5 tjusiga och originella gör-det-själv-lampor

Belysningen från dessa dekorativa lampor är perfekt när du vill skapa ett unikt utrymme i ditt hem. Lär dig hur du designar olika gör-det-själv lampor. 
5 tjusiga och originella gör-det-själv-lampor

Senaste uppdateringen: 02 mars, 2020

Har du tänkt på att du kan designa egna lampor med väldigt enkla och billiga tillbehör? Det bästa med dessa gör-det-själv-lampor är att du lätt kan anpassa dem till din övriga inredning, och du kan skapa vad du vill – taklampor, bordslampor och även golvlampor.

Eftersom detta verkar vara ett populärt fenomen har vi bestämt oss för att samla några av de bästa lampdesignerna för att ge dig inspiration till egna gör-det-själv-lampor. Vi lovar att du inte behöver vara en hantverksexpert eller ha specialverktyg för dessa. Allt du behöver är att hitta en plats att sätta dem!

Gör-det-själv-lampor

1. Papper och glitter

gör-det-själv-lampor med glitter

Om du vill prova på ett glamoröst och enkelt projekt, är det här för dig. Allt du behöver är en kinesisk papperslampa av vilken färg som helst, lite spraylim och en stor glitterbehållare. Vi föreslår att du väljer glitter som är samma färg som papperslampan för garanterat bra resultat.

Här är vad du behöver göra:

 • Placera lampan på några lager tidningar.
 • Skaka burken med spraylim och fukta hela lampans yta.
 • Stänk sedan glittret generöst över hela lampan så att den blir jämnt täckt.
 • Låt det torka i 5-10 minuter, ta sedan tag i lampan i fästet skaka försiktigt. Det överblivna glittret faller ner på tidningen och du kan se om lyktan är helt täckt eller inte. Om inte, spruta på lite mer lim på de nakna fläckarna och strö på mer glitter.
 • Slutresultatet blir en glittrande, skimrande boll.

För en riktigt vacker effekt, föreslår vi att du använder pastellfärgade eller vita papperslampor. En rosa glitterbeläggning på ett pastellrosa papper kan vara riktigt snyggt. Du kan också kombinera två färger glitter, till exempel vitt och silver.

Läs också: 19 kreativa sätt att återvinna burkar

2. Pärlhalsband och en bur

Om du någon gång haft fåglar som husdjur och fortfarande har kvar den gamla buren, är det dags att den kommer till användning.

 • Rengör buren, spraya den med en färg som du själv väljer, och när det har torkat lite, börja limma på silikonpärlor, pärlband eller någon annan typ av pärlor på utsidan.
 • För en modern finish, måla hela kreationen med en matt färg.

3. Moln

Dekorativa designer av molnlampor kan vara trendigt.

 • Ta bara en vit papperslampa och limma lite bomullstussar på den, men inte så tätt att ljuset inte kan tränga igenom. Du kan också använda fjädrar istället för bomull.

Du måste inte använda en typisk papperslampa för denna typ av projekt. Det finns många andra sorters lampor du kan använda, utforska din kreativitet till max! Det handlar om att dra fördel av vad du har för material att arbeta med på bästa möjliga sätt.

4. Rivjärn kan bli fina gör-det-själv-lampor

Rivjärn kan bli fina gör-det-själv-lampor

Dessa dekorativa lampor är mycket originella och passar den modiga designern. Denna lampa kombinerar den moderna och rustika stilen.

 • Du behöver bara ett rostfritt rivjärn och en burk sprayfärg (vi föreslår att du använder mattsvart, vilket kommer att ge intrycket av antikt järn).
 • Applicera ett par lager färg, låt det torka och häng sedan upp lampan där du tycker passar bäst.

Inte svårare än så!

5. Snören och toarullar

Här är vad du behöver göra för detta roliga och lätta hantverk:

 • Ta några gamla toapappersrullar, lägg dem i en linje med ett lager silikon, och fäst ihop dem med varandra med hjälp av snören eller ett band.
 • Låt sedan torka i 10 till 15 minuter innan du tar lite mer silikon för att koppla ihop dem.
 • Med detta knep kan du skapa vilken former du vill.

Belysningen från dessa dekorativa lampor är väldigt svag, så det är inte någon bra idé att använda dem som läslampor eller huvudljuskälla för ett rum. Men vill du däremot ge ett rum lite magi och mysbelysning, kan du göra det med dessa gör-det-själv-lampor.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.