Kostråd om du har ett stillasittande arbete

Personer med stillasittande arbete har en högre risk att utveckla vissa hälsoproblem. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på din kost. Lär dig allt du behöver veta i den här artikeln!
Kostråd om du har ett stillasittande arbete
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du bör implementera några specifika kostråd om du har ett stillasittande arbete. Detta på grund av att en stillasittande livsstil är en riskfaktor för utvecklingen av många sjukdomar. Vissa jobb är dock oundvikligen mer utsatta då personen måste sitta stilla under större delen av arbetsdagen.

Kvaliteten på kosten är viktig här, eftersom att äta hälsosam och varierad mat kan lindra de negativa effekterna av fysisk inaktivitet till viss del. Det bidrar också till balanserad kroppsvikt och förebygger flera allvarliga hälsoproblem.

Här är några strategier.

Kostråd för personer med stillasittande arbete: Fyra viktiga tips

Rätt kost kan hjälpa till att motverka vissa av de negativa effekterna av ett stillasittande arbete. I vilket fall som helst är det bäst att införliva fysisk aktivitet i din rutin när det är möjligt.

1. Ät små portioner

Att äta små portioner hjälper till att förlänga livet. Vetenskaplig forskning stöder detta påstående, särskilt när det gäller personer över 40 år. Allt eftersom åren går minskar antalet näringsämnen som vi behöver avsevärt.

Vidare föreslår läkarna att vi håller ett öga på energibalansen och inte konsumerar fler kalorier än de som vi förbrukar, eftersom det i längden leder till en viktökning. I denna mening är det en god idé att minska mängden mat som man äter under dagen. Detta minskar också risken för sjukdomar och för tidigt åldrande.

För att utföra denna uppgift framgångsrikt kan du använda dig av olika strategier, som till exempel intermittent fasta. Aktuella studier visar dess hormonella fördelar som går bortom bara viktkontroll. Börja med att inte äta frukost varje dag, och inkludera senare en 24-timmars fasta varje vecka.

Tänk dock på att det är bäst att ta råd av en läkare eller nutritionist innan du gör en så stor förändring för att göra det korrekt och utan risker.

En tallrik med bestick placerad som visare på en klocka
Intermittent fasta kan vara ett effektivt sätt att kontrollera vikten för personer med ett stillasittande arbete.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Att undvika en stillasittande livsstil: är gymmet en lösning?

2. Öka intaget av fibrer och probiotika

Ett annat problem för personer med stillasittande jobb är att de får dålig peristaltik. För att rätta till detta problem är den bästa lösningen ett regelbundet intag av fibrer och probiotika. Den förra hittar man i frukt och grönsaker. När det gäller probiotika är det föredragna alternativet att se till att äta yoghurt regelbundet.

Experter säger att regelbundet intag av fibrer lindrar förstoppning och hjälper till att förhindra utbrott av gastrointestinala sjukdomar. Det kan även modulera aptiten och kolhydratintaget, vilket också minskar risken för typ 2-diabetes.

3. Prioritera färska, obearbetade livsmedel

Bearbetade produkter innehåller ofta socker och transfetter. Dessa näringsämnen rekommenderas inte tillsammans med tillsatser. Av denna anledning är det fördelaktigt att minska deras intag på medellång och lång sikt.

Dessutom har dessa livsmedel ett högt energivärde. Regelbundet intag av dem ökar risken för fetma och övervikt. Som om det inte vore nog innehåller de ämnen som kan bli giftiga med tiden, som akrylamid.

Alla dessa skäl leder till att vi avråder från denna typ av mat och ersätter dem med färska produkter som innehåller rikliga doser av vitaminer, antioxidanter och mineraler.

4. Låt bli alkoholen

Ett glas vin om dagen förbättrar inte hjärt- och kärlsystemets hälsa. Alkoholkonsumtion är alltid negativt för kroppen. Läkare säger att du bör undvika att dricka alkohol.

Denna rekommendation är än viktigare för stillasittande personer eftersom det innebär ett extra intag av kalorier som resulterar i en oönskad ökning av kroppsvikten. Mängden mager muskelmassa påverkas också på grund av dess kataboliska effekter. Därutöver kommer det att leda till ackumulering av leverfett vilket negativt påverkar leverns funktion i kroppen.

En man som dricker alkohol
Alkoholkonsumtion är alltid negativt för kroppen och särskilt för personer med en stillasittande livsstil.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Alkoholinducerad hepatit – symptom, orsaker och behandlingar

Kostråd för personer med ett stillasittande arbete: Vad man ska tänka på

För personer med ett stillasittande arbete spelar maten en ännu viktigare roll för hälsan. Av denna anledning måste du vara mycket omsorgsfull med de beslut du fattar om din kost.

Sträva därför efter att äta produkter som erbjuder en god portion näringsämnen av hög kvalitet, snarare än att låta dig lockas av bearbetad mat med hög sockerhalt och tillsatser som kan vara skadliga.

Intermittent fasta är också en effektiv metod för att minska antalet kalorier du får i dig genom kosten. Det enklaste sättet många gör detta på är är vanligtvis genom att hoppa över en måltid, men även andra metoder fungerar lika bra. Om du dessutom kombinerar detta med vissa restriktioner när det kommer till kolhydrater är fördelarna för fettminskning ännu större.

Så vad väntar du på? Använd dig av dessa tips för att få ett liv med en bättre hälsa nu!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Larrick JW., Mendelsohn  AR., Finally, a regimen to extend human life expectancy. Rejuvenation Res, 2018. 21 (3): 278-282.
  • Patterson RE., Sears DD., Metabolic effects of intermittent fasting. Annu Rev Nutr, 2017. 37: 371-393.
  • Christodoulides S., Dimid E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipatioin in adults. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44(2): 103-16.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.