7 ledtrådar för att upptäcka diabetes tidigt

Diabetes är ett tillstånd som karaktäriseras av en obalans i blodsockernivåerna. De brukar vara högre än de borde.
7 ledtrådar för att upptäcka diabetes tidigt

Senaste uppdateringen: 24 april, 2019

Att upptäcka diabetes är inte något bagatellartat. När man har misstankar uppstår dessa ofta eftersom man känner någon med tillståndet, och som ett resultat börjar man oroa sig mer för sin egen hälsa.

Å andra sidan brukar personer som äter för mycket sötsaker och skräpmat bli tillsagda att följa en bättre kost om de inte vill få diabetes. Men varningen är inte komplett om de inte erbjuds ledtrådar som låter dem upptäcka diabetes.

Vad behöver du veta för att upptäcka diabetes?

Det bästa sättet att hantera alla tillstånd är att lära känna det. Ju bättre vi informerar oss själva, desto lättare är det att ta rätt åtgärder. I fallet med diabetes brukar de som lider av det vara mellan 40 och 60 år. Majoriteten av dem vet inte att de är drabbade förrän de upplever en incident eller en läkare avslöjar diagnosen.

Diabetes är ett kroniskt tillstånd – det har inget botemedel. Det karaktäriseras av höga glukosnivåer (socker) i blodet på grund av otillräcklig produktion av eller resistens mot insulin.

För att upptäcka diabetes är det nödvändigt att ta ett blodprov. En person anses vara diabetiker när blodet innehåller mer än 125 mg glukos per deciliter. Det finns olika varianter:

  • Typ 1: bukspottkörteln producerar inte tillräckligt med insulin. Det är vanligare hos barn och ungdomar. För att behandla sjukdomen brukar patienter injicera sig själva med insulin och hålla sig till en hälsosam kost.
  • Typ 2: kroppen använder inte insulin ordentligt. Den här typen är vanligare hos äldre människor, stillasittande personer samt överviktiga.
    • Behandlingen består av insulin eller glukossänkande läkemedel såväl som en hälsosam kost och träning.
  • Graviditetsdiabetes: det händer under graviditeten när hormonerna försöker “blockera” insulinets arbete. Det är vanligare för kvinnor som blir gravida efter 25 års ålder, om de lider av hypertoni eller om de går upp för mycket i vikt under graviditeten.

Att upptäcka diabetes

Det finns många olika ledtrådar som kan larma om tillståndet. Du måste vara mycket uppmärksam eftersom symptomen kan vara sporadiska och förvirrande. Om du märker av något av följande tecken är det bäst att tala med en läkare för att ta ett blodprov.

1. Att gå på toaletten ofta

Ändrade toalettvanor

Om du urinerar mer frekvent kan det vara ett tecken på diabetes. Det kallas för polyuri av läkare och brukar vara vanligare på natten. Du kanske märker att du tvingas gå på toaletten många gånger nattetid och inte sover bra. Det kan till och med ske trots att du inte ökat mängderna du dricker.

2. Viktnedgång

Du måste vara uppmärksam på viktnedgång, speciellt om du inte gjort några förändringar i din kost eller träningsrutin. Om du tappar vikt “utan anledning” kan det även vara på grund av ett problem med bukspottkörteln. Det må vara vanligare hos barn, men även vuxna drabbas.

3. Stor törst

Är du ovanligt törstig

Det spelar ingen roll hur mycket du dricker, du känner alltid att du har en torr mun och hals – det är ett tecken på att du kanske har diabetes. Det faktum att kroppen ber om mer vätska är ett säkert tecken på att något inte står rätt till.

Det beror på att kroppen behöver få tillbaka förlorade vätskor som försvinner via urinen (båda tecknen brukar ses tillsammans).

I det här fallet rekommenderar vi att du släcker din törst med vatten, naturliga juicer eller örtavkok. Drick inte läsk, kaffe, alkohol eller juice på flaska, eftersom de kommer göra situationen värre. Hur? Genom att öka mängden socker i blodet.

4. Att uppleva klåda eller stickningar

Ett annat tecken på diabetes som egentligen inte är kopplat till blodsocker, utan vaskulära problem. Dessa kallas för “neuropatier” och orsakar stickningar såväl som en känsla av svaghet i lemmarna. Det kan bli värre under natten.

5. Att känna sig trött

Utmattning är ett symptom

Det spelar ingen roll hur många timmar du sover eller om du vilar hela helgen, du känner dig ofta trött och orkeslös. Att sakna energi är ytterligare ett tecken som kan hjälpa dig att upptäcka diabetes (typ 2).

6. Att upptäcka diabetes: har du fått suddig syn?

I det tidiga skedet av diabetes tenderar folk att uppleva vissa förändringar i synen, och inom kort är det möjligt att de behöver glasögon.

När man väl upptäckt diabetes är det väldigt viktigt att besöka en optiker för att undvika eller sakta ned utvecklingen av problem. Det kan till exempel handla om retinopati, som i vissa fall kan resultera i blindhet om man inte behandlar det.

7. Sår som inte läker

Skärsår som inte läker

Om personen till exempel har ett skärsår eller skadar sig vid matlagning kommer det inte läka på normal tid. Det kan vara ett tecken på att något inte står rätt till i kroppen. Generellt anses det vara ett tecken på diabetes.

Diabetiker har problem med vaskularisering, vilket får sår att ta längre tid på sig att läka.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.