Hur du gör en lampskärm med några vanliga material

Vill du lägga till en ny touch till ett rum i ditt hem? Lär dig hur du gör det genom att göra din egen lampskärm med lättillgängliga material!
Hur du gör en lampskärm med några vanliga material

Skriven av Ana Luzardo

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att veta hur du gör en egen lampskärm kan vara bra om du exempelvis vill dämpa ljuset eller fördela det bättre.

Men utöver det är lampskärmar subtila inredningselement. De är mycket mer än bara ett funktionellt element.

Även om lampor vanligtvis kommer med sin egen lampskärm, kan du tillverka egna varianter av en mängd olika material, som exempelvis papper och tyg. Eller varför inte göra en lampskärm av återvunnet material!

Låt oss ta en närmare titt på hur detta går till.

Gör en lampskärm av papper

Papper är ett mycket formbart material som kan vara till stor användning för att utföra nästan alla hantverk. Så här gör du en lampskärm av detta material.

Redskap som behövs för att göra en lampskärm av papper:

lampskärmar av flaskor
Med återvunna lampor hjälper du till att ta hand om miljön, och dessa kan vara precis stil du letar efter för ditt hem.

Instruktioner steg för steg

Börja med att mäta höjden på lampskärmen längs den sluttande sidan och lägg till 2 centimeter. Mät omkretsen på den bredare sidan och multiplicera med 2,5. Klipp till ett papper med dessa mått.

Gör en linje på det vita området på papperet med en penna. Linjen ska vara parallell med varje långsida och 2,5 centimeter från varandra. Gör viklinjer mellan linjerna som är parallella med kortsidorna, 4 centimeter från varandra.

Lägg i papperet med framsidan nedåt. Vik längs varje linje och använd dem som en guide. Vänd på pappret och få linjerna att mötas för att bilda dragspelsveck.

Lägg vecken i de korta områdena på remsan du klippte ut i början på så sätt att de bildar en cirkel. Klipp bort överflödigt papper och dela den vikta cirkeln och skärmen längs de övre kanterna i fyra delar. Markera uppdelningen med gem och lampskärmen med blyertsstreck.

Sätt ihop dragspelet du gjort med papper och snöre. Lägg först pappersremsor mellan för att förhindra att tråden lämnar märken. Låt din skärm ligga så här i några timmar så att vecken håller sig på plats.

Ta bort tråden och papperet. Limma ihop varje kortände av det veckade papperet med silikonlim. Låt det torka.

Allt du behöver göra nu är att montera det vikta papperet med klämmorna över den nedre skärmen. Fäst med två remsor tejp upptill och nedtill. Vikningarna ska sticka ut 1,5 centimeter utanför skärmen. Limma fast över- och underkanten på lampskärmen med silikonlim och du är klar.

Läs också den här artikeln: Åtgärder för att förhindra bränder i hemmet

Gör en lampskärm av tyg

När du lärt dig hur du gör en lampskärm av papper kommer du att inse att tyg är ett material som är mycket mer motståndskraftigt mot tid och smuts än papper. Läs här hur du använder detta material för ditt projekt.

Det här behöver du:

  • Tyg
  • Penna
  • Ståltråd
  • Måttband
  • Järnring
  • Sax
  • Nål och tråd

Steg för steg instruktioner för att göra en lampskärm av tyg:

Det första du behöver göra är att definiera storleken på lampskärmen du tänker göra. Omkretsen bör ligga mellan 12 och 16 centimeter. Definiera sedan stil och design.

Därefter kan du klippa till ditt tyg. Gör det med ett rent och exakt snitt. Det kan ha en lutning upptill eller vara rakt, det beror på vilken stil du tänker använda.

När du har gjort det, sätt i ståltråden och klipp för att bilda den inre och yttre omkretsen av lampskärmen. Sy sedan fast ståltråden på tyget så att formen du designat hålls fast. Det kan vara en bra idé att använda en annan lampskärm du har som mönster.

Sy sedan fast tyget i de övre och nedre ringarna. Ta järnringen och fäst den på den övre omkretsen med hjälp av en kedja eller metalltråd för att bilda den bit som hjälper dig att hålla glödlampan i lampskärmen.

taklampa i barnrum
Om du vill hänga dessa lampskärmar i ett barnrum, använd gärna papper eller tyger med roliga motiv.

Läs också den här artikelnAllt du behöver veta om synskador och synfel

Vikten av lampskärmar i inredningen

Lampskärmar är viktiga. De har inte bara ett estetiskt värde utan de är också ett sätt att dämpa ljusets intensitet och skapa stämning.

Det en lampskärm gör är att sprida ljuset från glödlampan upptill och nedtill och fördela belysningen på ett mer exakt sätt. För att göra detta måste materialet den är gjord av vara tunt så att ljus kan tränga igenom.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.