Förebygga rynkor och fina linjer i ansiktet

Hur kan du förebygga rynkor och fina linjer som uppstår i ansiktet? Läs vidare för fem recept på föryngrande ansiktsmasker.
Förebygga rynkor och fina linjer i ansiktet

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Läpparna omges av ett känsligt lager hud (liknande området runt ögonen). Av denna anledning dyker rynkor och fina linjer oftare upp i detta område än någon annanstans i ansiktet. Fortsätt läsa för att lära dig hur du kan förebygga fina linjer och rynkor.

Fina linjer runt läppar: Varför, var, hur?

Ansiktsrynkor

Det finns många orsaker till fina linjer runt munnen, inklusive:

 • För mycket stress eller ångest som leder till att man snörper på munnen
 • Att slicka sig om läpparna under dagen
 • Dålig hudvårdsvanor
 • Brist på fukt
 • En diet med för lite vitaminer och mineraler
 • Att inte få i sig tillräckligt med antioxidanter
 • För mycket utsättning för sol, vind eller kyla utan ordentligt skydd
 • Musklerna runt läpparna får inte tillräckligt med träning
 • Att dricka med sugrör eller att röka (puta med läpparna)
 • Dålig cirkulation i området
Rökning kan orsaka rynkor

Hur kan du förebygga rynkor och fina linjer runt läpparna

Om de första tecknen på rynkor börjar visa sig vid sidorna av din mun kan det vara en bra idé att först tackla deras orsak genom att följa dessa tips. Om de ännu inte har visat sig bör du ändå uppmärksamma dessa tips eftersom de kan hjälpa dig att förebygga rynkor och fina linjer (de är även bra om du har torra och spruckna läppar).

Övningar för munnen

Hur tränar du munnen? Oroa dig inte, för du behöver inte gå till en speciell skola för att lära dig. Du kan göra dessa övningar hemma (eller var du vill). Denna träningsrutin stärker musklerna runt läpparna och främjar blodflödet. Öppna långsamt munnen som om du tänker säga “O” eller gäspa. Öppna sedan munnen som om du tänker säga “A”. Alternera mellan dessa två positioner utan att stänga munnen.

Du kommer att känna en liten spänning när du rör läpparna eftersom de inte är vana vid detta, men det är normalt. Om orsaken är torra läppar bör du applicera ett par droppar mandelolja innan du börjar – du kommer att märka skillnaden.

Kroppsmedvetenhet

Uppmärksamma läpparnas position när du går genom din dagliga rutin: på jobbet, i skolan, hemma, när du ser på TV, läser en bok eller chattar med en vän. Ofta är vi inte medvetna om att vi snörper på munnen, speciellt om vi är arga, spända eller nervösa. Om du kommer på dig själv med att snörpa på munnen bör du omedelbart slappna av.

Eteriska oljor

Olja i olika former

Likt exemplet ovan med mandelolja finns det liknande intressanta metoder för att hålla läpparna friska och rynkfria. När du badar får det varma vattnet porerna att öppnas. Använd denna tid för att applicera eterisk valnötsolja, till exempel.

Om du inte planerar att ta ett bad kan du fukta en handduk med hett vatten och massera runt munnen. Kom ihåg att detta är ett väldigt känsligt område som kan brännas om handduken är för varm. Välj eteriska oljor med mycket vitamin E, eftersom de bekämpar och förebygger fina linjer och rynkor.

Masker

Det finns många olika alternativ för att ge näring till huden och ta hand om den för att förebygga rynkor och fina linjer. Vi ska dela med oss av några ansiktsmasksrecept:

Recept 1

Ingredienser

 • 1 matsked honung
 • 1 matsked yoghurt
 • 1 matsked socker

Instruktioner

Blanda de tre ingredienserna och sprid ut blandningen runt läpparna med jämna cirkelrörelser. Låt verka i några minuter och skölj sedan med varmt vatten.

Recept 2

Ingredienser

 • 3 matskedar bivax
 • 5 droppar aprikosolja
 • 5 droppar essentiell kamferolja

Instruktioner

Blanda väl och applicera denna kräm runt läpparna. Den kommer inte bara att eliminera rynkor, utan även återfukta torra och spruckna läppar.

Torra-läppar

Krämer

Krämer är utmärkta för att vätskesätta och undvika de fasansfulla linjer som dyker upp. En bra metod är att blanda aloe vera och nypon.

Ingredienser

 • 1 aloe vera-stjälk
 • 1 näve nypon
 • 1 kopp vatten

Instruktioner

Värm vattnet och nyponen tillsammans. Samtidigt extraherar du gelen från aloe vera-stjälken. Låt nyponblandningen svalna och sila den sedan. Tillsätt lite aloe vera-gel och applicera på läpparna. Överanvänd inte denna kräm eftersom det kan få motsatta resultat.

Näring

En bra diet är vital för vacker hud, oavsett om det handlar om runt munnen eller resten av kroppen. Juicer och färska sallader är väldigt fördelaktiga för din hälsa, både utan och innan. Inkludera dessa livsmedel i din diet för frisk och vacker hud:

De är alla utmärkta källor för vitamin E, antioxidanter, vitamin C och enzymer som är nödvändiga för lenare och yngre hud.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.