Tio livsmedel att undvika för en sund glukosbalans

För att upprätthålla en sund glukosbalans bör du begränsa eller undvika att äta vissa typer av livsmedel. Men vet du vilka? I dagens artikel berättar vi för dig om de tio viktigaste.
Tio livsmedel att undvika för en sund glukosbalans
Marta Jiménez

Skriven och verifierad av nutritionist Marta Jiménez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Diabetes är en sjukdom som har blivit allt vanligare och man klassificerar den faktiskt som en av de farligaste icke-smittsamma sjukdomarna i vår värld för idag. Idag finns det cirka 415 miljoner diabetiker i världen. Att se till att upprätthålla en sund glukosbalans är därför oerhört viktigt.

Gränsen är smal mellan att ha förhöjda blodsockernivåer (prediabetes) och att faktiskt utveckla diabetes. Därför är förebyggande något som du bör vara medveten om. Läs den här artikeln för att lära dig tio typer av livsmedel som du gör bäst i att undvika för att upprätthålla en sund glukosbalans.

Rekommendationer för en sund glukosbalans

Förändringar i glukosnivåerna i blodet kan leda till antingen hyperglykemi eller hypoglykemi. Ditt blodsocker stiger när du äter kolhydrater. På grund av denna ökning (hyperglykemi) utsöndrar bukspottkörteln insulin för att cellerna ska kunna använda glukosen. På motsvarande sätt sjunker nivåerna av glukos under 3,9 mmol/L när det finns ett överskott av insulin, vilket leder till hypoglykemi. Denna situation är också farlig för din kropp.

Diabetes uppstår när insulinutsöndringen är normal, men cellens insulinreceptorer inte fungerar korrekt, vilket tvingar bukspottkörteln att utsöndra mer insulin.

De tre grundläggande pelarna för att reglera blodsocker (glykemi) är kost, fysisk träning och hyperinsulinemi. För att reglera dina glukosnivåer behöver du ha full kontroll över maten du äter. Detta gör du effektivast genom att skapa sunda vanor:

  • Drick mellan 6 till 8 stora glas vatten om dagen.
  • Utför minst 40 minuter med måttlig träning per dag.
  • Upprätta en måltidsplan.
  • Gå inte utan mat i mer än 4-5 timmar.
  • Gör det till en vana att läsa innehållsförteckningarna på det du äter.
  • Följ en kost som har ett lågt innehåll av mättat fett.

Undvik dessa tio livsmedel för en sund glukosbalans

I affärerna i dag är hyllorna fulla av varor med märkningen “light”, “lätt”, “sockerfritt”, “med låg halt … ” osv. De är som regel avsedda för personer med någon metabolismstörning, som bland annat störningar i glukosvärdena. Emellertid innehåller vanligtvis alla dessa livsmedel dolt socker. Därför måste du vara särskilt uppmärksam på hur mycket socker som de faktiskt innehåller, eftersom detta socker kan skapa störningar i glukosbalansen.

Undvik alla produkter som innehåller mer än 10% socker, dvs 10 gram socker per 100 gram produkt.

Om du försöker upprätthålla en sund glukosbalans, kom ihåg att du måste undvika vissa typer av livsmedel. Faktum är att många av de livsmedel som vi nämner nedan ofta uppfattas som “sunda”.

Vi rekommenderar att du läser den här artikeln: 15 livsmedel som man bör undvika till varje pris

1. Såser och dressingar är dåliga för en sund glukosbalans

I allmänhet är såser och dressingar ett gott komplement till kött och grönsaker. Problemet är att de flesta kommersiella produkter är bearbetade och innehåller ingredienser som majssirap, fruktos och andra tillsatser som förändrar glukosbalansen.

bricka med såser som inte är bra för en sund glukosbalans
Kommersiella såser och dressingar är bearbetade produkter som innehåller dolt socker och andra tillsatser som kan leda till glukosobalans.

2. Bearbetat kött

Denna typ av bearbetad mat kan leda till en ökning av kolesterol- och triglyceridnivåerna, vilket i sin tur kan leda till en ökning av risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

3. Förädlade spannmålsprodukter är inte bra för en sund glukosbalans

När spannmålsprodukter genomgår en process för att bli till exempel vitt mjöl förlorar de sitt innehåll av fiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Resultatet är ett livsmedel med högt glykemiskt index, vilket leder till en kraftig ökning av blodsockret.

4. Alkohol och glukosbalans

När du dricker alkohol slutar din lever producera glukos så att blodsockernivån sjunker. Detta fenomen är riktigt farligt för diabetiker, eftersom det ofta leder till hypoglykemi.

5. Kakor och bakverk

Detta är en källa till förädlat mjöl och de innehåller dessutom ofta transfetter. Detta är en kombination som ofta är förknippad med en minskning av insulinkänslighet i kroppsvävnaderna. Detta leder i sin tur till en ökad risk för diabetes.

6. Snabbmat

Snabbmat innehåller vanligtvis höga nivåer av socker. Det innehåller också fetter och tillsatser som kan påverka din ämnesomsättning negativt.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: 7 ledtrådar för att upptäcka diabetes tidigt

7. Helfabrikat är inte bra för en sund glukosbalans

Alla bearbetade livsmedel som har genomgått hög värmebehandling genererar giftiga ämnen. Detta innebär att dessa ämnen kan skapa insulinresistens.

dålig mat för sund glukosbalans
Bearbetade livsmedel innehåller ämnen som förändrar glukosnivån. Dessutom kan konsumtion av dessa leda till vissa störningar – t.ex. insulinresistens.

8. Läsk och sockerhaltiga drycker

Du bör också undvika läsk, saft och andra drycker som innehåller stora mängder socker. I denna vätskeform metaboliseras sockret mycket snabbt i kroppen vilket ger en stor ökning av blodsockret.

9. Sirap och honung

Dessa är en källa till bland annat glukos och fruktos, som båda är involverade i utvecklingen av störningar i kroppens reglering av glukos.

10. Naturliga och kommersiella juicer

Även om vissa kommersiella produkter innehåller naturliga sockerarter (fruktos), tenderar livsmedelsindustrin att tillsätta andra sockerarter, som sackaros och majssirap, som konserveringsmedel. Det är därför bäst att undvika eller begränsa denna typ av juicer om man befinner sig i en riskgrupp.

Försöker du reglera din glukosbalans genom din kost? I så fall bör du undvika de livsmedel vi nämner ovan. Slutligen, se till att konsultera en nutritionist så att du kan få hjälp med att ta fram en kostplan anpassad efter dina behov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Tourkmani AM., Alharbi TJ., Bin Rsheed AM., AlRasheed AN., et al., Hypoglycemia in type 2 diabetes mellitus patients: a review article. Diabetes Metab Syndr, 2018. 12 (5): 791-794.
  • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.
  • Micha R., Michas G., Mozaffarian D., Unprocessed red and processed meats and risk of coronary artery disease and type 2 diabetes an updated review of the evidence. Current Atherosclerosis Reports, 2012.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.