Behandla bihåleinflammation på naturlig väg

Humöret påverkas av vår fysiska hälsa och ökar risken för bihåleinflammation.
Behandla bihåleinflammation på naturlig väg

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Inflammation i näsgångarna kallas för “bihåleinflammation”. Den påverkar den övre delen av näsan och kan orsaka stark huvudvärk och täppt näsa. Om du vill lära dig mer om att behandla bihåleinflammation naturligt, läs den här artikeln.

Vad du bör veta om bihåleinflammation

Bihåleinflammation är en inflammation i näsgångarna, alltså i de håligheter som finns i kindbenen samt runt och bakom näsan. Tillståndet kan vara kroniskt eller akut. Vissa lider av det i veckor, månader eller till och med år, för att de inte lägger tillräcklig uppmärksamhet vid tillståndet.

Vilka är symtomen för bihåleinflammation?

 • Huvudvärk
 • Smärta i bihålorna
 • Feber
 • Konstant utsöndring från näsan
 • Röd näsa
 • Trötthet
 • Dålig andedräkt
 • Känsla av att ansiktet är svullet
 • Röda eller vattniga ögon
 • Ögonsmärta
 • Smärta i tänderna, framförallt kindtänderna
 • Näsblod
 • Generellt obehag
 • Hosta och frossa (för de som lider av kronisk bihåleinflammation)
 • Brist på luktsinne (hyposmi)
 • Smärta när man tuggar eller sväljer
 • Dysfoni eller heshet
Bihålorna

Det finns två typer av bihåleinflammation. De identifieras på sina symtom, om de är mer eller mindre intensiva samt när de dyker upp.

Akut bihåleinflammation

I majoriteten av fallen orsakas den av en bakterieinfektion. Den inträffar på grund av sena komplikationer från en viral andningsinfektion, såsom en förkylning, influensa eller en “dåligt behandlad” förkylning. Det är den vanligaste orsaken.

Kronisk bihåleinflammation

Den kan orsakas av en bakterieinfektion, men oftast av en inflammatorisk sjukdom, såsom bronkial astma. Säsongsallergier kan inflammera slemhinnorna i bihålor och näsa, vilket gör att bakterier inte elimineras ordentligt. Eftersom tillståndet dyker upp flera gånger (till exempel varje år eller när årstiderna ändras) är det svårt att utrota samt behandla bihåleinflammation av denna typ.

Behandla-bihåleinflammation

Att behandla bihåleinflammation hemma

Om du lider av en av dessa två sjukdomar – akut bihåleinflammation eller kronisk bihåleinflammation – kan du ta en titt på följande tips och huskurer för att behandla inflammationen. De hjälper dig att förebygga, behandla och utrota problemet.

Även om det är sant att resultaten tar längre tid att märka av än vid bruk av läkemedel är det även sant att de naturliga alternativen “attackerar” roten till problemet och hjälper till att förebygga att sjukdomen inträffar igen.

Hälsosam kost

Ett av sätten man håller sig frisk är genom mat. Många allergier, inflammationer, infektioner och sjukdomar orsakas av en dålig kost. Om du inte är försiktig med din diet, om du äter för många produkter som innehåller raffinerat socker (bakverk, tårtor, läsk), mättade fetter (hamburgare och varmkorv), salt (panerade och bearbetade livsmedel), konserver, mm., påverkas din hälsa negativt.

När kroppen förgiftas av denna typ av mat blir den mer benägen att drabbas av allergier, utveckla sjukdomar eller “tillåta” bakterier och baciller att komma in. Varav alla orsakar infektioner, inflammationer och sjukdomar.

Om du i denna stund lider av någon form av bihåleinflammation, om du vill undvika det eller om du har drabbats tidigare bör du därför börja äta hälsosammare. En bra avgiftningsdiet kan hjälpa dig som ett första steg. Efteråt bör du äta en mer balanserad kost genom att välja fullkornsprodukter istället för raffinerade, äta frukt och grönsaker samt inte äta på snabbmatskedjor.

Bihåleinflammation2

Vitamin C

Vitamin C hjälper till att förebygga sjukdomar och att virus eller bakterier dyker upp – dessa kan orsaka bihåleinflammation eller inflammation i näsgångarna.

Varje morgon bör du dricka lite färskpressad apelsinjuice för att stärka ditt immunförsvar och lättare behandla bihåleinflammation. För att krydda dina sallader kan du använda citron (som även kan ge ny smak åt juicer, smoothies och avkok), och till dessert kan du äta mandariner eller grapefrukt. På så sätt tillför du inte bara goda mängder vitamin C till kroppen, utan hjälper också till att balansera pH-nivåerna i kroppen.

Utöver dessa frukter finns det andra livsmedel som har samma (eller högre) mängder vitamin C, såsom broccoli och morötter. Du bör försöka undvika mjölkprodukter, bearbetat kött och socker för att inte störa upptaget och funktionen hos vitaminerna.

Miljö – omgivningar

Ett dåligt rum eller omgivning är inte bra för de som är benägna att drabbas av bihåleinflammation. Det betyder att du måste vara försiktig med att undvika följande i så stor utsträckning som möjligt om du vill behandla problemet:

 • Rökare
 • Giftigt avfall, såsom vid fabriker
 • Platser som städas med starka medel, såsom blekmedel
 • En koncentration av miljöföroreningar, såsom stadskärnor

Känslor

Ytterligare en orsak till bihåleinflammation är känslomässiga obalanser. Ditt humör kan ha stor påverkan på hur din kropp reagerar. Spänningar, irritation, stress, trötthet, nerver, ångest och depression kan påverka dig negativt på många sätt. I detta specifika fall ökar de risken att drabbas av bihåleinflammation eller att den blir kronisk efter att man drabbats av den för första gången.

Försök att slappna av, ta det lite lugnt, skjut orosmoln och press åt sidan, åk på semester oftare (eller åtminstone spendera en dag på landsbygden), få tillräckligt med sömn, ta helkroppsbad (vilket även gynnar näsgångarna) och drick avslappnande avkok, såsom kamomill, valerianarot, och linden.

Bihåleinflammation

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sinus infection. (n.d.).
   acaai.org/allergies/types/sinus-infection
  • Sinus infection (sinusitis). (2017).
   cdc.gov/antibiotic-use/community/for-patients/common-illnesses/sinus-infection.html
  • Li JTC. (2017). Acute sinusitis: Do over-the-counter treatments help?
   mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-sinusitis/expert-answers/acute-sinusitis/faq-20058562
  • Passali, D., Cambi, J., Passali, F. M., & Bellussi, L. M. (2015). Phytoneering: a new way of therapy for rhinosinusitis. Acta otorhinolaryngologica Italica : organo ufficiale della Societa italiana di otorinolaringologia e chirurgia cervico-facciale35(1), 1–8.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.