dag, så du kan äta i stort sett hur många druvor du vill utan att oroa dig.

Några bra sätt att införliva druvkärnor i din kost är att bereda:

  • Smoothies
  • Soppor
  • Cocktails
  • Desserter

Prova dem! Smaken kanske inte är den bästa, men den är inte outhärdlig heller. Nu när du är medveten om alla fördelar med druvkärnor för din kropp, varför inte börja dra nytta av dem redan idag?

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.