Den perfekta träningen för personer över 40 år

Ålder är inget hinder för att du ska nå dina mål, och ingen ursäkt för att inte ta hand om dig själv. Ta reda på vad som motiverar dig och börja med en hälsosam livsstil. Du kommer märka skillnaden!
Den perfekta träningen för personer över 40 år

Senaste uppdateringen: 12 oktober, 2020

Vill du lära dig om den perfekta träningen för personer över 40 år?

Allteftersom åren går minskar kroppens motståndskraft mer och mer. Muskler, hud och ben blir gradvis svagare. Därför börjar vi alla med åren få svårt att göra vissa saker som vi brukade kunna göra varje dag.

Träning behövs för att syresätta kroppen

Några av de vanligaste sakerna som folk har problem med är att gå, lyfta, springa, skriva, laga mat och klä på sig. Oavsett ålder är det därför viktigt att du håller dig i god fysisk form och ser till att du håller dig aktiv och tränar kroppen.

Om du har en stillasittande livsstil gör det att du mer sannolikt får muskelsmärtor. Bristen på träning kan även leda till problem med dina ben och artärer. Naturligtvis är det inte bra att träna för mycket, lika lite som det rekommenderas att vara överviktig.

Träning behövs för att syresätta kroppen och hålla dina muskler och organ i bra form.

Allteftersom åren går kommer du bli tacksam över att du tog beslutet att börja träna. Du kommer vara starkare och ha mycket mer energi, och ha lägre sannolikhet att bli sjuk.

Det finns dessutom studier som visar att styrketräning efter 40-årsåldern stärker muskelvävnaderna och gör det lättare att utföra dagliga aktiviteter under längre perioder. Därför vill vi presentera några övningar du kan göra för att stärka dina muskler, och på så vis undvika hälsoproblem från nedsatt flexibilitet, syresättning och styrka

Den perfekta träningen för att förhindra förlust av ben- och muskelmassa

Med åldern förlorar vi benmassa

Det är vanligt att muskelmassan och bentätheten minskar med åldern. Det är också vanligt att man lider av blodtrycksproblem, vilket kan leda till sjukdomar som:

Den perfekta träningen för att undvika dessa är styrketräning med fria vikter.

  • Viktlyftning hjälper till att återuppbygga bentätheten.
  • På samma gång förbättrar du din hållning och motverkar problem och skador i ländryggen, eftersom du tränar musklerna.

Den perfekta träningen för att återuppbygga kroppens elasticitet

Det finns några övningar du kan göra för att återuppbygga hudens elasticitet och se till att huden inte blir lös och hängande under armar och haka.

  • Den perfekta träningen för det är yoga och pilates. Du stärker din hållning och motverkar ländryggssmärta, samtidigt som det hjälper dig att slappna av och gå ned i vikt.

Den perfekta träningen för hjärtat

Den ideala träningen för hjärtat är cykling

För att förbättra hjärt- och kärlhälsan finns det ingen bättre träning än att cykla. Att sätta sig på cykeln, oavsett om det är ute på vägarna eller på gymmet, hjälper dig att stärka hjärtatPå samma gång är det njutbart, socialt och förbättrar figuren.

Den perfekta träningen för att öka kroppens motståndskraft

Det är viktigt att jobba på att stärka kroppens muskler

För styrka och motståndskraft är vårt råd att använda dig av maskinerna på gymmet. De är utmärkta för att stärka och tona dina muskler. Tycker du inte om att gå på gymmet kan du skaffa utrustningen själv och träna hemma.

Den perfekta träningen för att öka din muskelstyrka

Simning tränar muskelstyrkan

Simning är den perfekta träningen för muskelstyrka. Det stärker kroppens alla muskler på samma gång och förbättrar även lungkapaciteten. Att bli äldre är ingen anledning att sluta träna. Tvärtom är det ännu viktigare att träna på äldre dagar eftersom du på så vis kan försäkra dig om en friskare framtid.

Med träning mår du bättre i kropp och själ, så länge som du anpassar aktiviteterna efter vad din kropp klarar av. Ålder är inget hinder för att nå dina mål, och ingen ursäkt till att inte ta hand om dig själv. Ta reda på vad som motiverar dig och börja leva sunt. Du kommer snabbt se vilken skillnad det gör.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.