Medicinskt elixir för rökare: Dryck som renar lungorna

maj 13, 2016

Har du ännu inte lyckats sluta röka? Du vet att det inte är bra, att det tar längre tid att gå upp på morgonen och att förkylningarna varar längre, och att du förr eller senare kommer att råka ut för en allvarlig sjukdom. Tänk om det fanns ett medicinskt elixir som kunde hjälpa till att rena kroppen…

Ska vi sluta röka lite i taget med en stor dos motivation? Det är inte lätt, men vi försäkrar att det är värt besväret och det är något som din familj kommer att uppskatta.

För att du ska kunna börja direkt vill vi erbjuda dig ett ”medicinskt elixir” för att rensa lungorna.

Medicinskt elixir för rökare

Ett medicinskt elixir? Först och främst bör vi säga att denna huskur inte är någon magisk hemlighet. Raka motsatsen. Det handlar istället om en medicinsk dryck med ingredienser som är väldigt fördelaktiga för ditt hjärta. Vi förklarar nedan vilka de är.

1. Lök

Rena lungorna är genom att äta lök

Ett fantastiskt sätt att rena lungorna är genom att äta lök, speciellt om du behöver rena dem från gifterna från tobak.

 • Lök har en slemlösande effekt.
 • Den minskar inflammation i cellerna och tar bort rester som gör dem sjuka.

2. Gurkmeja

Gurkmeja gurkmeja renar lungorna

Vi har ofta pratat om de stora fördelarna med gurkmeja, men visste du att det också är ett bra sätt att rena lungorna? Det är fantastiskt på många sätt och vi förklarar varför:

 • Gurkmeja innehåller ett intressant ämne som kallas kurkumin. Många studier har visat att detta minskar inflammatorisk stress och fungerar som ett skydd mot sjukdomar som leder till dålig andning och förstör lungorna.
 • Gurkmeja innehåller även kortikosteroider som är väldigt effektiva för att minska infektioner och rena lungorna, och innehåller polyfenoler som motverkar fria radikaler. Varför inte prova?

3. Ingefära

Ingefärans egenskaper är bra för att ta hand om respirationssystemet och det är en av de främsta anledningarna till varför denna medicinska rot används så mycket.

 • Den är mycket effektiv för att minska inflammation i lungorna och för att öppna bronkiterna.
 • Den är antibakteriell, antiseptisk och antiinflammatorisk, samt väldigt bra för de rökare som har känsliga lungor efter år av rökande. Det är även en bra behandling mot hosta och halsont.
 • Dess starka smak är vad som gör att lungorna reagerar.

Hur tillreder jag ett medicinskt elixir för att rena lungorna?

Gör ett medicinskt elixir som renar lungorna

Ingredienser

Tillredning

 • Koka upp vattnet. När det har börjat koka lägger du i lökarna, ingefäran och även honungen.
 • Låt det stå på medelvärme i 35 till 40 minuter. Tanken är att det ska bli en sirap som vi kan använda. Glöm inte att röra om lite då och då.
 • När du börjar märka att det blir tjockt och att löken har börjat krympa kan du stänga av värmen. Låt det sedan svalna i en timme.
 • Sila blandningen. Du får då en vätska med en stark smak, men oroa dig inte – den är ändå väldigt god.
 • Häll sedan denna dryck i en mörk flaska som du förvarar på en sval och mörk plats. Du kan även förvara den i kylen om du vill, men det bästa är att förvara den i rumstemperatur så att den varken är kall eller varm när det är dags att dricka den.

Hur tar man den?

Du kan ta den morgon, eftermiddag och kväll. Det räcker med två matskedar varje gång. De första bör tas på morgonen precis efter att du har stigit upp. Du kommer märka hur du snart känner dig bättre i lungorna.