Metabol flexibilitet för att bränna fett

Människor med hög insulinresistens kan gå ner i vikt mer effektivt genom att begränsa sitt intag av kolhydrater.
Metabol flexibilitet för att bränna fett
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Metabol flexibilitet är ett begrepp som hänvisar till kroppens förmåga att, i större utsträckning, använda det näringsämne den får mest av som sin huvudsakliga energikälla. Människor som kan aktivera denna mekanism bränner fett mer effektivt. Dessutom har dessa individer en större andel muskelmassa, vilken det är svårare att förlora över tidens gång. Detta beror på att kroppen har anpassat sig till den typ av kost som individen i fråga föder den med.

Optimering av energikällor

Innan du upprättar en kost för att gå ner i vikt är det viktigt att veta varifrån just du som individ tar den energi din kropp behöver. På så sätt kan människor med god metabol flexibilitet anpassa sig till det näringssubstrat de får genom maten.

När vi klassificerar människor i grupper, tittar vi i huvudsak på varifrån de får majoriteten av sin energi. En kost rik på kolhydrater innebär att man använder glukos som den huvudsakliga energikällan. Om man går igenom en fasta kan kroppen dock prioritera fett som energisubstrat, och samtidigt bevara muskelvävnadens integritet.

Personer som äter en kost med lågt kolhydratinnehåll använder fett för energi, samtidigt som de sparar både muskel- och leverglykogen. Men det är inte alla individer som har denna förmåga, eftersom den främst är relaterad till den specifika personens metabola hälsa. Därför är det viktigt att du tittar på hur du kan optimera din personliga ämnesomsättning.

Illustration hur hamburgare metaboliseras i kroppen.

Metabol flexibilitet beror på insulinresistens

En av de faktorer som markerar en individs metabola flexibilitet är dennes motståndskraft mot insulin. Av denna anledning går diabetiker ner mer i vikt på en kost med lågt kolhydratinnehåll. Men människor som har tillräcklig känslighet för detta hormon kan däremot minska sin kroppsmassa med en kost rik på socker.

För att minska insulinresistensen och förbättra denna metabola parameter kan du använda dig av flera strategier, bland vilka följande är värda att notera:

  • Intermittent fasta är effektivt, enligt en artikel publicerad i tidskriften Aging Research Reviews. Dessutom kan du öka effekten om du avsevärt minskar ditt kolhydratintag, särskilt av enkla sockerarter.
  • Träna intervallträning med hög intensitet. Motion kan ha en positiv påverkan på hanteringen av sjukdomar som till exempel diabetes, vilket framgår av en studie som publicerades år 2015. Av detta skäl kan både diabetiker och pre-diabetiker använda sig av den här sortens motion för att minska insulinresistens.

Att gå på en diet är mer uthärdligt med metabol flexibilitet

Individer med god hälsa och metabol flexibilitet har lättare att anpassa sig till förändringar i kosten. För denna typ av människor är det möjligt att upprätta ett schema för intermittent fasta och uppnå tillfredsställande resultat. Med denna teknik så stimuleras aptiten ytterst lite samtidigt som förlusten av mager kroppsmassa är försumbar.

Men om du inte har denna förmåga är det bästa för att gå ner i vikt vanligtvis att begränsa sockerintaget. Hög insulinresistens kan göra det svårare att banta. I själva verket, även inom ramen för en hypokalorisk diet, kan personen ha svårt att gå ner i vikt om mängden kolhydrater är hög.

Olika sorters kolhydrater.

Du kanske också är intresserad av: Den ketogena dieten: Fördelar och nackdelar

Ändra din kost för att förbättra hälsan

Hos stillasittande personer, eller personer som inte deltar i sport regelbundet, är det vanligt att man ser höga nivåer av insulinresistens. Av denna anledning är det viktigt att upprätta en serie strategier som förbättrar den metabola hälsan innan du påbörjar någon diet för att gå ner i vikt. Denna typ av strategier innebär att begränsa intaget av kolhydrater och att prova på intermittent fasta. Man bör också lägga till ett träningsprogram för både styrke- och hög intensitetsträning, i den mån det är möjligt.

När din ämnesomsättning är hälsosam kan du sedan sätta upp en flexibel kostplan. I detta läge kommer din kropp att kunna prioritera näringsämnen korrekt när den producerar energi. Metabol flexibilitet är en av anledningarna till att det är svårare för en överviktig person att gå ner i vikt än för en person som är van vid att träna för att upprätthålla muskelmassan. Du bör minska ditt kolhydratintag och öka träningen för att du ska kunna ta del av dessa fördelar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mattson MP., Longo VD., Harvie M., Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Res Rev, 2017. 39: 46-58.
  • Jelleyman C., Yates T., O’Donovan G., Gray LJ., et al., The effects of high intensity interval training on glucose regulation and insulin resistance: a meta analysis. Obes Rev, 2015. 16 (11): 942-61.
  • León Acuña, A. (2017). Influencia del estado prediabético sobre la flexibilidad metabólica en pacientes con enfermedad cardiovascular establecida.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.