6 symtom på problem med bukspottkörteln

6 symtom på problem med bukspottkörteln

Senaste uppdateringen: 28 september, 2018

Bukspottkörteln är en oersättlig del av kroppen. Att kunna se symtomen som pekar på problem med bukspottkörteln, kan vid många tillfällen hjälpa dig att förutse eller förhindra allvarligare problem. Bukspottkörtelinflammation ändrar på flera matsmältningsfunktioner och kan förknippas med dåliga matvanor. Vi kommer förklara detta mer i detalj.

Bukspottkörteln sitter bakom magen och har hand om produktionen av enzymer, till exempel insulin och glukagon. De är nödvändiga för matsmältningen och finns i tunntarmen. Därifrån ser de till att du får alla de vitaminer och mineraler du behöver från maten du äter.
En förändring i detta organ kan ha ganska allvarliga konsekvenser. Enzymerna som bukspottkörteln producerar kan till och med vända sig emot och attackera den. Låt oss ta en närmare titt.

Hur vet jag ifall jag har problem med bukspottkörteln?

Magont

1. Smärta

Du känner smärta i övre delen av buken och bakom magen. Kom ihåg att denna smärta endast känns av på vänstra sidan av kroppen, under revbenen, och har en brännande känsla.

 • Denna smärta kan vara starkare efter att du ätit eller druckit. Den är ännu starkare om du ätit mat med höga fetthalter.
 • Smärtan kan börja dagen efter en måltid, hålla i sig flera dagar och kan även öka i styrka.
 • Smärtan är värre om du ligger på rygg. Bukspottkörteln känns åtstramad och smärtan är mer intensiv.

2. Feber

Enzymerna som attackerar bukspottkörteln gör att den blir inflammerad och därför är det väldigt vanligt att du får feber. När du känner smärta eller obehag, kom ihåg att kolla din temperatur. Om den är högre än vanligt, besök din doktor. Din doktor är den enda som kan svara på ifall du har problem med bukspottkörteln och kan svara på frågor du har. Symtomen kan ibland förknippas med andra sjukdomar.

3. Illamående

Du kan känna dig spyfärdig, men inte alltid. När ditt matsmältningssystem förändras, bryts inte maten ner som den ska och bukspottkörteln blir inflammerad. Obehag är normalt.

4. Huvudvärk

Det är normalt att känna sig trött och irriterad, du har svårt att koncentrera dig, och du får plötslig huvudvärk. Detta beror på att ditt immunförsvar attackeras och du känner av det på en gång.

5. Viktminskning

När du inte längre bryter ner maten som du ska så kan du heller inte få i dig de näringsämnen du behöver eftersom din bukspottkörtel sakta förstörs av sina egna enzymer, eller är blockerad av gallstenar. Det är normalt att de som lider av problem med bukspottkörteln förlorar vikt, även om de äter som vanligt.

6. Hjärtklappning

Ökad hjärtklappning betyder att du lättare känner dig trött och att du flåsar fortare. Detta beror på att din kropp försvagas och ditt immunsystem förlorar energi, och därför måste ditt hjärta jobba hårdare. Det känns som att du kvävs och din puls slår hårdare än normalt. Håll ett öga på detta ifall det händer.

Vad beror problem med bukspottkörteln på?

Piller för att sluta röka

Studier visar att 80% av bukspottkörtelinflammation beror på gallstenar och dåliga hälsovanor. Gallstenar, till exempel, blockerar kanaler och hindrar bukspottkörteln från att utföra sina funktioner.

När det gäller matvanor kan en ökad konsumtion av fett och alkohol orsaka obotlig skada på bukspottkörteln. Andra orsaker som kan påverka den är till exempel njursvikt, lupus, cystisk fibros och vissa mediciner.

Hur kan jag ta hand om min bukspottkörtel?

Broccoli
 • Begränsa din konsumtion av socker och mjöl.
 • Om du röker, sluta. Detta är absolut nödvändigt för att undvika cancer i bukspottkörteln.
 • Undvik alkohol. Enligt näringsfysiologer kan det vara nyttigt att dricka ett glas rött vin om dagen, men om du överskrider detta kan effekten på bukspottkörteln vara omedelbar. Undvik det för din hälsa.
 • Ät fiberrik mat, speciellt fullkorn.
 • Undvik rött kött.
 • Ät i synnerhet korsblommiga grönsaker: broccoli, blomkål, kål, vattenkrasse och brysselkål. Dessa grönsaker är perfekta för att ta hand om din bukspottkörtel och för att undvika cancer.
 • Undvik att gå upp i vikt.
 • Försök undvika diabetes.
 • Proteinkonsumtion är viktigt för att behandla och förhindra problem med bukspottkörteln. Försök att alltid få dina proteiner från baljväxter och fisk. Om du äter kött, se till att det är kalkon; det är hälsosammare och innehåller mindre fetter.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.